Cristian Pustai, la finalul unui sezon terminat fără entuziasm de Ceahlăul la Dumbrăvița: ”Meciul, în sine, avea doar un participant.” Antrenorul, despre autogolul lui Taraduda, care i-a salvat pe timișeni de la retrogradare  

Anda DELIU 11 May. 2024, 17:14 Liga 2

Ceahlăul Piatra Neamț a terminat la egalitate, scor 1-1, ultimul meci al sezonul de Liga 2, în etapa a 7-a a play-out-ului, Grupa A, în deplasare la Dumbrăvița. Un joc în care echipa gazdă avea nevoie de cel puțin un egal pentru a se salva de la retrogradare.

Moldovenii au jucat în a doua fază a competiției fără mare entuziasm, după ce au ratat la mustață accederea în play-off, dar și-au asigurat matematic menținerea în Liga 2 încă dinainte de începerea play-out-ului.

În Banat, echipa din Piatra Neamț și-a dat autogol, la o prostie a lui Denis Taraduda, iar Cristian Pustai a recunoscut demotivarea și a spus că nu mai are când să-l certe pe ucrainean.

Ceahlăul a arbitrat lupta pentru evitarea retrogradării, între Dumbrăvița și Unirea Dej. Cu ambele a remizat

În meciul desfășurat sâmbătă, 11 mai, la Dumbrăvița, Denis Taraduda a înscris în propria poartă în minutul 10, iar Ceahlăul a reușit egalarea în minutul 84, prin Marius Savu, la un minut după ce gazdele au rămas în inferioritate numerică după eliminarea lui Dragan Paulevici. În prelungiri, și nemțenii au avut un eliminat, pe Mario Petkov, pentru un gest nesportiv.

După joc, Cristian Pustai a punctat că a fost greu să-și motive echipa în play-out, lucru pe care l-a tot repetat pe parcursul acestui turneu de șapte etape și șase jocuri de fiecare competitoare.

”Meciul, în sine, avea doar un participant, care era foarte interesat, iar noi, să onorăm competiția. Am venit să facem o pledoarie – ceea ce am făcut tot campionatul – fotbalului, un joc cu valențe ofensive. Și astăzi am încercat, atât s-a putut. E greu, am zis, în play-out, după ce ratezi play-off-ul la un punct. A fost foarte greu să ne adunăm, să ne concentrăm, pentru că nu aveam nicio miză. Din momentul acela, era grupa retrogradării, și noi, indiferent dacă mai făceam vreun punct, eram salvați. Deci acest play-out, practic, n-a avut nicio miză”, a declarat antrenorul Ceahlăului.

  • În precedenta etapă, Ceahlăul a remizat acasă cu Unirea Dej, scor 1-1, lăsându-le speranțe clujenilor pentru salvarea de la retrogradare. Dejul și-a câștigat meciul de astăzi cu CSM Alexandria, însă avea nevoie și ca Ceahlăul să câștige la Dumbrăvița.

Cristian Pustai nu-l mai ceartă pe Denis Taraduda după ce și-a dat autogol în meciul cu Dumbrăvița

”Principalul” a glumit că Taraduda nu a înțeles ce îi transmite portarul Krell, la faza în care și-a dat autogol. ”Da… Dar bine, inexplicabil. Pentru că nu avea niciun adversar. I-a strigat și portarul «Eu!». Trebuie să-i strige în altă limbă… A fost un joc, eu zic că de la început păream echipa mai bună și am fi putut să câștigăm aici. Dar stările de spirit erau total diferite”, a precizat Pustai. Întrebat de reporterul Liga2.ro dacă îl va certa pe urainean, el a spus că vine vacanța și… nu mai are când. ”Păi nu mai am când, că am intrat în vacanță. Normal, era supărat și la pauză. Vă dați seama… La un meci de acest gen poți doar să-ți aperi onoarea. În rest, nu ai nici de câștigat, nici de pierdut”, a adăugat experimentatul antrenor.

  • Ucraineanul Denys Taraduda (23 ani) a fost achiziționat de Ceahlăul în pauza de iarnă, iar în 2024 a evoluat pentru echipă în 10 meciuri, adică în toate disputate de nemțeni în acest an. În toate a fost titular. El a gafat și în meciul extrem de important pentru Ceahlăul în sezonul regular, în penultima rundă, în deplasare la Miercurea Ciuc, unde practic s-a pierdut calificarea în play-off. În acel joc extrem de important, Taraduda a comis un penalty în minutul 2, din care harghitenii au înscris și și-au ușurat evoluția mai departe, în final impunându-se cu 2-0.

Pustai a ținut să mulțumească micului grup de fani care a făcut deplasarea. ”Cei din galerie, trebuie să le mulțumim, au fost alături de noi și la bine și la rău. Sau la greu. Prea mult greu în campionatul acesta n-am avut, dar de acum va începe greul, din sezonul viitor, se anunță mult mai greu”, a precizat antrenorul Ceahlăului.

Ceahlăul, în remiza cu CSC Dumbrăvița: Krell – Pedro Albino (Petkov 46′), Taraduda, Forizs (M. Savu 73′), Tud. Oltean – Onișa (Copoț-Barb 46′), Mat. Motaru – P. Petre (Joao Jaquite 69′), Neicuțescu, Llullaku (cpt.)(Cortelezzi 76′) – Buziuc. Rezerve neutilizate: Barna – Jalbă, D. Benga, Al. Anton.

Sistemul actual al Ligii 2, neatractiv din punct de vedere al ”Matematicianului”

Cristian Pustai a detaliat demotivarea echipei sale și a criticat sistemul de joc din Liga 2. La fel, nu este prima dată când face acest lucru.

”Fiind o nou-promovată, n-am avut obiectivul intrarea în play-off. Noi l-am stabilit din mers, pentru că am avut evoluții bune. Însă am ratat niște puncte. Play-off-ul nu s-a ratat pe jocul de la Miercurea Ciuc. S-a ratat pe niște puncte pierdute foarte ușor. La începutul campionatului am avut 2-0 la Alexandria și în două minute am luat două goluri, minutul 79 și 81. Acolo s-au pierdut niște puncte. Am pierdut la Metaloglobus după ce am condus 1-0, în minutul 90, până la urmă și punctul era bun. Am mai pierdut acasă. N-am putut să batem Șelimbărul și am ratat și 11 metri. Am ratat prea multe lovituri de la 11 metri sezonul acesta. Cred că avem patru sau cinci ratate. Dar un campionat nu se pierde la un meci, se pierde pe parcurs. Din păcate, de asta e durerea mai mare, am avut un joc bun și am fi fost îndreptățiți să sperăm să intrăm în acel play-off. Și cred că dacă intram, avea altă culoare și play-off-ul. Așa, bine, poate sunt subiectiv: n-am văzut decât jumătate de repriză. În afară de meciurile de mâine pentru evitarea retrogradării în Liga 1, cele două ligi… Cu acest regulament, cu acest sistem competițional, n-au avut nicio atracție. Eu de mai mult timp strig că ceva nu e în regulă. Văd că se merge și anul viitor pe același stil, aceeași Tabelă Berger, cum nimerești, să nu prinzi deplasările cele mai lungi… Avem un meci în plus, am rezolvat problema. Sau nu mai stăm. Poate, la un moment dat, cineva va opri acest sistem care de câțiva ani de când e… Hai să zicem că lupta pentru promovare a mai dus un pic de culoare, dar deja cu atâtea echipe care n-au drept de promovare, sezonul acesta n-a prea fost un play-off foarte atractiv. Iar dincoace, la retrogradare, la momentul în care s-a terminat sezonul regular: Progresul Spartac erau retrogradați de la începutul campionatului, eu am crezut că singura echipa care se bate e Tunariul. Dar și ei au căzut după patru etape. Alexandria și Dejul nu le-am dat nicio șansă. Văd că Dejul, coroborat cu rezultatele slabe ale Dumbrăviței, au mai avut o șansă până în ultima etapă. Dar la fel de bine se putea termina în etapa a treia sau a patra a play-out-ului. Jucai pentru ca să joci”, a punctat principalul moldovenilor.

Joi se află viitorul Ceahlăului

Despre viitorul sezon, pentru care Pustai mai are contract cu Ceahlăul, informațiile vor veni peste 5 zile. Finanțatorul clubului, Anton Măzărianu, spunea cu câteva zile în urmă că are de gând să se retragă și lansa o propunere către autorități să le cedeze echipa.

”Nu știu. Deocamdată nu știm. Așteptăm. Joi ne vedem la antrenament, avem o masă de sfârșit de an și acolo, probabil, vom ști mai multe despre viitorul clubului. E păcat că nu a fost ajutat domnul Măzărianu. E un om privat. Să ții singur e foarte greu, fără sprijin de la Consiliul Local, fără sprijin de la Consiliul Județean. Este greu, pentru o reședință de județ. Reprezinți Piatra Neamț până la urmă, o comunitate. Pentru mine e foarte ciudat că în majoritatea locurilor se poate. Plus că acel ghid de întrebuințare a banilor, diferă de la oraș la oraș. E foarte ciudată legea aceasta. Din păcate, la noi, la Piatra Neamț, nu s-a aplicat deloc”, a mai precizat Cristian Pustai.

Cu 36 de puncte acumulate în 25 de meciuri în acest sezon de Liga 2, Ceahlăul a terminat pe locul 2 în Grupa A de play-out, în urma Reșiței.

Declarațiile lui Paul Toroc și Cristian Pustai după CSC Dumbrăvița – Ceahlăul 1-1:

Foto: Jozsi Leczki / Mediafax Foto
Video: CSC Dumbrăvița

https://liga2.prosport.ro/seria-1/clasamentele-finale-din-play-out-ul-ligii-2-19315458

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-dej-a-retrogradat-in-liga-3-19315455

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ultima-etapa-din-play-out-ul-ligii-2-cele-sase-meciuri-incep-la-ora-1100-astazi-aflam-ultima-echipa-care-se-salveaza-si-pe-ultima-care-retrogradeaza-19315363

Anda DELIU 11 May. 2024, 17:14 Liga 2
Pe aceeași temă