Minunea din ultimii 36 de ani! FC Hermannstadt, prima echipă din Liga 2 calificată în finala Cupei, din 1982 încoace. Mediașul, îngenuncheat pe teren propriu

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 10 May. 2018, 22:26 Actualizat: 10 May. 2018, 22:27 Cupa
  • După 1-0 în tur, FC Hermannstadt a câștigat și manșa retur a semifinalei Cupei României cu Gaz Metan Mediaș, scor 3-2, la Mediaș. Echipa sibiană s-a calificat în finala competiției, la doar trei ani de la înființare.
  • Hermannstadt va fi prima echipă din Sibiu care participă într-o finală a Cupei.
  • Cealaltă semifinală a Cupei a fost câștigată de CS Universitatea Craiova, cu 6-3 la general, în fața Botoșaniului. În tur a fost 5-1 pentru Craiova și în retur, ieri, 2-1 pentru Botoșani.
  • Finala Cupei României, ediția 2017-2018, a fost stabilită să aibă loc pe Arena Națională, duminică, 27 mai.

 

În urmă cu trei ani, Hermannstadt nu exista. Nu existau nici vise de promovare și nici măcar ideea că în 2018 echipa Sibiului ar putea să îndrăznească să spere la un loc în finala Cupei României. Astăzi, echipa formată în iulie 2015 experimenta în această realitate. Chiar și cu 1-0 în tur, o calificare la Mediaș era ceva la care sibienii se temeau să spere. Se luptau nu doar cu Gaz Metan, dar și cu istoria crudă pentru echipele din ligile inferioare. Din 1982, de când FC Baia Mare reușea imposibilul, ultimul act al Cupei României devenise interzis pentru cei din Liga a 2-a. Hermannstadt trăia un vis, o nebunie și totul devenea și mai greu din minutul 6. Un vole a lui Sergiu Popovici a făcut ca scorul general să devină 1-1. Mai erau 84 de minute și Gazul devenea favorită să-i țină companie Craiovei în finală.

Contraatacul, arma spre finală

Hermannstadt a refuzat să se considere inferioară și s-a luptat cu toate statisticile care îi erau nefavorabile, profitând și de apărarea Gazului care le-a reamintit sibienilor de cele din Liga a 2-a. Blănaru (11), lansat excelent de Dâlbea, avea să anunțe începutul visului frumos. Gazul trebuia să marcheze de trei ori și s-a aruncat în atac, dar a mai primit doi „pumni” ce anunțau knock-out-ul. Pe contraatac, Petrișor Petrescu (28) a făcut 1-2 după ce i-a ridiculizat pe Sîrghi și Constantin și a trimis în vinclu din 16 metri. Bogdan Rusu a risipit apoi emoțiile sibienilor. Centrarea sa a fost deviată nefericit în poartă de Sîrghi (31).

Totul era jucat, iar repriza a doua a însemnat așteptarea bucuriei pentru sibieni și o tentativă tristă a Gazului de a mai salva ceva din seara eșuată. Golul lui Caiado (77) n-a putut să producă nici bucurie și nici speranțe.

Pentru prima dată în ultimii 36 de ani, o echipă din Liga a 2-a poate să câștige Cupa României, iar aceea este FC Hermannstadt. Visul interzis continuă pentru echipa lui Pelici. Pe 27 mai sibienii vor întâlni CS U Craiova pe Arena Națională.

GAZ METAN MEDIAȘ – FC HERMANNSTADT   2-3
Sergiu Popovici 6′, David Caiado 78′ / Ștefan Blănaru 11′, Petrișor Petrescu 28′, Cristian Sîrghi 31′ – autogol

Greab – Val. Crețu, Sîrghi, M. Constantin (cpt.), Bușu (Diogo Rosado 33′) – Chamed (Caiado 46′), I. Cristea, Sg. Popovici – D. Olaru, Ely Fernandes – Rondon (P. Pîrvulescu 59′)
Rezerve neutilizate: Pleșca – Fytanidis, R. Romeo, Tîrcoveanu
Antrenor: Cristian Pustai

Căbuz – Al. Coman (Mih. Stancu 65′), I. Stoica, R. Crișan, D. Tătar – Dâlbea (cpt.)(Danci 69′), Boboc – Hergheligiu (Curtean 76′), Bg. Rusu, P. Petrescu – Șt. Blănaru
Rezerve neutilizate: Niga – S. Lupu, Dumitriu, C. Neagu
Antrenor: Alexandru Pelici

Stadion: Gaz Metan (Mediaș); Arbitru: Istvan Kovacs (Carei); Asistenți: Vasile Marinescu (București) și Alexandru Cerei (Cluj-Napoca). Rezervă: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe); Observatori: Bogdan Zanfirescu (Botoșani) și Daniel Sabău (Zalău).

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN
Foto: Lucian DANCIU

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 10 May. 2018, 22:26 Actualizat: 10 May. 2018, 22:27 Cupa
Pe aceeași temă