Manea: „Am încredere că vom primi licența, Julio Cesar și Paulista trebuiau să se înscrie la masa credală”

Mihai Andries 16 May. 2014, 18:44 Campionat
Manea:**

Președintele FC Rapid, Nicolae Manea, este încrezător în șansele grupării giuleștene de a primi licența pentru Liga I deoarece restanțele către foștii jucători Julio Cesar și Daniel Baroni Paulista nu sunt datorii curente, el precizând că aceștia trebuiau să se înscrie la masa credală.

În plus, oficialul rapidist susține că UEFA recomandă comisiilor de licențiere ca grupările care obțin promovarea pe plan sportiv să fie sancționate în alte moduri și nu prin respingerea dosarelor.

„Legea spune că acești doi jucători străini (n.r. – Julio Cesar și Daniel Baroni Paulista) trebuiau să se înscrie la masa credală. Dacă judecătorul sindic ne obligă să plătim, vom plăti, dar nu poți să iei o măsură și să respingi dosarul de licențiere înainte de o decizie a tribunalului. Au fost patruzeci și ceva de jucători plus antrenorii și restul de angajați care au semnat amânarea plăților, acum pentru doi inși să scoți Rapidul? UEFA a zis clar să nu mai fie scoase echipele care promovează sportiv și să se găsească alte soluții. Am spus asta la federație ieri și mi s-a spus că se aplică de la anul și nu de acum. Păi de ce de la anul și de ce nu peste zece ani? Sper ca oamenii care răspund să facă ceea ce trebuie să facă. Așa că eu am încredere că dosarul nostru va fi judecat corect și Rapid va primi licența”, a declarat Manea, vineri, într-o conferință de presă.

El a explicat că numai judecătorul sindic poate decide dacă sumele pe care FC Rapid le are de achitat către cei doi fotbaliști reprezintă datorii curente sau datorii care trebuiau înscrise la masa credală. „Ieri împreună cu domana Andronache și directoarea economică am fost la federație unde am susținut apelul pe care l-am făcut după ce ne-a fost respins dosarul de licență de către prima instanță. Am depus la dosar toate actele care ne-au fost depuse, iar doamna Andronache a explicat aceste probleme legate de insolvență. Și anume că noi trebuie să respectăm legile românești în această insolvență. Legat de acei doi jucători străini care au făcut contestații și au primit decizii la UEFA sau FIFA, doamna Andronache a spus că tot judecătorul sindic este cel în măsură să decidă dacă sunt datorii curente sau intră în datoriile de la masa credală. Rapid a făcut demersuri, a anunțat situația la UEFA. Este vorba de Julio Cesar cu 400.000 și Daniel Baroni Paulista cu 500.000, deci 900.000 de euro, astea sunt datoriile. Iar deciziile de la FIFA în cazul lor au venit după ce noi am intrat în insolvență, iar noi mergem după legile noastre. Pentru că au mai fost jucători care s-au înscris la masa credală, așa trebuiau să facă și ei. Iar asta decide judecătorul, nu eu sau altcineva de la club. Cam astea sunt problemele la această licență”, a menționat Manea.

Oficialul grupării giuleștene susține că majoritatea cluburilor care au solicitat licență au aceleași probleme ca și Rapid, inclusiv FC Steaua, grupare care are datorii către jucătorii din lot. „Domnii de la licență ne-au spus că vor da o hotărâre azi, dar am înțeles că este o conferință pe această temă luni. Până la urmă nu contează când ne spun, important este să fie o decizie favorabilă. Dacă luăm licența, cei de la Clinceni să facă nu una, ci o sută de contestații. Atunci o să își dea seama că au făcut o greșeală. Dar vă spun eu că din toate dosarele alea de licențiere de la federație mai mult de jumătate au aceleași probleme ca și noi. Majoritatea cluburilor au amânat plățile către jucătorii proprii, nu suntem noi singuri. Am înțeles că și la campioana României de vreo trei luni nu s-au luat bănuții. Și ei sunt campionii… deci sunt probleme peste tot”, a afirmat președintele.

Nicolae Manea susține că gruparea FC Clinceni, adversara directă în lupta pentru promovarea în Liga I, a primit dreptul de a promova „printr-o circulară”. El menționează că gruparea din Clinceni a încalcat prevederile ROAF prin schimbarea numelui și a sediului. „Pe președintele Clinceniului îl consideram un om echilibrat, dar mi-am schimbat părerea despre dânsul după afirmațiile făcute la adresa Rapidului. Mă dezgustă ce a spus… nu e treaba acestui personaj ce probleme sunt la Rapid, mai ales când ei la Clinceni sunt în culpă. Îi chema Buftea, s-au făcut Clinceni și acum am înțeles că vor să preia palmaresul celor de la FC Argeș și să își schimbe din nou denumirea. Numai în România se poate întâmpla așa ceva. Ieri am vorbit și cu juristul federației să îl întreb cum e posibil așa ceva… Am înțeles că s-a dat o circulară, dar cum se poate așa ceva? Schimbăm legile de la o zi la alta? Eu nu cunosc un Comitet Executiv care să le fi aprobat acestei echipe dreptul de a promova după ce și-a schimbat numele și și-a mutat sediul. De unde așa ceva? Pe noi, celelalte competitoare, ne-a anunțat cineva? Că poate făceam o contestație, ceva. Așa ne-au pus în fața faptului împlinit. Nu ne-au informat, nu au scris pe site, nimic. Noi trebuia să ghicim sau cum? Domnul Lăzărescu vorbește de noi că suntem în faliment, dar nu are cunoștință cum și de ce ni s-a aprobat planul de reorganizare și așa mai departe. Să își vadă de echipa lui că nu suferă comparație Rapid cu Clinceni”, a precizat Manea.

Președintele este optimist în ceea ce privește preluarea FC Rapid de către un investitor în viitorul apropiat deoarece clubul nu are în momentul de față datorii mai mari de 3 milioane de euro. „Unii investitori au stat în expectativă să vadă dacă ni se aprobă planul de reorganizare, acum așteaptă să vadă dacă luăm licența. Dar eu sunt sigur că Rapidul ăsta nu va muri. Se va găsi cineva care să vină și să scoată clubul din această criză. După aprobarea planului de reorganizare datoriile Rapidului din insolvență au ajuns la 150.000 de euro. Deci e nevoie doar de 150.000 de euro ca acest club să iasă din insolvență. Deci nu e o sumă așa de mare. Mai sunt niște datorii curente către jucători, în total până în trei milioane”, a spus Manea.

Instanța de fond a Sistemului Național de licențiere din cadrul Federației Române de Fotbal a respins, săptămâna trecută, dosarul FC Rapid privind acordarea licenței pentru ediția 2014-2015 a Ligii I. Gruparea giuleșteană a făcut apel, o decizie definitivă pe plan național urmând a fi anunțată de Sistemul de licențiere din cadrul FRF până luni. În cazul în care nu primește licența nici la Comisia de Apel, ultima șansă a FC Rapid pentru a putea evolua în sezonul viitor în Liga I este înaintarea unui recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Articol scris de Marius ȚONE

Mihai Andries 16 May. 2014, 18:44 Campionat
Pe aceeași temă