„Nu aș refuza o ofertă din partea Rapidului”. Cum caracterizează Iencsi situația în care se află clubul la care a câștigat patru trofee în șapte ani

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 08 Jul. 2014, 12:09 Actualizat: 08 Jul. 2014, 12:10 Diverse
„Nu aș refuza o ofertă din partea Rapidului”.  Cum caracterizează Iencsi situația în care se află clubul la care a câștigat patru trofee în șapte ani

Numele lui Adrian Iencsi (39 de ani) este unul dintre cele vehiculate pentru postul de antrenor principal al clubului Rapid. Fostul fundaș central al giuleștenilor și al echipei naționale a discutat despre contextul în care se află echipa de suflet și despre cauzele care au dus la colapsul financiar

Rapid a rămas fără antrenor principal, după ce Viorel Moldovan i-a expirat contractul. Marian Rada a condus antrenamentul de luni dimineață ca director tehnic al clubului, dar nu va fi numit principal. În următoarele zile, Angelo Massone va prelua pachetul majoritar de acțiuni și vom asista la o nouă eră în Giulești. În privința noului tehnician, sunt vehiculate nume precum Florin Motroc (47 de ani) sau Adrian Iencsi (39 de ani), foști jucători care au îmbrăcat tricoul „alb-vișiniu” în trecut.

Iencsi are 190 de jocuri pentru Rapid în perioada 1997-2004, perioadă în care a câștigat două campionate și două cupe. Contactat de ProSport, fundașul care a marcat 22 de goluri pentru giuleșteni a vorbit despre posibilitatea de a fi numit noul antrenor principal al clubului de suflet. „Nu am negociat absolut nimic și nu stiu nimic despre numirea mea la Rapid. Sunt mândru că e menționat numele meu când vine vorba de banca tehnică a acestei echipe. Personal, eu nu aș refuza acest club deoarece am jucat acolo atât de mulți ani și m-am atașat de culorile alb-vișinii”, a afirmat jucătorul care are 30 de prezențe în tricoul naționalei.

„Moldovan și jucătorii trebuie apreciați”

În vara acestui an, Adrian Iencsi a fost demis de la conducerea echipei FC Voluntari. Decizia este controversată în contextul în care promovase echipa ilfoveană în liga secundă. În urmă cu două sezoane, aceștia au fost salvați de la retrogradarea în liga a patra de către fostul fundaș central. „Eu antrenez de doi ani de zile, e meseria pe care am îmbrățișat-o de ceva timp. Am avut rezultate bune, dovadă că am reușit să promovez cu Voluntari. Nu ar fi o problemă dacă aș ajunge să antrenez Rapid”, a mărturisit fostul fotbalist.

Perioada în care a fost legitimat la clubul giuleștean a fost una din cele mai prospere din istoria de 91 de ani a formației. Patru trofee au fost obținute pe plan intern în intervalul 1997-2004, în timp ce acum echipa se zbate să supraviețuiască financiar: „Clubul este într-o situație dificilă, iar jucătorii care au evoluat în sezonul trecut și Viorel Moldovan merită toată aprecierea pentru că au lucrat în condiții care nu sunt propice performanței. Și foștii conducători, Adrian Zamfir și Nicolae Cristescu, trebuie să fie lăudați pentru că au încercat să salveze acest club”.

„Rapid a avut cei mai buni stranieri și cele mai mari salarii”

Din postura de fost jucător, Adrian Iencsi a vorbit și despre cauzele care au dus la declinul unui club de tradiție precum Rapid: „Vă dați seama că este greu să tragi concluzii și să spui cu exactitate cine e vinovat pentru problemele financiare. George Copos a fost foarte mulți ani la conducerea Rapidului. Cu el patron, echipa a câștigat trofee. În același timp, tot în timpul mandatului său s-a produs intrarea în insolvență. Nu trebuie judecat exclusiv dumnealui. Cred că alte cauze au dus la acest colaps financiar”.

Conform fostului fundaș, salariile mari și lipsa acută de rezultate din ultimii ani au dus la dezastrul financiar: „Au fost cumpărați fotbaliști pe sume foarte mari și lor li s-au oferit salarii foarte bune. Rapid a avut cei mai buni stranieri într-o perioadă, dar, în același timp, se plăteau cele mai mari sume pe salarii lunare. Nu erau probleme financiare pentru că acest club avea performanțe. În al doilea rând, lipsa recentă a rezultatelor a dus la intrarea în insolvență. Bani mulți pe salarii, rezultate slabe. Acestea au fost cauzele declinului”.

„Rapid se poate salva de la retrogradare”

Într-o intervenție la postul Sport.ro, Adrian Zamfir a afirmat că obiectivul Rapidului pentru sezonul 2014-2015 va fi ocuparea unui loc în intervalul 7-10. „Obiectivul propus este realizabil pentru că înseamnă salvarea de la retrogradare, având în vedere că vor pica șase echipe. Spiritul Giuleștiului poate trăi cu aportul lui Daniel Pancu și al altor fotbaliști crescuți la echipa secundă. Nu este o echipă foarte experimentată dar cred în capacitatea lor de a rămâne în Liga1. Chiar dacă formația trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere financiar, nu aș spune „nu” dacă aș fi apelat de cei din Giulești”, a concluzionat Iencsi.

„Rapidul nu mai are un lot valoros ca în alte sezoane, dar cred că poate să evite retrogradarea”
Adrian Iencsi

Articol scris de Cătălin RUSU

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 08 Jul. 2014, 12:09 Actualizat: 08 Jul. 2014, 12:10 Diverse
Pe aceeași temă