Costurile pe care nu le pot achita cluburile din Liga 2. Ce înseamnă o lună de cantonament și de ce au acceptat doar patru cluburi ca sezonul să continue

Vlad MĂCICĂȘAN 09 May. 2020, 16:21 Liga 2
Costurile pe care nu le pot achita cluburile din Liga 2. Ce înseamnă o lună de cantonament și de ce au acceptat doar patru cluburi ca sezonul să continue

În urma videoconferinței dintre oficialii FRF și reprezentanții cluburilor din Liga 2, doar patru echipe s-au arătat deschise să accepte revenirea la antrenamente, în baza protocolului recomandat de Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului, informație publicată în exclusivitate de Liga2.ro. UTA, Rapid, Turris și Petrolul au fost de acord, ele sperând la promovare.

Reprezentanții celorlalte cluburi din Liga 2 au argumentat însă de ce nu pot să respecte protocolul care obligă un cantonament înainte de o eventuală reluare a competiției, dar și pe timpul jocurilor. Printre ele, surprinzător, și ”U” Cluj, club de mare tradiție în fotbalul românesc, care beneficiază de condiții de top, inclusiv la Liga 1, și care în acest sezon se luptă pentru menținerea în Liga 2.

Peste 30 de mii de euro, un cantonament pentru o lună

Problema generală este reprezentată de costurile la care se ridică un astfel de cantonament. Majoritatea cluburilor nu au o bază de cantonament, așa că ar apela la hoteluri, unde o cameră ar costa în jur de 200 de lei. Cum toți cei cantonați acolo ar trebui să stea singuri în cameră, asta ar însemna peste 1200 de euro, pe zi, doar pentru cazare.

Dacă ne gândim că fotbaliștii ar trebui să rămână în cantonament cel puțin două luni, cheltuielile de cazare ale unui club ar ajunge în jurul valorii de 80.000 de euro. La aceste cheltuieli s-ar adăuga cele cu testarea fotbaliștilor, pe lângă deplasări și plata salariilor care s-au blocat la majoritatea cluburilor.

”O cheltuială enormă, care nu e bugetată. Noi nu câștigăm milioane din drepturi tv. În plus, nu se știe când începe”, a fost unul dintre argumentele pe care conducătorii și le-au expus în ședința cu federația.

”Medicul poate merge acasă, dar sportivul nu poate?”

Cluburile și-au exprimat dorința de a-și relua pregătirile, dar în alte condiții, care să nu le oblige să păstreze fotbaliștii în cantonament.

”Medicul poate merge acasă, dar sportivul nu poate? Cei cărora li s-a permis să lucreze nu stau izolați. Merg acasă în fiecare zi și se întorc. La noi de ce nu se poate așa?”, s-au întrebat reprezentanții cluburilor.

În aceste condiții, este puțin probabil ca Liga 2 să fie reluată. O decizie în acest sens se va lua după consultarea cu reprezentanții celor două ministere.

Vlad MĂCICĂȘAN 09 May. 2020, 16:21 Liga 2
Pe aceeași temă