Juventus București continuă în Liga 2 și va avea un nou nume, unul pe placul finanțatorului naționalist. Baciu: „Acum începem proiectul pe care ni-l dorim cu adevărat”

Marius ANGHEL 28 Jun. 2018, 14:08 Campionat

Retrogradată din Liga 1 la finalul sezonului recent încheiat, Juventus București a reintrat într-un con de umbră, așa cum s-a aflat și până să reușească promovarea. S-a zvonit în ultimele săptămâni că finanțatorul Ilie Ciuclea (74 de ani) ar fi comandat ca echipa să nu continue să joace în Liga 2, ci să se retragă în Liga 3, acolo unde să se bazeze în mare parte pe juniori. Zvonurile au fost infirmate în această dimineață, la ProSport LIVE, acolo unde antrenorul Marius Baciu, rămas la echipă, a anunțat că se va continua la Liga 2 și se va începe un proiect de promovare a tinerilor jucători produși chiar în Colentina.

„Obiectivul nostru principal este să promovăm cât mai mulți tineri pentru fotbalul românesc, să încercăm să facem o idee clară pentru ce înseamnă școala noastră de fotbal și, bineînțeles, să putem progresa și să rezistăm la un nivel foarte bun cu tineri jucători, în primul rând, din cartierul nostru, din alte părți. Să avem o continuitate. Speră să vină lângă noi mai multă lume, pentru că chiar merită clubul ăsta. S-a investit foarte mult. Poate așa nu se observă, dar baza e luată de la zero, sunt investiții făcute în 25 de ani. O să jucăm pe stadionul nostru, din Colentina. Avem contract până în 2026. Se putea juca și în Liga 1, nu doar la Liga 2, la ce cosmetizări s-au făcut, dar a fost acel litigiu, care acum s-a rezolvat”, a spus Baciu.

Juventus devine Daco-Getica

Mai mult, fostul fundaș stelist a anunțat și noul nume al clubului. Juventus București va deveni în scurt timp FC Daco-Getica București, la inițiativa patronului Ciuclea. Clubul din Colentiva a fost nevoit să-și schimbe denumirea din această vară după ce, în decembrie 2017, Juventus Torino, campioana din Italia, a somat-o să facă acest lucru.

„Am primit o notificare, apoi ne-am pomenit cu avocații lui Juventus Torino la București. Am avut o discuțe civilizată bazată doar pe acte. Ni s-au prezentat documentele oficiale care atestă că italienii au licență oficială de la UEFA pentru numele de Juventus pe tot teritoriul Europei. Ei au deschis școli de fotbal în toată Europa și vor ca numele Juventus să-l poarte doar respectivele entități”, a explicat decizia, pentru Libertatea, Ciuclea.

„Nu se va mai numi Juventus București. Această denumire va mai fi pentru câteva zile. Se va numi Daco-Getica București. Nu am putut să câștigăm alte denumiri. E un nume românesc, un nume care nu mi se pare deloc rău. E ideea domnului Ciuclea, pe care toată lumea din club a îmbrățișat-o”, a spus Marius Baciu, antrenorul echipei, la ProSport LIVE.

Draco, pe noua siglă a clubului

Dacă actuala stemă a clubului Juventus București este foarte asemănătoare cu a celui din Torino, lucru care, de asemenea, i-a deranjat pe italieni, noul logo al FC Daco-Getica București va avea în componența sa stindardul de luptă al dacilor, Draco, adică balaurul cu cap de lup și trup de șarpe.

Noua FC Daco-Getica București va reveni pe stadionul din Colentina, acolo unde a evoluat de la înființare și unde a obținut promovarea în Liga 1, ba, mai mult, potrivit surselor ProSport, va avea și sprijinul financiar al primăriei Sectorului 2 din București. În prima ligă, Juventus a evoluat la Ploiești, pe „Ilie Oană”, sau la Voluntari.

Despre finanțatorul clubului Juventus București, masonul Ilie Ciuclea, supranumit „Regele gunoaielor”, se știe că e un naționalist convins. De exemplu, la începutul meciurilor pe care echipa sa le desfășoară pe teren propriu a decis ca înaintea fiecarei partide disputate de echipa sa pe teren propriu, de la stația de amplificare, să se pună imnul României, dar și melodii patriotice.

„Acum începem proiectul pe care ni-l dorim cu adevărat”

Marius Baciu a fost ofertat în această vară să preia SSC Farul Constanța, însă a ales să continue la Juventus pentru proiect și pentru faptul că va fi manager general. Clubul din Colentina se va baza în primul rând pe creșterea copiilor. „Eu când am venit la acest club, am venit pentru ideea pe care vrea să o facă, pentru copii care sunt în spate. Nu am foarte multe meciuri ca antrenor în Liga 1, dar cred că sunt antrenorul care a promovat cei mai mulți tineri în fotbalul românesc. Pentru mine e o satisfacție foarte mare. Am întâlnit un om, despre care mi se zicea că se bagă, că o să am probleme. Din contră, cred că am avut cu el cea mai bună comunicare ca patron. Nu am avut nicio problemă”, a spus Baciu.

„Chiar ieri am avut o discuție despre reorganizarea nostră la nivel de copii și juniori. Una dintre problemele pe care le-am pus, fiind și manager, a fost că mă interesează foarte mult orice exercițiu să aibă plăcere. Să nu mai aud niciodată, la nivel de copii, până trec la teren mare, rezultatul. Rezultatul trebuie să dispară, pentru că e foarte greu să-și câștige personalitatea dacă noi le impunem ceva fix, fiind copil. Pentru mine, toți antrenorii de la centru fac parte din stafful meu. Noi îi ascultăm în fiecare săptămână. În Franța, de exemplu, nici nu au număr pe tricou. Noi avem copii la club, de 18 ani, care termină junioratul și au jucat un singur post. Asta e incredibil ce se poate întâmpla. Jucători cărora noi nu le știm calitățile. Asta am cerut: ca fiecărui jucător al nostru, până trece la elită, trebuie să fie rodat pe absolut toate posturile. Poate are calități și noi greșit că nu îl punem să joace unde dă randamentul cel mai bun. Poate sunt jucători care încep în atac și ar fi mult mai buni să joace mai defensiv, și așa mai departe. Eu am început vârf de atac și am făcut carieră ca fundaș central. Deci, ca idee. Eu la Steaua, în afară de atacant, am jucat toate posturile”, a spus Baciu la ProSport LIVE.

„Avem în jur de 300 de copii. Mă doare sufletul că ne-am pierdut, oarecum, numele ăsta de Juventus. Nu cred că e foarte important cum vor reacționa părinții atunci când își vor duce copii la Daco-Getica București. Trebuie să considere că joacă la o echipă românească, o echipă care își dorește foarte mult. Echipa mare care a rămas acum a rămas doar pentru ei. Ei vor avea prima șansă, nu-i va ocupa locul alt jucător, dacă ei dau randamentul cel mai bun. Normal că ne interesează tineri talentați din țară. Nu se pune problema să-i blocăm, dar copiilor noștrii le dăm prima șansă”, a mai declarat fostul fundaș, care în cariera sa a jucat pentru Inter Sibiu, Gaz Metan Mediaș, Steaua, Lille, Oberhausen, Panserraikos, Oțelul Galați și Universitatea Cluj.

Pentru următorul sezon de Liga 2, Baciu vrea să promoveze mulți tineri. Trei dintre cei în care își pune mari speranțe sunt Neacșu, Ilie și Manole.

„Acum începem proiectul pe care ni-l dorim cu adevărat: creșterea copiilor, promovarea lor, pentru că s-a demonstrat că pot face față la Liga 1, jucători din 2000. Avem cel mai tânăr jucător marcator. Pentru mine e o bucurie, că nu-l are Hagi, îl avem noi. Încredere foarte mare am, în prima fază, în Neacșu și Ilie. Ilie e cel mai tânăr marcator, născut în 2000. Îl mai avem pe Manole, dar și alți câțiva jucători pe care vreau să-i aduc începând de luni la antrenament. Incluziv pe unul născut în 2004. Vreau să vadă că înseamnă să se antreneze cu prima echipă”, a povestiv Baciu.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 28 Jun. 2018, 14:08 Campionat
Pe aceeași temă