Fariștii nu-i sprijină pe fanii Petrolului contra lui Mazăre: „Suntem alături de ei, dar nu intrăm în război”

Marius ANGHEL 21 Aug. 2013, 13:02 Diverse

În conflict cu primarul Constanței după ce fotbalistul tunisian Hamza Younes i-a acuzat pe bodyguarzii edilului că l-au bătut la Mamaia, ultrașii ploieșteni vor protesta și cu prima ocazie când vor veni pe litoral.

Sorin Mihăilescu, cel mai cunoscut suporter al Farului, a dezvăluit că fanii petroliști le-au cerut celor constănțeni să li se alăture la protestul împotriva lui Radu Mazăre pe care-l vor desfășura la Constanța. „Marinarii” au luat însă hotărârea să nu se implice în acest conflict și să nu intre în război cu autoritățile locale.

„Fanii Petrolului ne-au cerut să-i sprijinim când vin la Constanța. Și am zis nu. Noi avem clubul nostru, fiecare cu clubul lui. Vreți să faceți ceva, faceți ce vă interesează pe voi. Pe noi ne interesează doar Farul. Avem ceva de făcut pentru Farul, nu pentru alții. Nu ne băgăm în acest conflict. Ca suporteri, suntem alături de ei, dar nu intrăm în război cu autoritățile locale constănțene. Scopul nostru e să salvăm Farul, aceasta și prin implicarea factorilor locali. Nu luptăm contra lor. Actualmente, sunt unele utilități pe care le suportă la stadionul Farul. Sigur, ar putea face mai mult, să aducă firme de salubrizare la stadion, firme care să asigure mâncarea fotbaliștilor etc.”, a spus Sorin Mihăilescu.

Fanilor petroliști li se oferă prilejul de a veni la Constanța, cu ocazia unui meci de Liga 1, abia la anul, în etapa a 28-a a campionatului, la meciul cu Săgeata Năvodari.

Ce au de câștigat autoritățile locale

Suporterii Farului speră ca echipa să evite falimentul, situație care ar putea interveni pe 6 septembrie, dacă patronul Giani Nedelcu nu plătește 430.000 de lei. Fanii fac eforturi să strângă această sumă și spun că și comunitatea locală ar avea de câștigat de pe urma unei formații Farul puternice, de Liga 1, care să joace și în cupele europene.

„Interesul este comun. Eu, ca suporter, vreau să-mi văd echipa că merge bine. Iar comunitatea locală nu înțelege o chestie: dacă Farul ar juca în cupele europene, ce ar însemna 2-3.000 de suporteri străini în Constanța? Bani pentru bugetul local, pentru afacerile din zonă. Promovarea orașului. De ce nu face nimeni nimic în această privință? Pentru ca autoritățile locale să poată prelua Farul, trebuie să pună umărul la salvarea lui. Este un cerc vicios, dar clubul nu trebuie lăsat să moară, ca să vedem cine are dreptate. Pe noi ne interesează să ieșim la liman. Cum, târâș-grăpiș, nu mai contează”, a spus Mihăilescu.

Contribuția fiecărui constănțean: 1,025 euro

Fanii „marinarilor” au făcut un calcul, din care a reieșit că, la numărul de locuitori al Constanței, fiecărei persoane îi revine suma de 1,025 euro ca plată pentru insolvența clubului. „Este o cifră infimă. Problema s-ar rezolva dacă fiecare ar plăti atât. Dacă cinci lei însemnă ceva pentru un constănțean, înseamnă că ne merităm soarta. Banii donați pentru insolvență nu-l ajută pe Giani sau pe Mihăilescu, ajută clubul. Suma de 430.000 de lei scadentă la 6 septembrie trebuie achitată de noi, constănțenii. Prin acești bani nu-l salvăm pe Giani, ci îl ajutăm să salveze clubul, ceea ce e altceva. Când vorbim de o echipă cu 90 de ani de istorie în spate, nu este important orgoliul unei persoane. Dacă eu am greșit în trecut în fața cuiva, îmi cer scuze. Toată lumea ar trebui să lase orgoliile deoparte și să găsească o soluție pentru binele Farului. Clubul are nevoie de cât mai mulți oameni care să vină să-l sprijine. Dacă se zbat unul, doi, cinci inși, nu faci nimic. Când se implică și comunitatea, și autoritățile, e altceva. Un efort comun ar putea salva Farul”, arată Mihăilescu. „Timpul ne presează. Lumea trebuie să știe că, dacă vor depune cât mai mulți bani, instanța poate hotârî amânare, văzând implicarea comunității”, a spus și Victor Constantin.

„Fiți părtași la salvarea Farului!”

În acest moment, singura preocupare a ultrașilor constănțeni este ca Farul să rămână în viață. Nu îi interesează promovarea, după cum îi lasă rece și o eventuală retrogradare. Ambele pălesc în fața problemei de viață și de moarte în care este implicat clubul. „Dacă noi, suporterii, am reușit să strângem peste 1.500 de euro, de ce nu ar putea și oamenii de afaceri din oraș? Cei care iubesc clubul să facă la fel ca noi, pentru că, până la urmă, este echipa orașului. Crezul meu este Farul. Când îți pasă de ceva cu adevărat, te apuci și faci. Le propunem constănțenilor să fie părtași la salvarea Farului. Luptăm pentru a salva clubul. Nu mai contează ce a fost, contează ce va fi. Iar dacă nu ne mișcăm, nu va mai fi nimic. Întâi să salvăm clubul și apoi să facem procese de intenție și să găsim vinovații. Strângerea banilor va fi la vedere. Nu garantăm că suma colectată va fi suficientă, dar garantăm că vom lupta. Facem tot ce depinde de noi. Toată lumea pune problema promovării, dar pe noi nu ne interesează aceasta, putem să și retrogradăm, numai să nu moară clubul. Ca și în viață, dacă îți rupi piciorul, stai puțin și apoi o iei de la capăt. Noi acum suntem în convalescență și nu știm dacă ne mai salvăm sau nu, dar încercăm”, a punctat Sorin Mihăilescu.

Curcani de la suporteri pentru masa fotbaliștilor

Suporterii FC Farul își continuă acțiunile de sprijinire a clubului, ieri achiziționând din fonduri proprii veselă pentru cantină și două cântare pentru controlul greutății corporale a jucătorilor (în valoare de 592,80 lei). Vesela a fost formată din 35 de boluri (30 mari și cinci de altă dimensiune), 18 căni, zece seturi de farfurii (cinci întinse și cinci adânci) și șapte coșuri împletite.

De asemenea, au adus la club două pungi mari de morcovi, iar un suporter a oferit doi curcani pentru masa jucătorilor. Fanii au dat și un avans de 1.600 de lei pentru centrala termică a clubului, iar astăzi vor achiziționa și cartofi. Totodată, vor fi confecționate 3.000 de brățări FC Farul (albastre, cu mesajul scris cu alb „Mie îmi pasă de Farul”), pe care fanii preconizează să le pună în vânzare la ultimul meci amical înainte de startul sezonului.

Sursa: Ziua de Constanța

Marius ANGHEL 21 Aug. 2013, 13:02 Diverse
Pe aceeași temă