Daniel Oprița a identificat rapid principalele cauze care au dus la ratarea play-off-ului de către Steaua: ”Parcă ne-a tăiat elanul.” Antrenorul a vorbit și despre ceea ce urmează pentru echipă

Marius ANGHEL 12 Mar. 2024, 10:51 Liga 2
Daniel Oprița a identificat rapid principalele cauze care au dus la ratarea play-off-ului de către Steaua: ”Parcă ne-a tăiat elanul.” Antrenorul a vorbit și despre ceea ce urmează pentru echipă

Steaua va juca în play-out-ul Ligii 2 pentru prima dată de la participarea în acest campionat.

În precedentele două sezoane a activa în play-off și a înregistrat rezultate apreciate, însă acum, după ce lotul a suferit multiple modificări, în special în vară, și-a ratat principalul obiectiv.

Eșecul cu CS Mioveni, scor 0-2, înregistrat luni seară în orașul argeșean, în ciuda unei evoluții mai bune a jucătorilor lui Daniel Oprița, a retezat orice speranță a bucureștenilor de a mai prinde cel puțin lotul 6. Momentan nu știe în ce serie de play-out va activa, acest lucru urmând să fie determinat sâmbătă, după încheierea ultimei etape a sezonului regular, cu toate cele zece meciuri programate în același timp.

Daniel Oprița, despre o posibilă cauză a ratării play-off-ului Ligii 2 de către Steaua: ”Ne-am și expus, am primit foarte multe goluri”

La finalul partidei cu CS Mioveni, antrenorul Daniel Oprița a fost întrebat dacă una dintre cauzele eșecului din acest sezon se datorează schimbărilor multe din lot pe care le-a făcut în vară, după ce echipa termina pe locul 2, direct promovabil, dar nu i s-a permis să urce în SuperLigă din cauza formei sale juridice.

Oprița nu exclude ca asta să fie o cauză, dar mai spune și alte detalii care au cântărit mult, din punctul său de vedere. Cum ar fi faptul că echipa sa a abordat de fiecare dată un joc deschis, prin care să ofere fotbal spectatorilor, în condițiile în care nu poate promova în prima ligă.

”E posibil, dar, totuși, să nu uităm, noi am fost o echipă, cum s-a văzut și astăzi, care încercăm să jucăm fotbal. Acum, știu că am pierdut, ce să mai zic eu, să mă laud. Dar asta dovedește și golaverajul, cu multe goluri marcate. Ne-am și expus, am primit foarte multe goluri, asta este și cauza care a dus la neprinderea play-off-ului. Dar am fost o echipă care am încercat să jucăm. Pentru că, neavând drept de promovare, măcar să încercăm să jucăm fotbal. Dar asta nu scuză cu nimic. Trebuia să fim mai atenți pe faza defensivă și asta ne-a costat”, a spus Oprița.

Steaua are cel mai bun atac din Liga 2, dar are și printre cele mai slabe apărări

În acest sezon sezon de Liga 2, în 18 meciuri disputate, Steaua nu a înscris în cinci dintre partide, în 0-0 la Concordia Chiajna, 0-1 la Unirea Slobozia, 0-0 la CSC Dumbrăvița, 0-1 acasă cu Corvinul și 0-2 la CS Mioveni.

A făcut-o, însă, de 35 de ori în celelalte 13 meciuri disputate. Per total, adăugând și cele cinci jocuri în care nu a înscris, Steaua are o medie de 1,9 goluri per meci în acest sezon, cea mai mare dintre toate cele 20 de participante.

A doua clasată este Corvinul, cu 29 de goluri înscrise, deci cu o medie de 1,6, iar pe locul 3 se află CSM Reșița, cu 28 de goluri marcate, deci cu o medie de 1,55.

La capitolul defensivă, Steaua a primit nu mai puțin de 23 de goluri în 18 meciuri, deci are o medie de 1,27 per joc. Nu întâmplător pe primele patru locuri din clasamentul general sunt echipele cu cea mai bună apărare: Unirea Slobozia (7), CSC Șelimbăr (8) și CS Mioveni (9).

Deasupra Stelei în clasamentul general, doar CSM Reșița, cu 24 de goluri primite, stă mai rău la defensivă. Iar sub ea sunt destule echipe cu apărări mai bune, ca de exemplu CFC Argeș (16), CSM Slatina (18), Concordia Chiajna (18), Metaloglobus (21) și CSC Dumbrăvița (21).

Doar cinci echipe au primit mai multe goluri decât Steaua în acest sezon de Liga 2, la egalitate cu bucureștenii fiind Viitorul Pandurii.

Poate nu întâmplător, la meciul cu CS Mioveni, decisiv pentru menținerea speranțelor accederii în play-off, cei care au gafat la golurile argeșenilor au fost doi fundași, David Maftei, cu o respingere din careu în centru, și Daniel Vîrtej, cu o pasă direct la adversar, când defensiva urcase sus.

Oprița, cu gândul la meciul cu CS Tunari și la concluziile de la finalul sezonului regular

Daniel Oprița mai are contract cu Steaua până în vară, până la finalul actualului sezon. S-a stăpânit să spună ceea ce urmează pentru el și dacă este dispus să continue.

La finalul etapei trecute declara că își va duce ”crucea până la capăt”, deoarece nu vrea să-și lase jucătorii la greu dacă se ratează play-off-ul, jucători pe care el i-a adus la club.

”Nu știu ce va fi până la vară. Acum, probabil după meciul de sâmbătă, o să tragem linie, să vedem, începe alt campionat (n.r. – se referă la play-out).

Nu vreau să spun nimic (n.r. – dacă este dispus să continue), pentru că la momentul ăsta nu știu. Sunt dezamăgit după acest meci și nu mă gândesc la ce va fi de la vară. Mă gândesc la meciul următor, cu Tunari, pentru că nu e ușor. Și dacă câștigat știam că meciul următor, cu Tunari, va fi la fel de greu, pentru că niciun meci nu mai e ușor. Chiar și cu Progresul Spartac nu a fost ușor. Echipele sunt dificile, fiindcă diferența nu e așa de mare”, a declarat Oprița.

  • 18 meciuri, 6 victorii, 7 egaluri, 5 înfrângeri, 35-23 golaveraj și 25 puncte este linia de clasament a Stelei în acest moment, cu o etapă înainte de finalul sezonului regular de Liga 2 2023/24

”Gândul ăsta, că nu avem nici acum drept de promovare, parcă ne-a tăiat elanul”

Fiindcă nu a comentat dacă este dispus să continue cu Steaua și din vară, antrenorul a fost pus să spună dacă crede că va vedea vreodată echipa în prima ligă, ținând cont de actuala sa formă de organizare, care nu-i permite să urce în SuperLigă, iar conducătorii clubului nu fac nimic pentru a schimba acest lucru.

Oprița a fost sincer și a spus că în acest sezon a văzut lucruri la echipa sa pe care nu le-a văzut în precedentele două ediții ale Ligii 2. A pronunțat cuvinte precum delăsare, elat tăiat, plictiseală, toate provocate de starea clubului, de imposibilitatea de a promova.

”Eu îmi doresc, dar întrebarea asta nu mie trebuie să mi-o puneți. Trebuie să mergeți mai departe, mai sus, la cei care se ocupă de lucrurile astea. Eu pot să spun doar că îmi doresc, dar nu ține de mine. Anul ăsta, și dacă era drept, nu reușeam noi, ca și echipă, pe teren. Nu e ca o scuză. Am văzut, sezonul ăsta, nu pot să spun delăsare, ci, așa, nici noi nu am mai fost grupul care am fost. Gândul ăsta, că nu avem nici acum drept de promovare, parcă ne-a tăiat elanul. S-a văzut o stare de plictiseală, să zic. Și jucătorii sunt afectați”, a dat cărțile pe față Oprița.

Antrenorul Stelei are și puterea să glumească: ”Nici nu știam cum e sistemul play-out-ului. Îl încercăm și pe ăsta, să vedem cum e”

La prima participare în Liga 2 în istoria sa, în ediția 2021/22, Steaua a terminat play-off-ul pe locul 4, care ducea la baraj de promovare, însă locul ei a fost luat de următoarea clasată, Concordia Chiajna, care nu a reușit să se impună în dubla cu Chindia Târgoviște. Sezonul trecut, 2022/23, a jucat tot în play-off și a terminat pe locul 2, direct promovabil, însă nu i s-a permis nici atunci accederea în prima ligă, în locul ei promovând SC Oțelul Galați.

Acum, în ediția 2023/24, Steaua va evolua pentru prima dată în play-out. Nu va avea emoții cu retrogradarea, fiindcă are destule puncte acumulate și sunt alte echipe implicate mult mai serios în această luptă de menținere.

Oprița a fost pus să comenteze și cum vede lupta din play-off în acest sezon.

”Nu văd nicio echipă favorită, toate au șansa lor, sunt egale. Ca să fim corecți, nu este o diferență mare între echipe. Oricine poate să promoveze direct și la baraj e… Două nu au drept de promovare… Păcat că nu am reușit și noi, era altceva. Jucai meciuri tur-retur în play-off. Sincer, nici nu știam cum e sistemul ăsta (n.r. – în play-out, unde se joacă doar meciuri tur), că nu am fost în el. Acum îl încercăm și pe ăsta, să vedem cum e”, a spus, zâmbind, antrenorul Stelei.

Cu 25 de puncte, Steaua este pe locul 10 în Liga 2, la egalitate cu Metaloglobus (locul 11). În ultima etapă din sezonul regular, a 19-a, echipa din Ghencea are meci acasă, sâmbătă, de la ora 14:00, cu CS Tunari (locul 17, 16 puncte), chiar ultima clasată pe cele patru locuri retrogradabile.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/meciurile-din-etapa-19-a-ligii-2-sezon-2023-24-se-joaca-sambata-19302643

https://liga2.prosport.ro/seria-1/concluziile-lui-daniel-oprita-dupa-cs-mioveni-steaua-2-0-19302591

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gloria-buzau-chindia-sau-ceahlaul-doar-una-merge-in-play-off-ul-ligii-2-19302647

https://liga2.prosport.ro/seria-1/victorie-si-calificare-in-play-off-ul-ligii-2-pentru-cs-mioveni-19302593

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cs-mioveni-si-steaua-pun-punct-etapei-a-18-a-a-ligii-2-19302463

Marius ANGHEL 12 Mar. 2024, 10:51 Liga 2
Pe aceeași temă