La finalul acestei săptămâni se va încheia turul acestei ediții de campiÂoÂnat la Liga a 2-a. FC Argeș mai are de jucat, mâine, în deÂplasare, cu UTA, iar ofiÂcialii grupării din Trivale își fac calÂculele și strategia încă de pe acum pentru retur. În scurt timp, se va trage linie și se va analiza parcursul alb-violeților din prima parte a acestei ediții de campionat, iar cei mai îndreptățiți să tragă concluziile care se impun sunt cei care finanțează echipa de fotbal a Piteștiului.
Despre parcursul echipei de până acum, obiectivele pe termen scurt și mediu, baza materială și baza sportivă, proiecte, dar și rezultatele de la celelalte secții ale clubului FC Argeș am discutat cu primarul Piteștiului, Cornel Constantin Ionică. Interviul acordat pentru ziarul Curierul zilei îl puteți citi integral mai jos.
„Poziția din clasament nu ne mulțumește”
Turul de campionat se apropie de sfârșit pentru FC Argeș. Domnule primar, care sunt concluziile dumneavoastră?
FC Argeș a apărut pe eșichierul fotbalului românesc în această vară, după o absență de câțiva ani din peisajul fotbalistic național. Chiar dacă este în Liga a 2-a, este altceva. Oamenii din Pitești și din toată țara sunt interesați de evoluția echipei, de faptul că există FC Argeș. Am făcut un prim pas pentru fotbalul argeșean. Consider că a fost realizat foarte bine și ne-am atins scopul prin reapariția FC Argeș. În ceea ce privește rezultatele și poziția din clasament, nu este una care să ne mulțumească. FC Argeș este sub targetul stabilit, având în vedere că anul acesta, în primul an de promovare, ne-am propus locul 1-7.
Acest obiectiv mai este unul realizabil?
Ei sunt acum pe locul 9 și nu sunt departe de locul 7. N-am cerut foarte mult când am trasat acest obiectiv. Este foarte greu în primul an după promovare să duci competiția la nivelul pe care ți-l dorești, dar se putea mai mult. În acest context, sper ca în retur să avem rezultate mai bune și să avem spectatori mai mulți la stadion.
„Juniorii sunt viitorul fotbalului argeșean”
Echipa are asigurate toate condițiile pentru a face performanță?
La momentul acesta, asigurăm toate condițiile echipei să funcționeze la cei mai înalți parametri. Au condițiile necesare de transport, antrenament, masă și cazare. În ceea ce privește baza materială, suntem preocupați ca lucrurile să evolueze bine și chiar suntem destul de insistenți în privința marelui obiectiv, reabilitarea stadionului „Nicolae Dobrin”. Documentele sunt la noi. Încă nu s-au obținut toate avizele. Este vorba de PUZ. Sunt avize foarte grele care durează între 60-80 de zile ca să le obții. Până la sfârșitul acestei luni, dosarul va fi transmis din nou către Compania Națională de Investiții atât pentru stadion, cât și pentru Sala Polivalentă. El este avizat ca obiectiv, dar sperăm să intre cât mai repede și la finanțare.
În afară de echipa de seniori, clubul are și grupe de juniori. Au tot ce le trebuie pentru a avea rezultate?
Acordăm o atenție deosebită și juniorilor, pentru că ei sunt viitorul fotbalului argeșean. În prima decadă a lunii decembrie, va fi pus la dispoziția tinerilor fotbaliști din Centrul de Copii și Juniori Leonte Ianovschi, care a fost reabilitat în totalitate. Antrenorii și juniorii de la FC Argeș au mare nevoie de acest centru pentru a-și desfășura activitatea în cele mai bune condiții. Am făcut eforturi financiare și am reușit să modernizăm această locație. Vă pot spune că am mai asigurat clubului și alte resurse financiare după ultima ședință a Consiliului Local.
„Piteștiul are nevoie de un stadion modern”
Când estimați că Piteștiul va avea un stadion modern?
Mi-e greu să estimez în timp. Lucrăm de doi ani la acest proiect. Proiectul este gata. Am făcut toate diligențele posibile la nivel național, la Compania Națională de Investiții care are în obiectiv modernizarea și construirea acestor stadioane de fotbal. Avem un răspuns de principiu că este avizat. Birocrația este maximă. Pentru un asemenea proiect sunt necesare mii de documente. Vă pot spune că vom fi gata cu ele în cel mai scurt timp. Piteștiul are nevoie de un stadion modern. Ne luptăm pentru el și sper să fie cu rezultate bune. Cred că nu se va întâmpla lucrul acesta mai devreme de 3-4 ani. Finanțarea este până în 2023, dar eu sper să se întâmple mai repede. La momentul acesta, prioritare sunt stadioanele care vor participa la Campionatul European din 2020. Noi vom intra în etapa a doua. Nici nu sperăm că se întâmplă mai devreme de 3-4 ani, dar este foarte important ca lucrul acesta să se întâmple. Stadionul este foarte vechi. Este construit în 1963 prin muncă patriotică, cu targa, cu roaba, fără armături, cu tribunele care aproape o iau la vale.
Se va schimba și gazonul?
Din punct de vedere al gazonului, stăm foarte bine. Este unul dintre cele mai bune la nivel național. Acest lucru este recunoscut și confirmat de specialiști. În afară de gazon, și instalația de nocturnă va fi păstrată. Tribuna a II-a și tribuna I vor fi acoperite, pentru că altfel nu va putea fi omologat stadionul din 2020. Una pesta alta, arena trebuie să răspundă tuturor standardelor și pretențiilor celor care iubesc sportul.
„Discuții cu antrenori de renume”
Peste puțin timp, interimatul lui Augustin Eduard și Paul Ciobanu expiră. Despre noul antrenor al echipei FC Argeș ce ne puteți spune?
Nume nu vă pot da, pentru că nu este bine și nu este corect față de cei cu care discutăm. Noi căutăm un antrenor de rezonanță, un antrenor cu un profil care să fie acceptat de toată lumea, care să dorească să facă performanță la FC Argeș. Nu ascund aici faptul că am avut nenumărate discuții cu antrenori de marcă la nivel național. La unii dintre ei am găsit înțelegere mai mult sau mai puțin, alții sunt ocupați, iar cu alții încă suntem în discuții. Cu siguranță, în retur vom avea pe bancă un antrenor recunoscut care să ducă echipa pe un loc mult mai sus decât cel pe care este acum. Suntem preocupați pentru a aduce fotbaliști de performanță. În iarnă, vom întări lotul cu fotbaliști mai buni decât cei care sunt acum la echipă. Sperăm ca obiectivele acestea să se contureze în beneficiul celor care iubesc sportul și în general fotbalul.
Din ce ați spus se înțelege că veți face strategia încă din această iarnă pentru sezonul următor…
În ediția următoare, obiectivul va fi promovarea în Liga 1. Ne dorim foarte mult acest lucru. Am toate speranțele și toate motivele să cred că anul viitor ne vom bate pentru a ajunge în Liga 1. Avem toate condițiile și foarte multe echipe care joacă la noi se miră și se minunează de condițiile care sunt la Pitești. Întrebați fotbaliștii, antrenorii și specialiștii pe ce stadioane au jucat și ce condiții sunt la Pitești! E păcat ca noi să nu răspundem pozitiv la așteptările piteștenilor. Vom face absolut tot ce este posibil să promovăm. Vom aduce jucători și un antrenor pe măsură cu care să facem performanță.
„La baschet, sper să terminăm pe un loc fruntaș”
Se vorbește și despre o nouă Sală a Sporturilor. În ce stadiu este proiectul?
Este același lucru ca și cu stadionul. Când vor fi finalizate toate actele, vom merge cu materialele la București. Amândouă ne-au fost retransmise pentru completări, iar până la sfârșitul lunii, le voi duce la București. Săptămâna viitoare, cei de la București le vor avea. Conform promisiunilor din partea tuturor factorilor de decizie, sper să se și realizeze această sală de sport pe care toată lumea și-o dorește și pe care o așteptăm cu toții.
Cum comentați parcursul echipei de baschet de până acum și care sunt așteptările de acum încolo?
Este o bucurie pentru noi că echipa de baschet este pe primul loc. Obiectivul este locurile 1-4 în această ediție de campionat. Le asigurăm condiții și finanțare, pentru că de aceste lucruri depind și rezultatele. Sperăm să terminăm pe un loc fruntaș. Dacă se va putea pe locul 1 și să ieșim campioni, ar fi extraordinar. Același lucru pot să vă spun și de alte discipline sportive care merg foarte bine, cum ar fi echipa de volei care a bătut tot ce a întâlnit până acum. De bani are nevoie toată lumea. Infrastructura solicită bani pe capitole foarte importante în ceea ce privește implementarea de proiecte cu finanțare locală sau extrabugetară. Vom distribui banii din bugetul viitor în conformitate cu nevoile, cu posibilitățile reale, dar nu vom neglija sub nicio formă nici sportul, și nici cultura cărora le vom asigura finanțarea corespunzătoare.
Articol scris de Marius DUINEA