Dat afară în vară, după ce a promovat-o pe SC Bacau, Marius Baciu declară: „Nu meritam un șut în fund”

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 24 Oct. 2013, 15:52 Actualizat: 24 Oct. 2013, 15:53 Liga 2
Dat afară în vară, după ce a promovat-o pe SC Bacau, Marius Baciu declară:  „Nu meritam un șut în fund”

In istoria Sport Clubului, va ramâne omul care a dus, in premiera, echipa bacauana in liga secunda. Dar si antrenorul care a fost dat afara, in ciuda faptului ca isi atinsese obiectivul. „La drept vorbind, nici n-am avut ca obiectiv promovarea echipei in primul an. Proiectul avea ca finalitate accederea in prima liga in maximum trei sezoane”, isi aminteste Marius Baciu, fostul antrenor al Sport Clubului.

Fara angajament momentan („au existat mai multe propuneri, insa nu vreau sa ma mai arunc cu capul inainte”), „Bacione” se destainuie. Vorbeste despre experienta sa bacauana („Am venit cu sufletul la Bacau, am avut prilejul sa cunosc oameni minunati, insa am trait un adevarat soc atunci când s-a renuntat la mine”), dar si despre situatia actuala a echipei pregatite de Viorel Tanase, aflata pe penultimul loc in Seria I a ligii secunde, cu doar 4 puncte. Un Marius Baciu la 360 de grade.

„Unde sunt copii pe care i-am promovat?”

– Marius, au trecut patru luni de când ai fost indepartat de conducerea Sport Clubului. Suficient timp pentru a se limpezi apele si pentru a ne spune, in sfârsit, de ce s-a renuntat la tine.
– Sincer, nici acum nu stiu cu exactitate de ce am fost dat afara. De altfel, conform variantei oficiale, eu nici nu am fost demis, ci contractul a fost reziliat. Asa a sunat versiunea celor din conducere.

– Bun, dar a existat o discutie cu presedintele Liviu Goian, nu? Ce ti-a reprosat acesta?
– Nimic concret. Singur lucru pe care mi l-a spus este ca echipa nu joaca bine. In mod normal, trebuia sa existe o analiza, eu chiar pregatisem toate datele statistice si video necesare unei astfel de analize, insa, din pacate, n-a fost interes pentru asa ceva. Pentru mine, decizia conducerii de a renunta la serviciile mele a constituit un adevarat soc. Am pus suflet la Bacau, am promovat noua copiii de la juniori la prima echipa, am acces cu Sport Clubul in liga secunda. Concluzia? Am venit pentru un proiect pe trei ani, iar dupa nici opt luni mi-au dat cu sutul in fund, spunându-mi ca echipa joaca prost. Nu meritam asa ceva!

– Chiar, din punctul tau de vedere, cum juca echipa?
– Când am avut la dispozitie terenuri bune, exprimarea echipei a fost una de calitate. Uite sa-ti spun ceva: nea” Ghita Poeanru, care este unul dintre antrenorii pe care ii respect foarte mult, mi-a zis dupa un meci, mai in gluma, mai in serios: „Bacione, nu mai joc contra ta pe terenuri bune!”. Sigur, au fost si meciuri mai putin reusite, dar nu cred ca au depasit numarul de trei, hai sa spun patru. Echipa era bine organizata si- ca un element de ordin statistic- am avut meciuri cu 30 de pase consecutive si cu finalizare la poarta. Daca asta inseamna sa joci prost… Mie imi pare rau de mor ce se intâmpla acum cu echipa asta! Am promovat noua copii la prima echipa. Unde sunt acum copii astia? Marea majoritate nici nu se mai antreneaza cu echipa mare. Chiar credeti ca eu nu stiu ce se intâmpla la Bacau?

L-a vrut director tehnic pe Ghiță Poenaru

– Stoperul Alex Belecciu a debutat chiar luna aceasta la nationala Under 18 a României, dar nu a fost retinut in lot de antrenorul Viorel Tanase.
– Nu vorbesc despre Tase; e problema lui ce face. Eu pot spune doar ca Belecciu a fost unul din jucatorii mei preferati la Sport Club. Cu mine a debutat in C. Si eu, la rândul meu, am debutat la 17 ani, asa ca n-am avut nicio retinere de a arunca in lupta noua juniori. Si vreau sa se mai cunoasca un lucru: eu i l-am propus pe Belecciu lui Victor Piturca deoarece selectionerul vrea sa monitorizeze tot ce vine din spate, de la copii si juniori. Cât am fost la Bacau, nu ratam niciun joc al juniorilor republicani. Am fost dupa ei si in deplasare, special pentru a fi la curent ce se intâmpla cu acei copii. Am avut o colaborare excelenta cu antrenorul Giani Florian, un profesionist desavârsit, pe care l-as dori oricând in staff-ul meu.

– Bun, am inteles, nu vorbesti despre Viorel Tanase, care-ti este coleg de breasla. Poti, in schimb, sa ne vorbesti despre Majer, un jucator adus de tine la echipa si care acum nu prinde nici macar lotul de 18?
– Majer este un jucator pe care eu m-as fi bazat foarte mult anul acesta daca as fi ramas la echipa.

– Viorel Tanase spune ca nu are capacitate de efort.
– E adevarat, nu tine 90 de minute, dar e un fotbalist de calitate, de ultima pasa, care te poate ajuta macar in ultimele 30 de minute. Alaturi de el, mi l-as fi dorit si pe Vezan, un alt jucator care nu are o capacitate de efort grozava, dar care iti poate face diferenta la nivelul acesta.

– Apropo, cum crezi ca ar fi aratat Sport Clubul in B cu tine pe banca?
– Nu are rost sa ma gândesc la asta. Eu pot spune doar ca am jucat de la egal la egal cu Ceahlaul in pregatiri, iar toti cei din conducerea clubului nemtean ne-au felicitat pentru cât de bine suntem organizati, in special in faza de aparare. Acum, vad ca echipa aceasta ia goluri cu atâta usurinta… Inca ceva: daca ramâneam la Sport Club Bacau, l-as fi vrut alaturi de mine, ca director tehnic, pe nea” Ghita Poenaru. Aceasta era viziunea mea si acesta ar fi fost urmatorul pas pe care l-as fi facut daca nu s-ar fi renuntat la serviciile mele. Poenaru este un om fotbal cu mare experienta, care, in mod cert, m-ar fi ajutat.

„La Vaslui aveam dublu și ceva”

– Ce crezi ca se va intâmpla in continuare cu Sport Club Bacau?
– Nu stiu, nu pot sa spun. Nu e treaba mea, chiar daca sunt, in continuare, legat afectiv de aceasta echipa si, in special de jucatorii de acolo. Eu am renuntat la FC Vaslui, unde as fi avut sanse de a ajunge antrenor principal in prima liga pentru a veni la Sport Club care era in liga a treia. Tin minte ca nea” Adi Porumboiu chiar mi-a spus la vremea respectiva: „Esti nebun? Din cupele europene pleci la o echipa de C?”. Asta e, poate ca am fost nebun…

– Regreti?
– Sa-ti spun ceva: din punct de vedere financiar, la Vaslui aveam dublu si ceva fata de cât mi-a oferit Sport Club, dar am acceptat sa vin la Bacau fiindca am fost atras de proiect. Cel mai mult m-a incântat dorinta celor de la Sport Club de a promova juniori.

Din punctul asta de vedere, nu regret. In plus, am cunoscut oameni deosebiti precum primarul Romeo Stavarache, care mi-a spus ca vrea sa faca la fotbal ce a reusit cu handbalul. Cristi Sava m-a ajutat, la rândul sau , din plin, si el fiind un adept fervent al cresterii si al promovarii juniorilor. Ce regret cel mai mult este ca acel proiect initial nu a ramas in picioare, iar acum vedem cu totii ce se intâmpla cu echipa. Sper ca Sport Clubul sa-si revina deoarece Bacaul este un oras care iubeste fotbalul, insa in acest moment situatia nu e deloc roza.

Sursa: Deșteptarea

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 24 Oct. 2013, 15:52 Actualizat: 24 Oct. 2013, 15:53 Liga 2
Pe aceeași temă