„Forzza Steaua”: gazonul Farului, vandalizat sub ochii oamenilor Primăriei. Stadionul luat de autoritățile locale cu mari promisiuni a fost lăsat în paragină

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 24 Jan. 2019, 15:32 Actualizat: 24 Jan. 2019, 15:33 Diverse

Persoane necunoscute au intrat pe stadionul Farul, sub nasul paznicilor angajați de Primărie, și au vandalizat gazonul, scriind greșit un mesaj de susținere pentru o echipă din București: „Forzza Steaua” (corect: „Forza Steaua”). Autorii faptei au ars cu benzină iarba în forma literelor fără să fie deranjați de cineva.

Distrugerea petrecută sub ochii oamenilor Primăriei vine să pună capac unei serii de evenimente contrariante, în violent contrast cu declarațiile de intenții ale edilului Decebal Făgădău.


Gazonul arenei Farul a fost vandalizat de persoane necunoscute care au scris „Forzza Steaua” (greșind cu un „z” cuvântul din limba italiană), deși, teoretic, complexul e păzit de oameni angajați de Primărie și plătiți din bani publici. De la preluarea complexului, în septembrie, autoritățile publice n-au făcut absolut nimic din ce promiseseră atunci când au cerut baza Farul de la MTS

Suporterii Farului care au deținut echipa până astă-vară, când a fost luată de Ciprian Marica, neagă vehement orice implicare în vandalizarea arenei, arătându-se chiar indignați de faptă. Între 2016 și 2018, interval în care au reînființat Farul, au înscris clubul în Liga 4 și au promovat succesiv până în Liga 2, membrii galeriei „marinarilor” au participat la mai multe operațiuni de igienizare a stadionului căzut în ruină și care, la momentul respectiv, aparținea de Ministerul Tineretului și Sporturilor.

Astă-vară, într-un amplu interviu acordat ProSport în momentul în care guvernul decidea, prin HG, să treacă stadionul Farul de la MTS la Primăria Constanța, primarul Decebal Făgădău a zugrăvit un viitor luminos pentru arenă. El a explicat că autoritățile locale vor să investească în stadion, să-l renoveze și să-l redea circuitului, dar nu pot până nu intră în posesia lui. „Vom face curățenie și vom face funcțional stadionul. Apoi îl vom pune la dispoziție tuturor doritorilor. Doar nu m-am zbătut doi ani să iau stadionul ca să-l țin închis!”, a explicat edilul Făgădău în septembrie, pentru ProSport, vorbind despre renovarea clădirilor, a gazonului, curățenie generală, înlocuirea scaunelor de pe stadion. Totul părea bine planificat și pus la punct, așteptându-se doar OK-ul din perspectivă legală.


Primarul Decebal Făgădău a lăsat, pe parcursul interviului acordat ProSport, intenția unui om hotărât și bine informat, descriind cu multe detalii ce urma să se întâmple după ce stadionul Farul trecea la autoritățile locale. Au trecut de atunci peste 4 luni și nimic din ce a descris politicianul PSD nu s-a întâmplat, arena degradându-se și mai mult. În plus, față de perioada când aparținea de MTS, au apărut și distrugerile provocate de persoane care profită de faptul că paznicii plătiți de Primărie nu-și fac treaba

HG-ul fusese deja emis în momentul discuției dintre primar și reporter, iar Complexul Farul avea să treacă de facto de la MTS la Primăria Constanța în doar câteva zile. De atunci nu s-a mai mișcat însă nimic, iar autoritățile locale, după ce s-au văzut cu arena din Primăverii în proprietate, au uitat toate planurile mărețe. Până în acest moment nu s-a investit nimic. În clădirile din complex plouă pentru că nu a fost reparat tavanul. În ce privește înlocuirea scaunelor, s-ar părea că aceasta a fost doar o altă glumă a primarului. Acum trei luni s-au furat cablurile de la instalația de nocturnă.

Este neclar și de ce plătește Primăria paznici din banii constănțenilor, atât timp cât oricine poate intra și face orice pe stadion, inclusiv să distrugă gazonul și să fure diverse echipamente.

Astă-vară, când a apărut informația că se pregătește o Hotărâre de Guvern prin care Complexul Farul urma să treacă de la MTS la Primăria Constanța, suporterii echipei de fotbal au acuzat un plan ascuns: de fapt, spuneau aceștia, se urmărește lăsarea în ruină a stadionului, apoi demolarea întregului complex și construirea, în loc, a unui cartier de blocuri. Făgădău a dezmințit vehement această speculație, afirmând că nu intenționează așa ceva, că legea nu-i permite asemenea operațiuni și că, oricum, Primăria va investi masiv în renovarea arenei și reintroducerea ei în circuit, pentru că „infrastructura sportivă a orașului Constanța e oricum săracă”.

Articol scris de Matei UDREA

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 24 Jan. 2019, 15:32 Actualizat: 24 Jan. 2019, 15:33 Diverse
Pe aceeași temă