Farul, între huligani și bălării

Marius ANGHEL 14 Jun. 2013, 12:30 Diverse
Farul,** între huligani și bălării

Mitingurile de susținere ale echipei Farul s-au lăsat cu urmări doar pe zidurile multor clădiri din Constanța

Stadionul din Primăverii prinde viață doar la capitolul vegetație, care și-a făcut din nou loc printre tribune

Situația prin care trece echipa F.C. Farul nu este una tocmai roză. Problemele financiare au dus la lipsa rezultatelor și s-a ajuns să se sărbătorească evitarea retrogradării în Liga a III-a, lucru oarecum jenant.

Pentru că încă mai țin la formația lor, suporterii au decis să încerce și ei să facă ceva pentru a-și salva gruparea favorită. Au organizat câteva mitinguri prin care au încercat sensibilizarea factorilor de decizie din oraș, pentru salvarea echipei. Lucru lăudabil, dar care a avut și efecte negative. Evident că nu toți suporterii Farului pot fi catalogați huligani, dar printre ei sunt indivizi care întrec măsura. În mintea lor, prin comportamentul negativ asupra societății își arată atașamentul față de club. Întrebarea este: cum este posibil ca autoritățile locale să vină să salveze o echipă care are printre suporteri indivizi care nu fac altceva decât să strice imaginea orașului pe care Farul ar trebui să-l reprezinte?

Suporteri-„artiști”

Până în prezent, urmele mitingurilor desfășurate de către suporterii Farului nu se văd decât într-un mod negativ, pe zidurile din orașul Constanța și nu numai. Mesaje adresate fostului patron – „Bosânceanu salvează Farul!” – sau declarații existențiale – „Fără Farul noi nu existăm!” -, dar și sloganuri injurioase la adresa echipei Viitorul, toate le regăsim pe pereții clădirilor din tot orașul. Există, însă, și locuri la care nici nu te aștepți să vezi asemenea scrieri. Spre exemplu, mai mulți stâlpi de iluminat din Parcul Tăbăcărie au fost „ștanțați” cu numele echipei constănțene, iar podețul din aceeași locație a fost și el zugrăvit pro Farul, acolo existând o vagă urmă a mâinii unui artist. Restul sunt niște mâzgălituri penibile, care au valoare doar la capitolul mesaj.

Culmea, marea majoritate a acestora este făcută pe traseul pe care s-a desfășurat mitingul. Este evident că acele inscripții care nici măcar nu seamănă a grafitti, nu au fost făcute în timpul marșului, deoarece Jandarmeria a însoțit mereu plutonul. La întoarcere, însă, unii dintre suporteri și-au făcut de cap și au lăsat urme serioase.

Ce spune Poliția…

Din fericire pentru suporteri, polițiștii nu pot acționa decât dacă îi prind în flagrant sau primesc o reclamație de la păgubiți. Conform legislației în vigoare, „Poliția se poate autosesiza în cazul infracțiunilor de distrugere sau vandalism doar dacă autorii sunt în prinși asupra faptului sau societățile și persoanele care se consideră păgubite fac o plângere. În cazul în care sunt identificați, autorii riscă o amendă penală sau închisoarea de la 3 luni la 3 ani și procesul civil de rigoare, dacă păgubiții cer să le fie acoperite cheltuielile cu repararea stricăciunilor”, ne-au declarat reprezentanții I.P.J. Constanța. Infracțiunea este, oricum, considerată una minoră, condamnările pentru asemenea fapte fiind o raritate.

Stadion de… Liga a III-a

Nu este prima oară când semnalăm faptul că arena din Primăverii se află într-un continuu proces de degradare. Nu cu mult timp în urmă, „Farul” era arena pe care România se califica pentru ultima oară la un turneu final major, după ce învingea Olanda cu 1-0. Farul a jucat și ea cu Ajaxio în Cupa UEFA Intertoto, iar Steaua și-a disputat și ea meciuri atât continentale, cât și interne pe arena constănțeană, atunci când propriul stadion era suspendat. Scurtul timp trecut de la acele dispute și-a pus, însă, serios amprenta pe stadionul dat în concesiune clubului Farul.

Faptul că arena arată așa cum arată, este unul regretabil, mai ales că Viitorul Constanța și-a disputat majoritatea meciurilor de pe teren propriu, în Liga I, pe arena de pe litoral. Deși s-a evoluat la cel mai înalt nivel, nimeni nu s-a gândit să cosmetizeze măcar un pic stadionul, în special tribunele. Culmea, suporterii au fost cei care au făcut câteva acțiuni, prin care au smuls buruienile crescute în tribune, vegetație care se îndrepta vertiginos către stadiul de copaci. Și de atunci a trecut timp, iar buruienile și-au ocupat, din nou, locul în tribune.

Este de văzut dacă situația se va schimba odată cu venirea pe „Farul” a celor de la Săgeata Năvodari. „Momentan, am încheiat un parteneriat cu Farul pentru folosirea arenei, dar nu am stabilit exact termenii înțelegerii. Am fost la stadion și am văzut care este situația. Noi suntem dispuși să intervenim pentru ca arena să arate bine, dar în limita unui buget. Oricum, avem obligativitatea, în Liga I, de a avea scaune intacte și totul să fie în regulă la arena pe care evoluăm”, a spus Mihai Terzi, directorul sportiv al grupării năvodărene, nou-promovată în primul eșalon.

Sursa: Observator de Constanța

Marius ANGHEL 14 Jun. 2013, 12:30 Diverse
Pe aceeași temă