Dinamo, sancționată de FRF după meciul din Cupă cu Sepsi OSK. Cât trebuie să achite clubul după acțiunile galeriei

Marius ANGHEL 22 Nov. 2022, 16:23 Liga 2
Dinamo, sancționată de FRF după meciul din Cupă cu Sepsi OSK. Cât trebuie să achite clubul după acțiunile galeriei

Primul meci jucat de Dinamo pe stadionul Arcul de Triumf, cel cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe (scor 2-3), din etapa a 2-a a fazei grupelor Cupei României, i-a adus clubului o amendă din partea Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, în urma ședinței din 21 noiembrie.

Observatorul partidei, Dragoş Ionescu (Bucureşti), a consemnat în raportul său comportamentul galeriei echipei din ”Ștefan cel Mare”, ca de exemplu scandări xenofobe, utilizare de materioare explozive, incendiare şi fumigene, iar comisia FRF a decis să sancționeze.

Dinamo a primit două amenzi, una de 15.000 de lei și alta de 11.750 de lei, și va trebui să o execute pe cea mai gravă, adică, în cazul de față, pe cea mai costisitoare.

”În temeiul art. 82/1 și 3/a și c raportat la art. 83/2/d din RD, SC Dinamo 1948 SA se sancționează cu penalitate sportivă de 15.000 lei.

În temeiul art. 82/1 și 3/b coroborat cu art. 83/2/c din RD cu aplicarea art. 54/2 și 6 din RD, SC Dinamo 1948 SA se sancționează cu penalitate sportivă de 11.750 lei.

În conformitate cu prevederile art. 45/1 din RD, SC Dinamo 1948 SA va executa sancțiunea pentru abaterea cea mai gravă prevăzută de art. 83/2/d din RD – penalitate sportivă de 15.000 lei”, sună decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF.

  • Dinamo nu este la prima amendă pe care o are de plătit în acest sezon. După derby-ul cu Steaua, disputat pe Arena Națională, în etapa a 6-a a Ligii 2, ”câinii” au fost penalizați cu 15.000 de lei și li s-a interzis să joace următoarele două jocuri de acasă în București sau în apropierea acestuia.

Articolele pe baza cărora Dinamo a fost sancționată după meciul cu Sepsi OSK:

Articolul 82 | Responsabilitatea pentru comportarea spectatorilor
1. Clubul gazdă răspunde pentru comportarea neregulamentară a spectatorilor şi, în funcţie de situaţie, poate fi sancţionat gradual cu penalitate sportivă și interzicerea organizării de jocuri pe propriul stadion sau măsura programării jocurilor fara spectatori de la 1 la 10 jocuri. În funcție de circumstanțe măsura programării jocurilor fără spectatori se poate aplica parțial prin interzicerea ocupării unui anumit sector de tribună de la 1 la 10 jocuri.
3. Comportamentul neregulamentar cuprinde:
a. introducerea în locurile de desfăşurare a jocurilor de băuturi alcoolice, obiecte şi materiale explozive, incendiare şi fumigene, substanţe toxice, halucinogene şi iritante, alte obiecte ce au fost folosite de spectatori la acţiuni de tulburare a ordinii publice sau care pot contribui la producerea unor acte de violenţă;
b. afişarea sub orice formă de inscripţii rasiste, xenofobe şi jignitoare, scandarea de cuvinte/expresii jignitoare şi obscene ori emiterea de sunete în scop jignitor;
c. aprinderea ori aruncarea cu obiectele prevăzute la alin. 3, lit. a), spre alţi spectatori sau spre/în terenul de joc;

Articolul 83 | Nerespectarea obligaţiilor de organizare a jocurilor
2. Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor privind asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă în stadion care au avut drept rezultat:
c. afişarea sub orice formă de inscripţii rasiste, xenofobe și jignitoare, scandarea de cuvinte/expresii jignitoare şi obscene ori emiterea de sunete în scop jignitor, se sancţionează în conformitate cu dispozițiile art. 54 din prezentul regulament;
d. aruncarea cu obiectele prevăzute la art. 82, alin. 3, lit. a), spre alți spectatori sau spre/în terenul de joc se sancţionează cu penalitate sportivă de la 10.000 la 60.000 de lei. În cazul săvârșirii unei noi abateri de același tip, clubul se sancționează cu o penalitate majorată cu ½ față de sancțiunea aplicată anterior, până la atingerea pragului de 60.000 lei. Ulterior, la fiecare nouă abatere de acest tip, clubul va fi sanționat gradual cu măsura programării jocurilor fără spectatori, cumulat cu penalitatea maximă de 60.000 lei.

Articolul 54 | Rasismul. Xenofobia. Discriminarea. Denigrarea
2. Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/xenofobe sau se fac vinovaţi de alte comportări de acest fel la un joc, organul jurisdicţional va aplica o sancţiune de la 5.000 la 70.000 de lei clubului pe care l-au susţinut spectatoriirespectivi, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat cu măsuranprogramării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei. Dacă spectatorii nu pot fi identificaţi ca suporteri ai unuia dintre cluburi, va fi sancţionat clubul gazdă, în mod corespunzător.
6. Sancţiunile aplicate pe baza acestui articol pot fi reduse sau chiar anulate dacă jucătorul sau clubul respectiv dovedesc că nu a existat sau a existat o culpă minimă a sa în săvârşirea abaterii sau dacă alte motive serioase o justifică, cum ar fi, în special, abaterile care au fost provocate intenţionat pentru a cauza sancţionarea jucătorului sau clubului conform acestui articol. Procedura evaluării circumstanţelor atenuante va fi cea prevăzută de acest regulament.

Foto: Alexandra Pandrea (ProSport) și Răzvan Păsărică (Sport Pictures)

Marius ANGHEL 22 Nov. 2022, 16:23 Liga 2
Pe aceeași temă