Ziua cea mai tristă pentru „U” Cluj. „Șepcile roșii” retogradează în Liga 3, la 16 ani distanță de la ultimul „dezastru” similar

Ziua cea mai tristă pentru
  • Universitatea Cluj nu a avut nicio șansă în meciul de la Tărlungeni, pierdut cu 1-3 contra Unirii, a terminat play-out-ul Ligii 2 pe locul 4 și va juca la anul în Liga 3, dacă nu va intra în faliment.
  • În urmă cu 16 ani, „alb-negrii” au mai retrogradat o dată în eșalonul al treilea, dar au promovat în primul an, salvați de Ioan Ovidiu Sabău.


Ziua de 4 iunie 2016 va rămâne în „istoria neagră” a Universității. Clujenii au fost învinși la Tărlungeni, cu 1-3, dar și în cazul unei victorii retrogradarea nu putea fi evitată, după egalul, 1-1, de la Satu Mare, dintre Olimpia și Șoimii Pâncota. Astfel, se încheie cel mai trist sezon din ultimii 16 ani pentru Universitatea Cluj, cum nu se putea mai prost pentru formația ardeleană. Aflată în insolvență, în căutarea disperată a unui investitor care să acopere datoriile de aproape 3 milioane de euro și amenințată cu falimentul, echipa clujeană își complică și mai mult situația.

În meciul de la Tărlungeni, antrenorul Mihai Nădăban a avut la dispoziție jucătorii: Rareș Pop (1999) – Daniel Chifu (1999), Florin Cordoș (1994), Dan Berci (1999), Cosmin Popescu (1995), Patrick Popescu (996), Olimpiu Moruțan (1999), Răzvan Greu (1995), Dan Zdroba (1995), Luviu Hațiegan (1998), Adrian Pintea (1999). Rezerve au fost: Alexandru Țărmure (2000) – Alexandru Pop (2000), Adrian Jascău (2000), Răzvan Mureșan (2000), Vlăduț Vlad (1998), George Malna (2000) și Darius Irimie (1998). Pe bancă, alături de antrenorul Nădăban, un club atât de bare ca „U” Cluj i-a mai avut pe Mircea Oada și Liviu Ciucă (maseuri) și pe Raul Ciupe (delegat).

Golurile Unirii au fost reușite de Ioan Șerban (5), Bogdan Minciună (20) și Cristian Cocan (34), în timp ce pentru clujeni a înscris Vlad Vlăduț (75).

Se înscriu în Liga 3?

Investitorii italieni, care au manifestat interes pentru cumpărarea echipei, au dat bir cu fugiții, când au auzit de Liga a 3-a, iar în acest context, situația financiară pare aproape imposibil de rezolvat. În aceste condiții, Primăria Cluj-Napoca dorește să retragă, în această vară, sigla, palmaresul și culorile și să înființeze o nouă echipă, în Liga a 4-a.

Titularii nu s-au mai prezentat

În ultimul meci al sezonului, echipa clujeană a părut părăsită inclusiv de jucătorii care au jucat în majoritatea partidelor. Antrenorul Mihai Nădăban a fost nevoit să apeleze la mai mulți juniori, după ce jucători importanți au spus „pas” la ultimul joc. Este cazul lui Ursu, Crișan, Butean sau a slovacilor Vojtus sau Turkac, fotbaliști neplătiți cu lunile.

A doua retrogradare în Liga 3

Nu este prima retrogradare a Universității în Liga a 3-a. La fel s-a întâmplat și în sezonul 1999/2000. Atunci, formația clujeană a fost salvată de Ioan Ovidiu Sabău, care a renunțat la cariera de jucător la Rapid și a preluat echipa ca antrenor-jucător, în Liga a 3-a și a promovat-o în primul an.

„U” Cluj este cea mai importantă formație care retrogradează în acest sezon de Liga 2 în al treilea eșalon. „U” are 1609 partide în Liga 1, în 56 de ediții de campionat, fiind pe locul 4 „all-time” în topul participărilor în prima ligă, după Steaua, Dinamo și Rapid.

Tot în acest campionat al Ligii 2, Ceahlăul, Oțelul și FC Bihor au părăsit competiție, echipe care între timp s-au și desființat. O soartă la fel de drastică ar putea avea în curând și FC Brașov, Gloria Buzău sau Farul Constanța.

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN
Foto: Dan TĂ‚UȚAN

Pe aceeași temă