Steaua fără milă: vrea banii Rapidului!

Mihai Andries 09 Dec. 2013, 10:40 Campionat
Steaua fără milă:** vrea banii Rapidului!

N-a trecut nici măcar o lună de la numirea sa în funcția de șef al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) și Gino Iorgulescu, noul președinte, se află în fața primei situații dificile.

Mâine, 10 decembrie, este programată Adunarea Generală a LPF, prima din „epoca Gino”. Una dintre problemele sensibile de pe ordinea de zi se referă la împărțirea banilor ce ar fi revenit Rapidului, echipă ce a terminat sezonul trecut pe locul 8, dar care a fost retrogradată din cauza unei decizii a TAS (Tribunalul de Arbitraj Sportiv) după ce disputase deja două meciuri (1-2 la Vaslui și 1-1 cu Viitorul, în Giulești). Problema de la care vor pleca discuțiile mâine dimineață la sediul LPF este aceea că Rapid a primit deja 200.000 de euro din banii care, la un moment dat, i-ar fi revenit. Și la care, după retrogradare, n-ar mai fi avut dreptul!

O situație tipic românească, căreia noua conducere a LPF va trebui să-i găsească o rezolvare cu argumente regulamentare. Mai ales că principalii militanți ai ideii că Rapid nu merită niciun ban și că, mai mult, ar trebui să restituie și suma primită în avans, sunt rivalii din Ghencea!

Ce s-a întâmplat cât timp Rapid a fost în Liga I
Rapid a rămas în Liga I după ce a câștigat barajul cu Chiajna (2-1), a disputat două partide în noul campionat, după care a fost nevoită să meargă în Liga a II-a, ca urmare a deciziei TAS. Între timp, noii acționari au cerut și au obținut de la Dumitru Dragomir, fostul șef al Ligii, 200.000 de euro, ca avans din suma ce revenea Rapidului din drepturile TV.


2 milioane de euro este suma totală pe care Rapid ar fi trebuit să o primească conform locului 8 ocupat sezonul trecut, dacă ar fi rămas în Liga I


Ce s-a întâmplat după ce Rapid a retrogradat
Concordia Chiajna a primit 900.000 de euro, conform statutului de promovată. Din totalul de 2 milioane, au mai rămas astfel 900.000 de euro de împărțit celorlalte cluburi.


Datoria Rapidului către LPF nu va fi o problemă dacă se va salva de la faliment. Îi așteptăm să promoveze, după care le oprim din banii de televizare
Dumitru Dragomir, fost președinte LPF, în urmă cu două luni


Ce vrea Steaua să se discute mâine
Prin vocea lui Valeriu Argăseală, președintele executiv, Steaua vrea ca în Adunarea Generală a LPF să se supună la vot retragerea meritului sportiv al Rapidului! Cu alte cuvinte, să nu li se mai recunoască giuleștenilor poziția pe care au terminat campionatul trecut și în virtutea căreia au primit cei 200.000 de euro ca avans. Roș-albaștrii vor, de fapt, ca fiecare echipă din Liga I să primească o sumă din totalul de 1,1 milioane din totalul celor 2 milioane aferente locului 8 din sezonul trecut (900.000 de euro au mers deja la Chiajna, conform regulamentului). Asta înseamnă și că Rapid ar trebui să restituie avansul primit, 200.000 de euro! „Niciodată!”, spun oamenii din Giulești, în timp ce Dragomir și-a tot motivat decizia prin culise cu argumentul că giuleștenii au făcut oricum audiențe foarte bune la cele două meciuri disputate cât timp au fost în Liga I!

Cum se va proceda?
ProSport a încercat să afle poziția tuturor părților implicate, însă, până la această oră, unii nu au răspuns, iar alții au dat din umeri. Rămâne de văzut care ar fi procedura legală prin care LPF poate supune la vot propunerea Stelei. Și care ar fi consecințele!


Deocamdată nu pot discuta pe acest subiect. Lăsați-mi câteva ore, să aflu mai multe detalii
Marius Mitran, director de imagine al LPF

 

Articol scris de Victor STOICESCU

Mihai Andries 09 Dec. 2013, 10:40 Campionat
Pe aceeași temă