Trecerea la o singură serie de Liga a 2-a a însemnat, printre altele, automat, creșterea costurilor cu deplasările pentru majoritatea cluburilor, mai ales pentru cele care nu sunt în centrul țării. La momentul când renunțarea la cele două serii s-a supus la vot, FRF a venit cu argumentul că televiziunile vor plăti drepturi TV care să acopere cheltuielile crescute, deoarece și competiția va fi mai atractivă. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar, acum, președintele Răzvan Burleanu ridică din umeri.
De altfel, cluburile, prin vocile conducătorilor, s-au mai plâns public de nenumărate ori că au fost amăgiți cu promisiunea unor sume mai consistente de la televiziuni pentru a accepta trecerea la o singură serie. Burleanu spune însă că doar competiția pieței poate aduce sume mai mari.
„Acum patru ani de zile, când am plecat la drum, drepturile TV nu existau. Eram la zero venituri. Prima inițiativă a fost să centralizăm drepturile TV. Al doilea pas a fost să învestim în brandul Ligii a 2-a, iar acum, recent, 6-8 luni de zile, am semnat primul contract de sponsorizare (naming sponsor) pentru competiția Ligii a 2-a. Marea provocare pe care o avem este că piața decide prețul pentru drepturile TV. Cu cât competiția deținătorilor de drepturi TV va fi una mai dură, cu atât și nivelul va fi, bineînțeles, mai bun”, a declarat Burleanu, marți, la o vizită oficială făcută la Arad.
Actualmente, patru meciuri pe etapă sunt televizate. DigiSport are primele două opțiuni, în timp ce TelekomSport pe următoarele două. În actualul sezon, eșalonul secund are ca sponsor oficial Casa Pariurilor. La finalul sezonului trecut, suma din drepturile TV plătită de DigiSport s-a împărțit în mod egal la toate cluburile care au terminat sezonul, aspect ce a generat nemulțumiri. În acest sezon, cluburile vor împărți aproape 400 de mii euro, asta cu toate că li se promisese cel puțin 700 de mii.
Burleanu își pune speranțe că promovarea echipelor din Liga 3 Oțelul, Farul, Petrolul sau „U” Cluj, iar, ulterior, a CSA Steaua sau Rapid, AS SR Brașov, U Craiova și Ceahlăul, acum în Liga 4, va ridica nivelul Ligii 2, cel puțin al imaginii, și va atrage mult mai mulți bani din drepturile TV.
„Dacă erai de bună credință, puteai să dezvolți Liga a 2-a cu acei bani de la UEFA”
În schimb, principalul contracandidat al lui Răzvan Burleanu la președinția FRF, Ionuț Lupescu, a spus în urmă cu câteva zile ce schimbări ar face în Liga 2 dacă va fi ales președinte. Fostul internațional crede că eșalonul secund ar trebui să aibă din nou două serii, însă este de acord și cu una singură, însă doar dacă FRF se va implica într-adevăr în ajutorarea cluburilor.
„Nu e o problemă să ai o singură serie de 18, 20 de echipe, dar dacă ai parte de susținere financiară. Dacă îi ajuți, o singură serie e bună. Federația nu a susținut financiar echipele! Dacă cluburile nu se descurcă cu banii de transport, împarți țara în două. În Liga a 2-a se pot dezvolta jucătorii români. Unde ne creștem jucătorii? Pot cu siguranță să aduc programe mai avantajoase pentru Federația Română de Fotbal și mai mulți bani. Am avut anul trecut congresul din Finlanda. UEFA a împărțit câte un milion de euro pentru toate federațiile, ca urmare a Campionatului European. Dacă erai de bună credință, puteai să dezvolți Liga a 2-a cu acei bani„, spunea Ionuț Lupescu despre actualul format al Ligii 2.
Campionatul Ligii 2 aflat în desfășurare a început cu 20 de echipe, însă, în pauza de iarnă, a rămas fără Olimpia Satu Mare și ASA Târgu Mureș, desființate din cauza problemelor financiare.
Articol scris de Anda DELIU