Gest umanitar al Metalului Buzău. Componenții echipei vindecați de COVID-19 au donat plasmă pentru bolnavii de coronavirus

Marius ANGHEL 30 Nov. 2020, 12:17 Diverse

Metalul Buzău nu a fost ocolită în această primă parte a sezonului Ligii 3 de probleme din cauza noului coronavirus, mai mulți jucători ai echipei antrenate de Valentin Stan fiind depistați pozitiv la COVID-19. Din acest motiv, meciurile din etapele 7 și 8, cu Progresul Spartac (1-0) și Dinamo 2 (2-2), au fost și reprogramate și disputate la altă dată decât fuseseră stabilite inițial.

Trecuți prin această problemă cu care întreaga omenire se luptă în această perioadă, din primăvara acestui an, componenții echipei buzoiene vindecați deja au decis să sară în ajutorul celor nevoiași. Astfel, într-o perioadă în care spitalele sunt pline cu pacienți infectați cu COVID-19, au mers să doneze sânge și plasmă.

Gestul umanitar al celor de la Metalul Buzău l-a făcut public medicul Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Sanguină Buzău.

”O săptămână care ne-a bucurat la Centrul de Transfuzie! 20 de donatori de plasmă, din care 10 sunt fotbaliști la echipa Metalu Buzău, iar săptămâna viitoare s-au programat și ceilalți 5, astfel că toată echipa va dona plasmă!!!! Felicitări tuturor! Aș vrea, însă, să le mulțumesc în mod special celor 44 de donatori care au venit, astăzi, sâmbătă, într-un weekend prelungit, să doneze sânge! Vă mulțumesc mult pentru că ați dovedit ca o faptă bună se face din suflet și că dacă vrei să o faci cu adevărat, întotdeauna îți găsești timp, chiar dacă este o parte din timpul tău liber! Nu uitați, nimic nu este mai frumos decât să daruiești….Viață!”, a scris medicul Adrian Crăciun pe pagina sa de Facebook.

Plasma autoimună, o metodă eficientă de tratare a COVID-19

Tratamentul cu plasa autoimună este o metodă fără riscuri sau contraindicații. Se aplică formelor mai severe de coronavirus și are eficiență înainte de a se ajunge chiar în stare critică.

”Ajutorul” vine de la anticorpii pe care îi au persoanele vindecate. Trebuie însă să existe compatibilitate de grupă și RH, ca la orice donare de sânge. De aceea, nu întotdeauna se găsește plasmă pentru câte cazuri e nevoie.

De altfel, unele informații medicale spun că nu toți cei vindecați de coronavirus au și anticorpii necesari în sânge, pentru că asimptomaticii nici nu ar face anticorpi. Cei ce donează vor da prima dată o mică probă de sânge, pentru a se analiza dacă au anticorpii. Ulterior, se ia sânge fie prin aparatele clasice, fie prin cele de plasmafereză, pentru care e nevoie de ”vene bune”, cum spun medicii. Dacă se recoltează tot sângele, acestea se separă ulterior, în ser și plasmă.

Unirea Alba Iulia și ASU Politehnica Timișoara au donat și ele

Multe dintre echipele de fotbal din primele trei ligi ale României au avut sau au probleme cu noul coronavirus, însă puține dintre acestea au decis, după vindecarea persoanelor infectate, să meargă să doneze sânge.

Sunt și câteva excepții. Echipa Unirea Alba Iulia, din Liga 3, a făcut acest gest umanitar de două ori până acum, iar ASU Politehnica Timișoara, din Liga 2, a mers și ea să doneze.

Metalul Buzău se află în vacanță în această perioadă, după ce prima parte a sezonului s-a încheiat. Echipa se află pe locul 4 în Seria a 4-a a Ligii 3 după primele 10 etape desfășurate, cu 16 puncte. Lider este Steaua, cu 26 de puncte.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/initiativa-umanitara-a-celor-de-la-asu-politehnica-echipa-doneaza-plasma-pentru-bolnavii-de-coronavirus-19157735

https://liga2.prosport.ro/liga-3/gest-umanitar-la-alba-iulia-jucatorii-unirii-vindecati-de-covid-19-au-donat-plasma-cu-anticorpi-e-felul-nostru-de-a-multumi-tuturor-celor-care-ne-au-ajutat-sa-invingem-aceasta-boala-19156747

Marius ANGHEL 30 Nov. 2020, 12:17 Diverse
Pe aceeași temă