Ceahlăul și-a creionat bugetul pentru sezonul viitor. Banii pe care îi va primi de la autorități și cum ar putea susține suporterii echipa: ”Nu putem coborî sub această sumă dacă vrem să facem performanță”

Narcis POHOAȚĂ 16 Apr. 2024, 20:28 Liga 2
Ceahlăul și-a creionat bugetul pentru sezonul viitor. Banii pe care îi va primi de la autorități și cum ar putea susține suporterii echipa: ”Nu putem coborî sub această sumă dacă vrem să facem performanță”

Conducerea clubului Ceahlăul Piatra Neamț a creionat bugetul pentru sezonul viitor al Ligii 2. Gruparea de sub Pietricica are nevoie de cel puțin 1,8 milioane de euro, iar dacă banii vor fi strânși fără probleme din toate direcțiile obiectivul va fi accederea în play-off.

Ceahlăul mizează pe un buget de cel puțin 1,8 milioane de euro pentru sezonul 2024/25 de Liga 2. Sume modice primite de la autorități

Invitat în emisiunea ”Tribuna Suporterilor”, la postul local de televiziune Monitor TV, președintele executiv al clubului nemțean, Cătălin Anton, a declarat că bugetul estimat pentru campionatul viitor al Ligii 2 se situează undeva la 1,8 – 2 milioane de euro.

Din această sumă, nici măcar o cincime nu vine de la autorități. Consiliul Local și Consiliul Județean au aprobat finanțări, dar sumele sunt mai mult decât modice, 300.000 de euro împreună.

”Proiectul pentru sezonul viitor se numește «Împreună suntem CSM Ceahlăul». Iar bugetul ar fi de 2 milioane de euro sau cel puțin 1,8 milioane. Bugetul are patru surse de finanțare. Aportul finanțatorului Anton Măzărianu este unic, fără dumnealui nu se întâmpla nimic la acest club. Celelalte surse ar fi reclamă, publicitate și sponsorizări, vânzări de bilete și abonamente, bani din partea autorităților. În acest sezon finanțatorul Anton Măzărianu a contribuit cu 90 la sută, iar celelalte trei surse de finanțare cu doar 10 la sută. Din reclamă și publicitate ne-ar trebui cam 300.000 – 500.000 de euro, iar în ceea ce privește vânzarea de biletele sunt teribil de supărat, pentru că la ultimele meciuri am dat 100 de bilete. Nu poți vorbi de susținerea echipei când noi vindem doar 100 de bilete la un meci”, a declarat Cătălin Anton.

Firimituri de la Consiliul Local Piatra Neamț și Consiliul Județean Neamț pentru Ceahlăul

Oficialul nemțean a mai precizat că gruparea pe care o conduce va primi bani de la autorități o sumă totală de 1,4 milioane de lei. Consiliul Local a aprobat un proiect de finanțare de un milion de lei (aproximativ 200.000 de euro), în timp ce Consiliul Județean va aloca clubului suma de 400.000 de lei. În total, Ceahlăul va primi aproape 300.000 de euro de la CL și CJ.

Poate fi un început, în condițiile în care în actualul sezon clubul nu a primit niciun leu de la autorități, însă sumele alocate sunt mai mult decât modice dacă ne raportăm la banii primiți de alte grupări finanțate de la bugetul local. Chindia, de exemplu, este un sac fără fund în special al Consiliului Județean Dâmbovița, dar nici CL Târgoviște nu se lasă mai prejos.

”Am depus proiecte la Legea 250, fonduri nerambursabile, pentru un milion de lei la Consiliul Județean și un milion de lei la Consiliul Local. Primăria ne-a anunțat deja că ne alocă întreaga sumă de un milion de lei și mulțumim pe această cale domnului primar și consilierilor locali. La CJ este o poveste mult mai complicată cu care ne luptăm de la începutul acestui sezon fotbalistic. În ghidul pus la dispoziție pentru pregătirea proiectului a fost o precizare care conținea următorul paragraf: un milion de lei pentru echipe care aparțin diviziilor superioare, 400.000 lei pentru divizii medii și 100.000 lei pentru sportul de masă. Ne-am adresat și Direcției Județene, și Federației Române de Fotbal, dar în urma analizei au spus că nu ne putem încadra la divizie superioară, ci la medie. Am depus din nou proiectul pentru finanțare divizie medie și probabil va fi alocată suma de 400.000 de lei. Noi în acest sezon nu am primit decât 100.000 lei de la municipalitate, pentru premierea jucătorilor după promovare”, a explicat Cătălin Anton, care a făcut o comparație cu suma primită de Universitatea Cluj de la Consiliul Județean, 12,4 milioane de lei.

Proiect după modelul DDB la Piatra Neamț!

Pentru a acoperi bugetul de aproape 2 milioane de euro gândit pentru stagiunea viitoare, președintele Cătălin Anton și finanțatorul Anton Măzărianu propun un proiect similar ”Doar Dinamo București” (DDB), prin care suporterii fideli să poată susține clubul, lunar, cu o sumă de bani.

”Asta presupune să adunăm de la suporterii adevărați o sumă de 600.000 de euro pe sezon sub forma unei cotizații lunare de 50 de euro din partea fiecăruia. Dacă vom găsi o mie de suporteri care să plătească o cotizație lunară de 50 de euro, înseamnă 50.000 de euro pe lună, adică 600.000 pe an. Nu sunt aceștia suficienți pentru a face un buget total de 1,8 milioane de euro, dar încă suntem în discuții cu un alt posibil finanțator privat care să vină alături de noi. Dacă ne vom înțelege, atunci ne vom apropia de cifra reală a bugetului de 1,8 sau 2 milioane de euro”, a mai spus președintele Ceahlăului.

”Nu putem coborî sub 1,8 milioane de euro dacă vrem să facem performanță”

Cătălin Anton a explicat că așteaptă în continuare propuneri de la suporteri în ceea ce privește varianta înaintată similară DDB.

”Este doar o idee, putem constitui o Asociație a Suporterilor. O să cumunicăm pe toate canalele unde se pot face înscrierile, iar acești bani vor fi într-un cont separat și vom da socoteală pentru cheltuiala lor în fața suporterilor. Există și posibilitatea de a ne transforma în societate pe acțiuni. Sigur, asta este o idee a noastră, dar fiecare poate veni cu propuneri. Dacă suma e prea mare, poate se strâng mai mulți suporteri adevărați care să ofere o sumă mai mică. În urma dificultăților financiare din acest sezon am considerat că este o ideee bună. Cert este că trebuie să găsim surse de finanțare. Bugetul unui club de Liga 2 care se gândește la performanță nu are voie să fie sub 2 milioane de euro. Dacă vom avea acest buget clar ne vom bate la play-off”, a concluzionat Cătălin Anton.

Ceahlăul, o nou-promovată în Liga 2 în acest sezon, a ratat la mustață accederea în play-off, unde avea asigurat cel puțin locul în baraj de promovare în prima ligă. Echipa din Piatra Neamț face parte din Grupa A a play-out-ului, cu cele 31 de puncte ocupând locul 2 din 7, la egalitate cu liderul CSM Reșița, care are și un meci în plus disputat. În acest sezon, echipa antrenată de Cristian Pustai mai are de disputat patru jocuri.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ultima-etapa-a-turului-play-off-ului-ligii-2-se-desfasoara-pe-durata-a-doua-zile-iar-corvinul-joaca-in-deschidere-cu-toate-ca-e-singura-care-are-meci-si-in-cupa-romaniei-etapa-a-4-a-din-play-out-t-19308161

https://liga2.prosport.ro/seria-1/inca-trei-echipe-si-au-asigurat-mentinerea-matematica-in-liga-2-19307472

https://liga2.prosport.ro/seria-1/stejarel-visinar-a-inceput-recuperarea-dupa-accidentarea-grava-de-la-slobozia-19305701

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ceahlaul-risca-sa-ramana-fara-finantatorul-care-ii-asigura-existenta-19305667

Narcis POHOAȚĂ 16 Apr. 2024, 20:28 Liga 2
Pe aceeași temă