Ionuț Popa, propus cetățean de onoare la Iași | DOCUMENTE

Narcis POHOAȚĂ 19 Jun. 2020, 14:54 Diverse

Ieșenii nu l-au uitat pe Ionuț Popa. Tehnicianul în vârstă de 67 de ani trece prin momente dificile în această perioadă, fiind internat în spital în stare gravă, dar orașul care l-a adoptat încă din 2004, anul primei sale descălecări în Copou, face un gest emoționant pentru tehnicianul arădean.

Consilierii locali Mihai Liviu Gavril și Adrian Florin Boca au depus la Consiliul Local un proiect de hotărâre care propune ca antrenorul Ionuț Popa să primească titlul de cetățean de onoare al Iașiului.

”Consiliul Local al Municipiului Iaşi, întrunit în şedinţa ordinară, având în vedere initiaţiva transpusă prin Expunerea de Motive la proiectul de hotărâre, având în vedere prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, având în vedere prevederile Legii privind normele de tehnică legislativă nr.24/2000, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul art.129, art.196 alin (1) lit. a) și art.211 din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, hotărăște:
Art. 1. Se acordă titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Iaşi domnului Ionuţ Popa
Art. 2. Prezenta hotărâre va fi comunicată pentru ducere la îndeplinire către:
– Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi;
– Primarul Municipiului Iaşi;
– Direcţia Juridică;
– Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni;
– Serviciului Relaţii Internaţionale
– Domnului Ionuţ Popa”, scrie în proiectul de hotărâre inițiat și semnat de către consilierii locali Gavril și Boca.

”Ionuţ Popa este antrenorul de a cărui prezenţă în capitala Moldovei s-au legat foarte mult speranţele pentru performanţă”

La expunerea de motive se precizează: ”Ionuţ Popa este antrenorul de a cărui prezenţă în capitala Moldovei s-au legat foarte mult speranţele pentru performanţă, speranţele suporterilor clubului de tradiţie care anul acesta ar fi implinit 75 de ani de la înfiinţare, anume Politehnica Iaşi. După 8 sezoane grele în ligile inferioare de fotbal, chiar şi în liga a treia, sezonul 2003-2004 a adus cu sine promovarea în primul eşalon valoric. Sezonul 2004-2005 începe dezastruos pentru echipa de suflet a tuturor ieşenilor cu un total de 2 puncte obţinute din 8 partide jucate. Acesta a fost momentul în care, unul din cei mai iubiţi şi apreciaţi tehnicieni ai echipei de fotbal a facut pasul către Politehnica Iaşi, reuşind o victorie de senzaţie încă din primul meci, cu 1-0 în deplasare tocmai pe stadionul Ghencea, în compania echipei Steaua București. Acesta a fost şi momentul lansării unuia din cei mai buni jucători care au fost formaţi la Centrul de Copii şi Juniori al Iaşiului, Adrian Cristea, jucător care de altfel a şi fost transferat în pauza dintre turul şi returul campionatului.
Dibăcia şi priceperea antrenorului Ionuţ Popa a făcut ca echipa să adune, încet dar sigur, puncte, pentru o clasare în acel sezon pe locul 9, departe de orice emoţie a retrogradării.
Până în sezonul 2008-2009, echipa şi-a asigurat menţinerea în prima ligă valorică datorită expertizei deosebite a antrenorului Ionuţ Popa care şi-a îndeplinit obiectivul, an de an, fără mari emoţii. Mâna antrenorului s-a văzut imediat după plecarea sa de la echipă, echipa retrogradând şi din cauza problemelor financiare intrând în insolvenţă şi imediat desfiinţându-se. Maestrul Ionuţ Popa a reuşit timp de 5 sezoane consecutive să ţină echipa în prima ligă valorică, contribuţia sa văzându-se imediat după plecarea sa când, din pacate, cea mai iubită echipă a Iaşiului a intrat în colaps.
Ulterior, în perioada 2010-2012 antrenorul Ionuţ Popa s-a reîntors la Iaşi, de data aceasta la noul club CSMS Iaşi pentru a conduce cu dibacia care îl caracteriza echipa la locul pe care aceasta îl merita.
Din păcate, soarta acestui om minunat, iubit de toţi suporterii ieşeni i-a fost acestuia potrivnică, Ionuţ Popa luptându-se din greu cu o boală severă care nu i-a mai permis să îşi ducă la bun sfârşit misiunea în fotbalul românesc.
Ca o dovadă totală de ataşament şi pretuire faţă de antrenorul care a adus în „Dealul Copului” cele mai puternice echipe din fotbalul românesc şi care a umplut, de fiecare dată tribunele, suporterii ieşeni, iubitorii fotbalului de calitate, s-au solidarizat şi au realizat multe acţiuni caritabile, în speranţa schimbării cursului vieţii a celui alintat de ei „Popică”.
Aceasta a fost o dovadă supremă de ataşament a comunităţii locale faţă de un om care a muncit pentru comunitatea locală şi pentru oamenii din Iaşi, pentru sportul ieşean şi pentru ca Iaşiul să poată fi considerat şi o capitală a sportului nu numai o capitală a culturii româneşti.
Pe cale de consecinţă şi în asentimentul tuturor suporterilor ieşeni, supunem spre dezbatere şi aprobare prezentul proiect de hotarâre privind acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi domnului Ionuţ Popa”.

Născut la Pesac, în judeţul Timiș, la data de 17 aprilie 1953, Ionuț Popa a antrenat echipele Victoria Ineu, Zădăreni, Strungul Arad, UTA Arad, Motorul, Telecom, Pecica sau Indagrara. A revenit și a promovat în Liga 1 cu UTA, apoi a trecut la FC Bihor, Jiul Petroșani, Politehnica Iași, CSMS Iași, CS Mioveni, Național Sebiș, Șoimii Pâncota și ACS Poli Timișoara. Ultima echipă pe care a condus-o a fost și cea de suflet, UTA Arad, pe care a preluat-o în aprilie 2018 și de care s-a despărțit oficial în iunie 2019.

Ultimul meci în care Ionuț Popa a stat pe bancă la UTA a fost cel cu ACS Poli, fosta sa echipă, la Arad, pe 9 martie 2019. UTA s-a impus cu 2-1.

Narcis POHOAȚĂ 19 Jun. 2020, 14:54 Diverse
Pe aceeași temă