Cluburile din Liga 2 au pe masă două scenarii de continuare a competiției. Discuțiile dintre FRF și cei 18 reprezentanți

28 Apr. 2020, 17:02 Liga 2
Cluburile din Liga 2 au pe masă două scenarii de continuare a competiției. Discuțiile dintre FRF și cei 18 reprezentanți

Conducerea Federației Române de Fotbal, prin președintele Răzvan Burleanu, secretarul general adjunct Gabriel Bodescu, plus juristul Adrian Stângaciu și Felix Grigore, șeful Departamentului Competiții, i-a provocat pe reprezentanții celor 18 cluburi din Liga 2 la o discuție prin teleconferință despre cum ar putea continua competiția după ce România va ieși din starea de urgență decretată din cauza pandemiei COVID-19. Pe masă s-au pus două scenarii, cu mențiunea că măsurile de relaxare prevăzute după 15 mai mai trebuie să refere și la reluarea antrenamentelor și implicit a competițiilor sportive. Așadar, doar dacă autoritățile „dezgheață” inclusiv fotbalul, FRF-ul e pregătită să țină cont de doleanțele competitoarelor.

Prima variantă: să se joace toate etapele rămase începând de la 6 iunie

În acest sens, dinspre Casa Fotbalului vor fi transmise tuturor cluburilor niște ”circulare”, ce prevăd două propuneri clare. Prima este pentru terminarea sezonului cu toate etapele rămase de jucat, 14 la număr. În acest caz, Liga a 2-a s-ar relua pe 6 iunie și s-ar încheia pe 25 iulie, cu runde intermediare programate în fiecare săptămână. Barajul de menținere / promovare ar urma să se dispute într-o singură manșă, pe 29 iulie.

A doua variantă: sistem play-off / play-out cu start de la 13 iunie

Al doilea scenariu se bazează pe sistemul play-off / play-out cu mai puține meciuri, câte șapte pentru cele opt cluburi care vor lupta pentru promovare și câte nouă pentru cele zece echipe care vor avea ca obiectiv evitarea retrogradării. În acest caz, competiția ar începe pe 13 iunie și s-ar încheia pe 25 iulie. Barajul de menținere / promovare în Liga 1 s-ar disputa, de asemenea, pe 29 iulie.

ASU Poli și Pandurii au transmis că vor ”înghețarea” sezonului

Desigur, pe lângă acea circulară, cluburile de eșalon secund pot veni cu propria lor variantă de continuare sau „înghețare” a sezonului. Reprezentanții celor de la ASU Poli și-au făcut deja publică opțiunea pentru încheierea sezonului ”după modelul Țărilor de Jos”. Totuși, în intervenția sa la videoconferință, Marius Cociu, managerul sportiv al „alb-violeților” nu a vorbit pe șleau despre situația în care nu ar promova și ar retrograda nimeni din Liga a 2-a.

Un alt club din Liga 2 care a solicitat înghețarea sezonului, primul, de altfel, care a făcut acest lucru, este ultima clasată Pandurii Târgu Jiu. Gorjenii nu au făcut-o în scris, ci declarativ, prin conducătorii echipei.

UTA: ”Ne dorim să jucăm toate cele 14 partide”

În ceea ce o privește pe UTA, liderul detașat al Ligii 2, poziția ei este cât se poate de clară. Vrea disputarea tuturor celor 14 etape rămase de jucat. Pe locul 2 e play-off-ul.

„Așa cum am spus de la bun început, clubul nostru dorește să se respecte criteriul sportiv când vine vorba despre promovare sau retrogradare. Asta înseamnă că ne dorim să mai jucăm toate cele 14 partide și, conform primului plan expus de federație, acest lucru va fi posibil între perioada 6 iunie-25 iulie, cu intermediare săptămânale. Dacă, însă, se vor mai prelungi măsurile de prevenție și protecție și mai pierdem alte zile sau săptămâni, atunci vom fi de acord și cu sistemul play-off/play-out, însă numai cu păstrarea punctelor acumulate până acum în campionat. De fapt, însuși domnul Burleanu ne-a spus că nu se pot înjumătăți punctele după modelul Ligii 1, fiindcă pur și simplu regulile nu se pot schimba în timpul competiției. Așadar, dacă nu avem de ales, o să acceptăm și varianta play-offului. Oricum, depindem de Guvern, de planul autorităților, al experților în sănătate și a rămas să mai avem o discuție asemănătoare în jurul datei de 10 mai, când vom știi și rezultatul acelor circulare”, a declarat, pentru Sport Arad, Claudiu Drăgan, directorul sportiv al „Bătrânei Doamne”.

Altfel, FRF-ul nu a venit cu niciun protocol de urmat în cazul în care antrenamentele și competițiile vor fi reluate după 16 mai. Poate e și prematur să se ajungă la asta, din moment ce în spațiul public s-a avansat un protocol pentru reluarea cursurilor la școli și grădinițe, iar mai apoi s-a decis prelungirea vacanței forțate de pandemia de coronavirus până în luna septembrie. LPF a făcut-o, în schimb.

Sursa: Sport Arad

28 Apr. 2020, 17:02 Liga 2
Pe aceeași temă