Datoria totală cu care Dinamo intră în Liga 2. Minusul e uriaș, dar conducerea e optimistă: ”Nu e cazul de faliment, nici nu mă gândesc la așa ceva”

Andrei PASCU 31 May. 2022, 15:07 Liga 2
Datoria totală cu care Dinamo intră în Liga 2. Minusul e uriaș, dar conducerea e optimistă: ”Nu e cazul de faliment, nici nu mă gândesc la așa ceva”

Dinamo se pregătește de cel mai greu sezon din istorie! Va juca în Liga 2, dar acest detaliu extrem de important este accentuat de un altul, contextul financiar în care se află clubul, în insolvență și cu datorii de ordinul milioanelor de euro. Răzvan Zăvăleanu, administratorul judiciar al ”câinilor”, a făcut mai multe precizări.

Dinamo intră în Liga 2 cu datorii de aproximativ 8 milioane de euro!

Dinamo a mai reușit, poate, să stingă din datorii de când a intrat în insolvență, dar cu toate acestea și acum e serios pe minus, iar venirea unui investitor pare imposibilă. În jur de 8 milioane de euro sunt datoriile lui Dinamo, iar, în mare parte, situația a fost cauzată de venirea și ”țeapa” spaniolilor.

Au fost date salarii foarte mari pe hârtie, care nu au fost susținute de un plan clar și un buget pe măsură, astfel că fotbaliștii și anumiți angajați care nu și-au văzut banii au acționat clubul la FIFA.

Răzvan Zăvăleanu: ”Cred că e vorba despre domnul Cortacero. Îl bănuiesc de o crasă incompetență”

Zăvăleanu a oferit mai multe explicații pentru situația în care se află Dinamo.

Cred că lucrurile vin de cu foarte multă vreme în urmă. Fiecare are o parte de responsabilitate. Managementul spaniol a fost dezastruos. A contribuit la intrarea în insolvență. Cred că e vorba despre domnul Cortacero. Îl bănuiesc de o crasă incompetență și de o lipsă de raportare la realitate.

Planurile lui nu au fost susținute de nimic palpabil. La oamenii din jurul echipei, cel mai mic salariu era de 5.000 de euro. 35.000 de euro era cel mai mare salariu. La conducători, salariile erau de 10-12.000 de euro. Au fost niște chestii rupte de realitate.

Nu aș putea să arăt cu degetul către cei de dinainte. S-au făcut datorii de 7 milioane de euro în câteva luni. Dacă nu s-ar fi făcut aceste datorii, Dinamo nu ar fi intrat în insolvență. Datoria reală este undeva la 7,5-8 milioane de euro”, a spus Răzvan Zăvăleanu, conform DigiSport.

Răzvan Zăvăleanu, optimist că Dinamo va regla problemele cu datoriile și în Liga 2

Cu toate acestea, în ciuda norilor negri adunați deasupra lui Dinamo, Zăvăleanu e optimist că echipa nu va intra în faliment, mizând, printre altele, și de această dată pe sprijinul suporterilor.

Până acum, procedura de insolvență a ajutat Dinamo, lucrurile fiind stabile, în măsura în care se poate spune asta, iar planul de reorganizare a funcționat ca pe hârtie, după cum a accentuat Zăvăleanu. Sunt discuții și cu anumiți sponsori, dar e greu de crezut că ajutorul financiar al acestora va fi la nivelul economic pe care clubul l-a avut fie și în stagiunea recent încheiată de Liga 1.

Un finanțator important este așteptat cu mare nerăbdare în ”Ștefan cel Mare”, dar oare e cineva dispus să vină?

Situația nu este una chiar atât de neagră. Nu cred că se putea face ceva mai mult. Procedura insolvenței a curs extrem de bine. Au fost cele patru interdicții de transferuri ridicate la FIFA, am trecut cu bine de monitorizare, am votat planul de reorganizare, am luat licența, am câștigat litigiul cu Poli Timișoara de 1,3 milioane de euro. Nu cred că se putea face mai mult. Problema e partea sportivă.

Pentru o companie în insolvență, riscul falimentului este ca sabia lui Damocles, dar nu cred că va fi cazul lui Dinamo. Mai sunt sponsori, suporteri care au venit mereu cu sume și alți oameni care au ajutat mereu.

Suporterii lui Dinamo sunt atât de inteligenți încât să discearnă. Pentru ei, că e Dinamo în prima ligă sau nu, nu contează. Avem nevoie de un finanțator puternic. Sunt câteva discuții cu sponsori, dar oamenii m-au pasat după data celui de-al doilea meci de baraj. Urmează să luăm legătura.

Nu e cazul de faliment, nici nu mă gândesc la așa ceva. Am mai finanțat echipa cu bani și o pot face în continuare. Nu am luat niciun ban de la Dinamo, dar am adus bani de acasă. Avem încredere că în ciuda greutăților, vom izbândi, a mai spus Zăvăleanu.

Dinamo va balansa datoriile și din salarii

Un plus pe care Dinamo îl poate lua în discuție este legat de salariile mai mici pe care le va da în Liga 2, fiind de așteptat ca o foarte mare parte din lotul de jucători cu care s-a retrogradat să fie dată afară și să nu mai fie prelungite multe dintre contracte. De exemplu, se vorbea că Steliano Filip are / avea în jur de 9.000 – 10.000 de euro pe lună, salarii pe care Dinamo cu siguranță nu le va mai oferi în divizia a doua.

Este de așteptat ca plafonul salarial al ”câinilor”, pentru sezonul 2022-2023, să fie peste media remunerațiilor din Liga 2, dar nici să se ajungă la salarii cu cinci cifre sau să se apropie foarte mult de cât încasa, de exemplu, Filip la fiecare 30 de zile.

 

 

 

 

Andrei PASCU 31 May. 2022, 15:07 Liga 2
Pe aceeași temă