Conducătorii Unirii Tărlungeni încă speră într-o minune, ca echipa să continue în Liga 2. „Încercăm, ca înecatul, să ne agățăm de ceva pe ultima sută de metri”

Marius ANGHEL 10 Feb. 2017, 17:39 Liga 2

După ce nu s-a prezentat în ultima etapă a Ligii 2 programată pe anul 2016, jocul de acasă cu Dacia Unirea Brăila, pierdut la „masa verde”, Unirea Tărlungeni a intrat într-o continuă stare de incertitudine. Fără antrenorul Adrian Matei, dar și fără jucători, care au cerut și au obținut la finalul anului trecut rezilierea contractului, clubul brașovean care în acest sezon a evoluat pe teren propriu la Ștefăneștii de Jos, în Ilfov, încă mai speră într-o minune, să nu se desființeze și să continue campionatul. Cel puțin asta a transmis Florin Chivulete, directorul sportiv al Unirii, într-o intervenție telefonică la radio Sport Total FM.

„Într-adevăr, e o situație explozivă și la Ștefănești, din punct de vedere financiar. Iată, echipe importante, cu nume, care au scris istorie pe scena primei divizii din România, cum ar fi Brașov, Vâlcea, sunt într-o situație aproape falimentară. Și la noi, la Ștefănești, se întâmplă același lucru, asta datorită dificultății pe care am întâlnit-o în momentul în care am preluat echipa. Pentru un an de zile nu putem să schimbăm denumirea clubului. Primăria din Ștefănești nu poate sau nu are curajul să investească niște bani într-un club de fotbal care se numește Tărlungeni. Acesta este motivul pentru care am intrat într-o incapacitate de plată la un moment dat, foarte dificilă pe finalul campionatului, și nu am putut face față ultimei etape de acasă cu Brăila.

Lucrurile nu s-au schimbat în ceea ce înseamnă partea financiară și în continuare încercăm, ca înecatul, să ne agățăm de ceva pe ultima sută de metri, căutând o soluție. Încă mai avem speranțe, e adevărat, foarte mici. În condițiile în care nu se va găsi un investitor care să vină alături de echipă, probabil că și noi o să spunem pas acestei competiții. Într-o săptămână – două lucrurile vor fi foarte limpezi”, a spus Chivulete în cadrul emisiunii Trafic Sport.

Încă se așteaptă un finanțator salvator

Potrivit surselor Liga2.ro, în această iarnă s-au purtat discuții, pentru preluarea clubului Unirea Tărlungeni, cu finanțatorul echipei din Liga 3 Viitorul Domnești, însă acestea nu s-au concretizat. A existat și varianta ca echipa să fie preluată de un grup de suporteri din Târgu Jiu, pe modelul ASU Poli, Petrolul sau Oțelul, pentru ca din vară aceasta să-i ia locul clubului Pandurii, intrat de curând în insolvență și care are mari probleme financiare. Nici această variantă pare că nu a avut succes.

„Noi am mai purtat discuții cu niște oameni care au încercat să investească și le-am spus că principalul lucru care trebuie rezolvat este acel minimum de datorii pe care le avem către Stat, către anumiți jucători, către personal. Nu este o datorie foarte mare pe care ar trebui să o rezolvăm și să punem pe picioare aceste etape care urmează și datoriile către federație și ce avem la început de an. Nu sunt mari datoriile în ceea ce înseamnă Unirea Tărlungeni, dar nici în aceste condiții nu există deocamdată vreo soluție viabilă. E în jur de 50-60 de mii de euro, cam acolo se învârt datoriile, lucrurile din urmă. Pentru fotbal nu mi se pare o sumă mare”, spune Chivulete.

Florin Chivulete speră ca în imediata perioadă să se găsească un finanțator, deoarece Unirea ar avea șanse să rămână în Liga 2 doar dacă va duce până la final campionatul, îndiferent că ar fi ciuca bătăilor în etape rămase de disputat. Acesta vede paiul din ochiul altuia, însă nu vedea bârna din ochiul său. Chivulete crede că alte cluburi încă active în eșalonul secund se vor desființa.

„Dacă în această săptămână vom găsi o soluție, cât de cât, financiară prin care să putem să continuăm activitatea, măcar. Indiferent dacă rezultatele vor fi, în primele etape, slabe, să zicem așa, noi cred că am putea redresa până la urmă corabia pentru că vor fi alte echipe care nu fac față competiției și este foarte posibil să rămânem, în condițiile în care doar jucăm, doar ne prezentăm la jocuri. Să rămânem în Liga a 2-a doar pentru faptul că altele, săracele, intră în incapacitate de a activa”, spune oficialul Unirii.

Până acum, din Liga 2 s-a retras ACS Berceni, Șoimii Pâncota a fost exclusă, iar CSM Râmnicu Vâlcea e și ea la un pas să arunce prosopul, aflându-se într-o situație relativ asemănătoare ca Unirea Tărlungeni. Dacă doar Vâlcea se va retrage ar mai rămâne încă două locuri retrogradabile la finalul acestui sezon, iar șansele ca Unirea Tărlungeni să rămână în Liga 2 sunt foarte mici, deoarece, în acest moment, nicio altă formație nu se află într-o situație atât de gravă încât să se desfiinteze.

Chivulete crede că Unirea va primi loc în Liga 3 chiar dacă se retrage din Liga 2

Totuși, Florin Chivulete recunoaște că șansele de continuare a campionatului sunt foarte mici. Întrebat dacă Unirea mai are jucători în această perioadă, directorul sportiv spune că la club au mai rămas câțiva. „Câțiva jucători au mai rămas în jurul clubului, jucători care încă fac antrenament cu antrenorii de la juniori, dar situația în acest moment nu este deloc una roză, pentru că, într-adevăr, perspectivele sunt foarte mici. Dacă reușim să găsim acel om de mare inițiativă, care în această săptămână să bată palma și să încerce să susțină până la vară activitatea la nivelul clubului, repet, vor încerca să ne prezentăm pentru a nu ne face de râs”, a spus Chivulete la radio, făcând apoi o declarație care îi trădează cunoștințele în privința regulamentelor FRF: „În condițiile în care nu vom putea, asta e, vom aduce la cunoștință Federației Române de Fotbal situația și vom aștepta ca locul acesta de Liga a 3-a, pentru că, începând deja să jucăm returul, am jucat în retur la Suceava o partidă, echipa nu va fi desființată, ci va exista un loc de Liga a 3-a pentru la anul.”

Ceea ce nu știe directorul sportiv al Unirii Tărlungeni este că atunci când o echipă își întrerupe activitatea în timpul campionatului, de bunăvoie sau în urma unei excluderi, aceasta este retrogradată automat în ultima ligă a județului din care provine.

Fost antrenor, conducător și jucători, anchetați la FRF

Numele Unirii Tărlungeni se află și pe masa Comisiei de Disciplină și Etică a FRF după o sesizare a Comisiei de Integritate a FRF cu privire la implicarea în meciuri suspecte de a fi aranjate pentru pariuri. Fostul antrenor Laurențiu Tudor, vicepreședintele Cristian Mătărău și jucătorii Gabriel Braga, Albert Voinea, Epaminonda Nicu și Ionuț Zaina apar ca pârâți în acest caz care se judecă aproape săptămânal.

„Ei au fost acolo, la Comisia de Disciplină și Erică, au dat niște declarații, au discutat despre activitatea pe care au depus-o în acest tur de campionat. Eu nu cunosc foarte multe aspecte din interiorul acestor discuții pentru că nu am fost convocat acolo, nu au fost motive în acest sens și doar ei, personal, știu ce li se reproșează sau care este situația în acest caz”, a comentat despre acest subiect Florin Chivulete.

Unirea Tărlungeni a încheiat prima parte a sezonului pe locul 17 din 18, poziție retrogradabilă, cu 11 puncte, la o distanță de 6 puncte în spatele celor de la ASU Politehnica Timișoara, prima echipă care s-ar salva, și cu un punct peste „lanterna roșie” Metalul Reșița. În cele 19 meciuri desfășurate în 21 de etape, gruparea ilfoveană a înregistrat 2 victorii, 5 egaluri și 12 înfrângeri, iar golaverajul este unul negativ, 16-37. Cum la ultimul meci din 2017, cu Dacia Unirea Brăila, nu s-a prezentat, o a doua astfel de abatere va însemna pentru Unirea excluderea din Liga 2, asta în cazul în care nu se va retrage singură în următoare perioadă. Campionatul Ligii 2 se reia pe 25 februarie.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 10 Feb. 2017, 17:39 Liga 2
Pe aceeași temă