Noul stadion din Târgu Jiu ar putea purta numele campioanei olimpice Constantina Diță: „Merită tot respectul nostru”

Inaugurat, vineri, cu prilejul meciului demonstrativ dintre fostele glorii ale fotbalului gorjean și o parte a foștilor internaționali ai României, urmat de jocul oficial Pandurii – Universitatea Cluj, stadionul de 12.500 locuri din Târgu Jiu ar putea purta denumirea fostei campioane olimpice Constantina Diță Tomescu (49 de ani). Originară din comuna gorjeană Tulburea, „Pușa”, așa cum este alintată de apropiați, a fost legitimată la CS Pandurii Târgu Jiu și a făcut primii pași în atletism pe pista vechiului stadion Municipal din orașul lui Brâncuși, demolat în urmă cu 4 ani, pentru a face loc unuia modern.

În 2008, pe când era legitimată la CS Dinamo București, Diță a devenit campioană olimpică, la Beijing, în proba de maraton. La 38 de ani a fost, și încă este, cea mai vârstnică medaliată cu aur din istoria probei de 42,5 km.

Campioana olimpică are domiciliul la Târgu Jiu

De altfel, vineri, Constantina Diță Tomescu a tăiat panglica și a dat lovitura de începere a meciului demonstrativ. Alături de ea s-a aflat cel mai pătimaș suporter al echipei de fotbal Pandurii, Valeriu Andronache, în vârstă de 87 de ani, și cel mai promițător junior al clubului, Fabian Gheorghescu, de 9 ani.

„Am fost la toate meciurile echipei Pandurii și când s-a desființat galeria. A fost o bucurie că am putut să tai panglica la 87 de ani. Sunt în putere și voi continua să merg la toate meciurile. Sunt sănătos și mersul pe jos contează mult”, a spus Valeriu Andronache.

Înainte de start, s-a ținut un moment de reculegere în memoria lui Ilie Balaci, fost antrenor-jucător al echipei Pandurii, în 1988. Lovitura de începere a fost dată de Constantina Diță Tomescu, personalitate care ar putea da și numele noii arene din Târgu-Jiu.

Doamna Diță Tomescu este singurul nostru sportiv campion olimpic la un sport individual, care merită tot respectul nostru. Dânsa are domiciliul, și în momentul de față, în municipiul Târgu Jiu. Mă gândesc ca noul stadion să poarte numele acestei mari campioane, mai ales că avem o pistă de atletism omologată de Federația Internațională de Atletism”, a declarat primarul municipiului, Marcel Romanescu. Diță locuiește și în SUA, în Colorado!

„Felicitări tuturor celor care au contribuit la construcția acestui stadion, acum rămâne construcția echipei. Un oraș care respiră pentru fotbal merită să aibă și o echipă în Liga 1 pe lângă un stadion superb. E bine că ne-am întâlnit cu prietenii din Târgu Jiu, ne face plăcere”, a declarat Florin Prunea, prezent la teren le meciul demonstrativ, alături de Adrian Ilie sau Marius Niculae.

„Este o bijuterie și cred că Târgu-Jiul avea nevoie de un asemenea stadion, pentru că deși în trecut Pandurii a fost o echipă mică, a avut apoi rezultate foarte mari, și de aici au ieșit foarte mulți jucători. De asemenea, aveți aici o mare campioană la atletism și mă bucur că aveți, cred că, cea mai bună pistă din țară. Este o plăcere să jucăm fotbal și mă bucur că am venit aici”, a spus Niculae.

Adrian Ilie, cel care a coordonat selecționata tricoloră, a avut și ideea momentului dedicat lui Ilie Balaci. „Nu cred că l-a uitat nimeni pe Ilie Balaci. Am vorbit cu Lorena, cu fata lui, am făcut rost de tricouri și dacă tot am venit în Oltenia am zis să mai trimitem și noi un omagiu către el”, a spus Ilie.

Inaugurarea stadionului s-a încheiat cu un superb foc de artificii.

Articol scris de Mircea OGLINDOIU
Foto și video: Pandurii Târgu Jiu

Pe aceeași temă