ȘOC: Săgeata Năvodari se desființează!

17 Feb. 2012, 10:26 Campionat
ȘOC: Săgeata Năvodari** se desființează!

Primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei, a anunțat aseară că echipa de fotbal a orașului se va desființa. Problemele financiare par să nu poata fi depășite de acționari, iar administrația pe care Matei o coordonează nu mai poate susține financiar activitatea echipei.

„Echipa de fotbal Săgeata Năvodari se va desființa. Plătim utilități, gaze, curent; toate cheltuielile sunt suportate de primărie. Sunt multțumit cum s-a comportat echipa, au jucat și barajul cu Sibiu, au avut rezultate. Aș putea vorbi și despre o formă de șantaj; probabil acționarii nu au bani pentru a o susține și pentru că este an electoral se crede că eu voi marja cumva, dar nu este posibil. Așteptăm alt moment, unul prielnic, aducem altă echipă, îi schimbăm numele… Am încercat, nu se poate! Datoriile sunt de peste 400 mii de euro, iar susținerea anuală este de 500 mii euro. Aș face un efort să luăm echipa la oraș, dar nu cu toate aceste datorii. Plus că îmi este teamă de amestecul dintre primărie, care este o instituție serioasă și fenomenul fotbal și ar mai fi ceva: nu am nici un om de încredere care să se ocupe de echipa de fotbal. De exemplu, aș putea negocia salariile, dar nu e corect nici ca primarul să aibă 2500 lei salariul, iar antrenorul 12.000 lei. Oricum, punctul meu de vedere este foarte clar: nu vreau echipă de Divizia B; ori facem performanță, ori nimic”, a declarat primarul Nicolae Matei la Realitatea TV de Constanța.

Amintim că la sfârșitul anului trecut, la inițiativa primarului, patronilor societăților comerciale din zona orașului li s-a solicitat sprijinul în vederea susținerii financiare a echipei Săgeata. Cu toate acestea, se pare că nici măcar acest gest, dar nici pasiunea acestora pentru sportul rege nu i-a determinat să scoată din buzunarele proprii bani pentru a putea salva echipa năvodăreană. „Am solicitat patronilor de mari companii din zonă să se implice, dar nu au făcut-o„, a precizat primarul.

Istoria echipei luate în grijă de administrație

Orașul Năvodari a preluat echipa de fotbal locală în anul 2008; atunci, echipa juca în Divizia C, iar Clubul sportiv FC Năvodari avea datorii imense, ceea ce făcea ca situația financiară să fie blocată.
Deciziile ce au urmat fac să demonstreze preocuparea primarului și a echipei sale de soarta sportului năvodărean, iar locul ocupat de echipa Săgeata la scurt timp de la acest moment dovedește interesul comun pentru acest proiect. Astfel, a fost desființată echipa si modernizat stadionul, suma totală alocată pentru acest demers fiind de 100 de mii euro. Urmatorul pas a fost cel privind cumpărarea de la SC ROMPETROL SA a hotelului bazei sportive, astfel încât împreună cu terenurile să fie formată o bază sportivă modernă. Mai departe, în vara anului 2010 a fost înființată, la Năvodari, o echipă tânără care era la acel moment în Divizia B, toate acestea datorită interesului pe care comunitatea locală l-a acordat fotbalului năvodărean. De asemenea, în anul sportiv 2009-2010, rezultatele nu au întarziat să apară, iar echipa Săgeata Năvodari a terminat pe locul III, și ar fi avut șanse mari să intre în prima Liga a fotbalului românesc, dacă ar fi câștigat barajul cu Voința Sibiu. În respectivul an competițional, Primăria Năvodari a alocat, ca și contract de promovare a orașului, o suma de bani în valoare de 200 de mii de euro, la care se adaugă și plata utilităților, transportul și cazarea echipei. La sfârșitul anului trecut, sumele necesare pentru întreținerea echipei erau tot mai mari și acela a fost momentul când primarul Nicolae Matei a cerut sprijinul oamenilor de afaceri din zonă. Li se ofereau, în schimb, și unele facilități, printrea acestea și montarea unor bannere sau alte sisteme de informare din jurul stadionului, dreptul asupra a două locuri din tribuna „A”, precum și șansa de promovare a firmei pe echipamentul sportivilor din lot, alături de Primărie.

Din păcate, nici unul din toate aceste demersuri nu a putut salva echipa de la desființare!

Sursa: Gazeta de Năvodari

17 Feb. 2012, 10:26 Campionat
Pe aceeași temă