Planuri pentru 2022 la șefia AJF Arad: Liga a 4-a cu 14 echipe, un turneu în memoria lui Adrian Lucaci sau reluarea parteneriatului cu CJA

Călin MNERIE 27 Dec. 2021, 12:18 Liga 4
Planuri pentru 2022 la șefia AJF Arad: Liga a 4-a cu 14 echipe, un turneu în memoria lui Adrian Lucaci sau reluarea parteneriatului cu CJA

Asociația Județeană de Fotbal Arad încheie primul an desfășurat sub semnul pandemiei de COVID-19. Campionatul Ligii a 4-a s-a ”dezghețat” în primăvară, printre primele din România, cu turneul de desemnare a campioanei județene, adjudecat de Frontiera Curtici, care a și devenit a cincea divizionară terță arădeană după barajul cu FC Hermannstadt 2.

Apoi, în vară, s-au reluat și ligile 5 și 6, dar și întrecerile rezervate copiilor și juniorilor. Au fost primele luni de activitate ale AJF-ului sub comanda lui Răzvan Cadar, ales președinte interimar după dispariția tragică a lui Adrian Lucaci.

Răzvan Cadar, concluzii după primul an ca președinte al AJF Arad

Misiunea fostului șef al arbitrilor arădeni și, totodată, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, nu a fost deloc simplă în condițiile măsurilor sanitare impuse de autoritățile naționale inclusiv cu privire la desfășurarea competițiilor fotbalistice rezervate amatorilor. Testările anti-COVID sau certificatul verde au fost obligatorii și pentru divizionarele județene, ceea ce presupunea unor efort suplimentar din partea comunităților locale sau puținilor finanțatori de la acest nivel.

”Sunt bucuros că am pierdut doar câteva echipe, patru la număr de la Liga a 5-a (n.r. – Zimandu Nou, Șiria, Semlac și Munar), dar, cu toate astea, în județul Arad activează peste 70 de formații în cele trei ligi rezervate seniorilor sau în campionatele copiilor și juniorilor. Asta înseamnă că perspectiva este foarte bună, copiii și juniorii de azi vor fi peste 10-15 ani viitorul fotbalului nostru și – până la urmă – de ei trebuie să ne îngrijim cel mai mult. Acum este primul an în care am avut competiție propriu-zisă de când sunt eu președinte la AJF, după tragedia petrecută în aprilie 2020. Mi-ar fi plăcut ca astăzi să vă vorbească Adi Lucaci, iar eu să-i fiu eventual alături ca și colaborator și prieten. Din păcate, pandemia a blocat și fotbalul și ne-am dat drumul destul de greu de abia în acest an. Am avut foarte mari probleme în ceea ce înseamnă funcționarea AJF-ului pentru că anul trecut, neavând competiție, neavând veniturile generate de competiții sau diferite comisioane în ceea ce înseamnă transferuri sau alte lucruri, am fost la rândul nostru blocați. În anul 2021 am avut competiție, am avut niște venituri, dar cheltuielile au fost destul de mari și nu a fost ușor pentru noi. Sper să reușim să ne revenim total și perspectiva anului următor să fie mult mai bună și să venim către iubitorii fotbalului și cu lucruri interesante și din partea noastră. Aș fi vrut să organizez mai multe competiții, dar nu mă las bătut pentru la anul”, a spus Răzvan Cadar, care mai apoi a răspuns punctual la câteva subiecte aflate în controlul instituției pe care o conduce.

Așadar, iată ceea ce a avut de spus președintele AJF Arad:

…despre competițiile noului an: Eu sper ca undeva în ianuarie-februarie să facem o competiție, un turneu în memoria lui Adi Lucaci. Am vrea ca la această competiție să participe reprezentanții AJF-urilor din zonă. Adi avea o relație foarte bună și era apreciat de către toate AJF-urile din zona de vest a țării, cum ar fi Alba, Hunedoara, Timiș, Bihor sau Caraș și am vrea ca acestea să ne onoreze cu prezența la memorial. Dacă, totuși, nu vom reuși acum în iarnă, căci trăim sub amenințarea valului 5, atunci ne gândim să facem acest memorial în aprilie, chiar în perioada în care el a a decedat acum doi ani, în preajma Floriilor. Evident, intenția noastră este să reluăm și celelalte memoriale, Nicolae Ardelean, Ionuț Leac, care – totuși – s-a făcut în acest an dar în toamnă, dar și celelalte competiții atât de dragi lui Adi, Cupa Satelor înainte de toate. Acum că tot mai multă lume s-a vaccinat, cheltuielile cu testările s-ar reduce mult la cluburi și ar fi mai doritoare să participe la competițiile noastre.”  

…despre Liga 4-a și configurația sa din vara anului 2022: În primul rând, am vrut să scot în evidență că AJF Arad și județul nostru au fost primele care au reluat competiția în această primăvară cu acel mini campionat în care s-au înscris nouă echipe. A fost o întrecere reușită, păcat că a existat acea presiune pusă de Federație pentru o dată fixă la care trebuie desemnată campioana județeană și, deci, participanta din  partea Aradului la barajul . Cu ajutorul echipelor am reușit să avem așa un tur de forță, să jucăm într-o perioadă destul de scurtă mai multe meciuri, miercuri, sâmbătă, miercuri, sâmbătă și, până la urmă, ne-am încadrat în timp și am reușit să desemnăm campioana, pe Frontiera Curtici, care a și câștigat barajul. Din sezonul ce vine vrem să mărim numărul de echipe la Liga 4-a de la 10 la 14 echipe. Am structurat Liga 5-a în trei serii, deci campioanele vor promova în Liga 4-a, apoi mergem la locurile doi, însă nu vom coborî până la locul 7, asta e sigur. Au mai fost echipe care au spus că au baze sportive bune și vor să promoveze, dar nu se poate acest lucru, trebuie – totuși – să avem un criteriu sportiv ce trebuie să primeze. Când Lipova a promovat cu a doua echipă și a dorit să se înscrie în Liga 4-a am avut o întâlnire și restul echipelor au marșat pe dorința de a continua cu meciurile în zoua de sâmbătă. Și la Șepreuș a fost o discuție, căci și ei doreau să joace în Liga 4-a duminică pentru pe unii jucători religia îi împiedica să intre pe teren sâmbătă, dar acolo era o discuție legată și de baza sportivă. Și la vară vom face la fel, adică ne vom întâlni și vom discuta și majoritatea echipelor decide sub ce formă se va juca noul sezon. Din punctul meu de vedere, sâmbătă ar trebui să fie ziua de joc pentru Liga a 4-a, dar asta nu înseamnă că echipele implicate nu vor alege altceva. A fost și un context legat de numărul arbitrilor, unul destul de scăzut, dar și de ciclul săptămânal pe care și l-a dorit fiecare echipă. Totuși, în Lig a 4-a sunt mai multe antrenamente, sunt echipe care își remunerează jucătorii și au vrut să facă lucrurile clare pentru toată lumea. Au mai fost excepții când am schimbat ora de jucare a meciului fiindcă au existat nunți sau botezuri, dar asta numai cu acordul adversarilor”.

…despre numărul echipelor de juniori pentru echipele din primul eșalon județean: ”E un lucru foarte bun această obligativitate cu două echipe de juniori pentru formațiile de Liga 4-a și nu văd de ce l-am modifica. Dacă i-am obliga să aibă doar o echipă s-ar agita pentru o echipă, dar, având nevoie de două, se mobilizează și caută să alinieze un număr dublu de copii și juniori la startul competițiilor oficiale. Iar din acest fond de jucători tineri mai mare echipa de Liga 4-a va avea de unde alege în viitor. Chiar și Federația pune accentul pe tineret, având și regulile legate de fotbaliștii Under la fiecare eșalon și așa vom face și noi la Arad. Cel puțin echipele de Liga 4-a vor fi obligate să joace mereu cu doi jucători sub vârstă.”

…despre calificarea antrenorilor: ”Majoritatea antrenorilor la Liga 4-a și, nu numai, au licența C, dar sunt chiar  dintre cei cu B și A. Eu aș merge în primul rând pe ideea ca toți tehnicienii de la Liga 5-a și a 6-a să aibă o calificare. Din momentul acela, ai măcar o minimă cunoștință despre ceea ce înseamnă antrenamentele de ordin tehnico-tactic, cunoscând, de ce nu, și legile jocului. Deci ai avea o minimă bază și ai reuși un pic să gestionezi altfel lucrurile ca antrenor, mai ales că în ligile inferioare antrenorul se confundă de multe ori cu președintele sau sponsorul echipei.”

…despre posibilitatea achitării, din nou, a arbitrajelor pe baza unui proiect depus la Consiliului Județean:Adi Lucaci a depus și câștigat ultimul proiect de acest gen,  dar nu am putut să-l punem în aplicare pentru că nu am avut competiție. În anul ce a trecut nu s-a știut pe ce număr număr de echipe ne bazăm, dar ar mai fi o problemă. Din păcate, bugetele tuturor instituțiilor și autorităților administrativ teritoriale au scăzut și costurile au crescut, tot ce înseamnă indexarea prețurilor pe materialele de construcții și toate investițiile s-au dus către niște sume colosale. Prin urmare, cel puțin Centrul Cultural Județean Arad nu știu ce bani va aloca pentru zona de proiecte.”

…despre parteneriate: ”Mai avem parteneriat cu Universitatea Aurel Vlaicu, dar, din păcate nu am mai putut face nici o activitate comună. Ne-am mai întâlnit, am mai avut o legătură, a fost o întâlnire și cu Federația Română de Fotbal la care a participat și doamna rector Ramona Lile. Suntem în parteneriat cu eim doar că anul ăsta a fost mai mult și școala online, a fost și competiția oprită, deci rămâne să facem mai multe în 2022, sau cel puțin asta e intenția noastră.”

…despre piramida fotbalistică din județul Arad: Sincer, mă bucur că avem jumătate dintr-o serie de Liga 3-a din Arad. Pe de altă parte, din punctul meu de vedere, o piramidă bună ar fi cea cu UTA în Liga 1, o altă formație în Liga 2-a și altre 3-4 în Liga a 3-a. Acum, echipele de Liga 4-a se confruntă cu o problemă legată de fondul de jucători, căci formațiile din eșalonul trei au liat cam tot ceea ce este mai bun la nivel de județ. Tocmai de aceea, echipele sunt destul de echilibrate valoric, fără a înregistra nu știu ce progres. Pe de altă parte, însă, sunt și echipe care merg mult pe tineret, ceea ce înseamnă că acești jucători vor crește mai repede și bine într-o competiție bună de seniori.”

La ultima întâlnire a anului cu mass-media au mai fost prezenți secretarul AJF Arad, Vasile Rad, vicepreședintele Andras Mako și Nelu Iovescu, reprezentantul Ligii a 6-a în Comitetul Executiv al AJF Arad. Ca și principali organizatori ai campionatului județean de mini-fotbal sau competiția Cupa Satelor, Iovescu și Mako spun că vor face tot posibilul ca în noul an lucrurile să se pună din nou în mișcare. Vicepreședintele AJF mai are și un alt mare regret, acela că întrecerea pe care o organiza la Satu Nou, „Cupa Boandi” a „înghețat” la ediția cu numărul 16.

Foto: Costel Șerban / Sport Arad

https://liga2.prosport.ro/liga-3/gloria-lunca-teuz-cermei-cea-mai-veche-echipa-aradeana-din-liga-3-si-a-pierdut-la-ultimul-meci-al-anului-speranta-la-play-off-petre-bulza-vorbeste-despre-planurile-pentru-partea-a-doua-a-sezonului-19214947

https://liga2.prosport.ro/seria-1/eduard-novak-a-anuntat-ca-ministerul-sportului-va-finanta-academiile-de-fotbal-incepand-cu-2022-sunt-copiii-nostri-si-este-normal-ca-statul-sa-investeasca-in-copii-19214748

https://liga2.prosport.ro/liga-4/alegeri-cu-unanimitate-la-ajf-caras-severin-viorel-lolea-reconfirmat-pentru-inca-4-ani-de-mandat-ne-propunem-sa-fim-acelasi-ajf-elitist-19214363

https://liga2.prosport.ro/liga-4/liga-1-poate-sa-mai-astepte-costin-lazar-a-refuzat-oferta-din-prima-divizie-pentru-proiectul-de-la-dunarea-turris-turnu-magurele-din-liga-4-19214284

Călin MNERIE 27 Dec. 2021, 12:18 Liga 4
Pe aceeași temă