Scandalul cu arbitrul bruscat de la meciul dintre Ripensia și Balotești nu a rămas fără sancțiuni. Clubul timișorean a fost amendat și s-a dictat și o suspendare

Marius ANGHEL 03 Nov. 2017, 12:08 Campionat
Scandalul cu arbitrul bruscat de la meciul dintre Ripensia și Balotești nu a rămas fără sancțiuni.** Clubul timișorean a fost amendat și s-a dictat și o suspendare

Ripensia Timișoara a fost pedepsită pentru scandalul provocat la finalul meciul cu CS Balotești din 14 octombrie, pierdut cu 1-2 în etapa a 12-a. La meci a fost delegată o brigadă formată din patru cavaleri ai fluierului din Arad, iar, după joc, centralul Mircea Ardelean a avut parte de reproșuri dure din partea oficialii clubului gazdă. La Comisia de Disciplină și Etică de miercuri, cazul a fost analizat, iar cel care l-a bruscat pe arbitrul de centru a fost pedepsit.

Partida a fost una destul de agitată încă din debutul ei. Cei de la Balotești au solitat un penalty pentru un henț în careu comis de ripensistul Flavius Vlădia. Arbitrul a lăsat jocul să continue și, ulterior, a venit să-l calmeze pe antrenorul de atunci al ilfovenilor, Laurențiu Diniță. Au urmat o serie de faze care au inflamat spiritele la Ripensia. Este vorba de un cartonaș galben acordat pentru o presupusă simulare la Mediop, decizia de a lăsa jocul să continue după un presupus fault asupra lui Bobină, golul anulat pentru un presupus fault în atac al lui Adrian Popa sau gol anulat la Mediop, care a tras la poartă după fluierul centralului. Nervii au explodat însă în minutul 82, când centralul arădean a dictat penalty pentru oaspeți.

Penalty contestat, dar acoperit de regulament. Scene reprobabile la vestiare

Concret, Gojnea a apucat să șuteze din careu după o centrare de la Valentin Andrei. Imediat după, portarul ripensist Iulius Rădulescu l-a „luat din plin”. Mingea se afla încă în teren, iar arbitrul Mircea Ardelean a dictat penalty. Lovitura a fost transformată, iar Baloteștiul a plecat cu cele trei puncte.

La intrarea la vestiare, președintele Ripensiei, Radu Ienovan, l-a făcut pe Ardelean „gunoi”, iar fratele său, membrul asociat Doru Ienovan, l-a împins pe central. După scenele respective, doar Radu Ienovan și-a cerut scuze public pe pagina de Facebook a clubului.

La două zile după joc, pe site-ul Ripensiei s-a postat un scurt rezumat al meciului și se preciza că Mircea Ardelean a dat un penalty „inventat”. Centralul din lotul de Liga a 2-a a luat însă o decizie regulamentară. Atâta timp cât mingea este în joc, un fault făcut de un apărător în careu se sancționează cu penalty, fapt pe care îl putea afla și cei de la Ripensia, dacă analizau atent regulamentul. Indiferent însă de acest aspect, bruscarea arbitrului a fost consemnată în raportul de joc, iar Doru Ienovan a fost chemat miercuri în fața Comisiei de Disciplină.


Faza penalty-ului o puteți urmări pe înregistrarea integrală a meciului, la minutul 2:04:15

Oficialul Ripensiei a primit pedeapsa minimă

Articolul 57 din Regulamentul Disciplinar al FRF impune ca un oficial să fie sancționat cu o suspendare între o lună și 12 luni pentru lovire sau bruscare. Pentru că este la prima abatere, Doru Ienovan a primit o lună suspendare și o amendă de 4.400 de lei.

De atunci, Mircea Ardelean nu a mai primit o delegare la centru în Liga a 2-a, ci a fost doar rezervă. La meciul respectiv, arbitrii asistenți au fost Casian Băla și Alina Mihoc, iar rezerva, Alexandru Gornic,  și ei arădeni.

În ceea ce o privește pe Ripensia, timișorenii au sâmbătă meci la Satu Mare, de la ora 11:00. Partida cu UTA de miercuri, de pe „Dan Păltinișanu” are ora de start decalată de la 18, la 19, la cerința televiziunii care transmite jocul.

Articol scris de Anda DELIU

 
Marius ANGHEL 03 Nov. 2017, 12:08 Campionat
Pe aceeași temă