Ion Barbu privește înapoi cu tristețe și înainte cu optimism moderat

Mihai Andries 26 Nov. 2014, 09:54 Campionat
Ion Barbu privește** înapoi cu tristețe și înainte cu optimism moderat

Fostul căpitan al Farului, acum pe banca echipei-fanion a Constanței, își amintește cu tristețe de perioada în care tricoul alb-albastru era cel mai important lucru pentru fotbaliștii constănțeni. Aflat în fața a două examene extrem de dificile, cu Voluntari și Buzău, Ion Barbu dă vina și pe atitudinea jucătorilor pentru situația actuală a echipei.

FC Farul este în criză. Financiar. Sportiv. De imagine. Echipa-fanion din fotbalul constănțean se zbate în probleme, iar clasamentul arde. Antepenultimii în clasamentul seriei I a Ligii 2 la fotbal, constănțenii au două meciuri de foc în ultimele runde ale turului sezonului 2014-2015 și totul de pierdut dacă nu reușesc să ia puncte. De pe bancă, Ion Barbu privește trist la trecutul și viitorul unei echipe care a reprezentat România în Europa și care l-a dat fotbalului românesc pe Gheorghe Hagi. Fotbalul nu mai este ce a fost și, din păcate, are șanse minime să mai ajungă la același nivel ca acum zece ani. Nu cu atitudinea actuală.

„Trebuie să scoatem ceva din aceste două meciuri pe care le mai avem și abia apoi tragem concluziile. Au fost niște meciuri nereușite, mai ales primul. Am și spus atunci că nu pot să-mi dau seama cum de am jucat atât de prost, de parcă eram 11 jucători care s-au văzut prima dată pe un teren de fotbal. 1-4 cu Bacăul este o mare pată pe steagul nostru alb-albastru, dar mi-a fost imposibil să-i motivez, să-i conectez la importanța momentului, să-i fac să joace fotbal. Îi înțeleg pe unii dintre ei pentru că sunt probleme financiare la echipă, că au familii, copiii le cer diverse lucruri, băncile nu te iartă, dar nu îi înțeleg pe cei tineri, care ar trebui să rupă norii, să își joace cariera, să impresioneze eventualii impresari. Trebuie să jucăm fotbal și dacă cei tineri intră blazați și fără chef pe teren, atunci nu avem niciun viitor”, a declarat tehnicianul.

Realist, Barbu explică ce însemna pentru generația sa un meci la Constanța sau aiurea și cum a văzut el fotbalul, într-o contradicție totală cu actuala generație de fotbaliști, prin felul în care își vede fiecare interesul profesional, mai ales că fotbalul ar putea oferi posibilități financiare mai bune dacă este tratat corespunzător.

„Noi când intram pe teren și vedeam tribunele pline parcă primeam o infuzie de adrenalină. Rupeam norii, atât cât puteam fiecare. După talent și putere de muncă. Nu renunțam, însă, niciodată, iar tricoul alb-albastru era ceva extraordinar. Și eu nici măcar nu eram constănțean, deși acum mă simt ca o parte a familiei și istoriei Farului, după 15 ani petrecuți aici. Știam, însă, ce vrem. Știam că putem mai mult, că avem șansa de a ajunge mai sus și trăgeam cu dinții de asta. Acum nu văd nimic de acest gen, ci o continuă tânguială, ori astfel nu vom reuși să ajungem nicăieri”, a continuat antrenorul.

Trei puncte, un miracol

Pentru ultimele două etape, Ion Barbu și-a propus, însă, măcar un succes, chiar dacă pronosticurile nu sunt deloc în favoarea constănțenilor. Voluntariul „are liniște și un lot complet”, iar Buzăul „și-a revenit miraculos și joacă fotbal”, astfel că pentru FC Farul, trei puncte din șase ar fi miracol. Doborâți psihic, oamenii îmbrăcați acum în alb și albastru pot doar să spere, deși este evident că problemele sunt, mai ales, mentale.

„Lucrăm enorm în vestiar, dar nu primim un răspuns pozitiv. La antrenamente nu se pune osul. Nu există dorință. Nimeni nu pare interesat de ce se întâmplă. Îi montăm înainte de meciuri, intră bine în joc, dar la prima eroare totul se face praf și nimeni nu mai joacă nimic. Și cu Bacău și cu Academica am primi goluri rapide, iar asta a stricat tot planul de joc, pentru că nimeni n-a mai respectat sarcinile. Dacă la primul meci nu am ce să comentez, la al doilea jucasem foarte bine în prima repriză, organizat și serios în apărare, periculoși pe contre, iar dacă am fi condus la pauză, sigur plecam cu punct sau puncte de la Pitești. Golul din minutul 47 ne-a demolat, însă, mental”, a completat antrenorul.

În ciuda aspectelor negative, Ion Barbu își păstrează optimismul în privința viitorului. Unul moderat, dar tot optimism. „Dacă în iarnă se rezolvă problemele financiare, o să scăpăm de retrogradare. Nu concep ca Farul să retrogradeze acum. Trebuie să ne păstrăm optimismul, pentru a atrage doar lucruri bune. Dacă suntem pesimiști, nu avem nicio șansă”, a încheiat antrenorul.

Sursa: Observator de Constanța
Foto de Alexandru RAITA

Mihai Andries 26 Nov. 2014, 09:54 Campionat
Pe aceeași temă