INTERVIU | Daniel Pancu vorbește despre situația de la Rapid. Relația cu șefii, meciul după care s-a gândit că ar putea fi „problema principală” și cine aduce „energii negative”

Marius ANGHEL 19 Nov. 2019, 16:00 Campionat
INTERVIU | Daniel Pancu vorbește despre situația de la Rapid.** Relația cu șefii, meciul după care s-a gândit că ar putea fi

După o perioadă super dificilă, Rapid a bifat două victorii consecutive (4-0 cu Pandurii și 5-1 cu CS Mioveni) și are, din nou, șanse mari la promovare. Daniel Pancu, antrenorul alb-vișiniilor, a acordat un interviu în exclusivitate pentru ProSport în care a atins cele mai arzătoare subiecte care „macină” gruparea. 

Salut Pancone! Cum au fost ultima lună pentru tine?
Grea, infernală! Mult stres acumulat, multe situații dificile pentru că am avut jucători accidenți, nu am putut folosi aceeași echipă două etape la rând, cred că e un record din acest punct de vedere. Presiunea a fost foarte mare și resimțită. Am avut momente de fotbal slab, într-adevăr, aveau dreptate și cei care contestau jocul nostru. Dar mă bucur că în ultimele trei jocuri echipa și-a revenit și arată din ce în ce mai bine, așa cum îmi doresc eu.

Te-ai gândit vreun moment chiar să renunți?
Nu, dar eram dezamăgit de ce se întâmplă, în primul rând cu echipa, dar și de ce se întâmpla cu o mare parte a suporterilor pentru că își pierduseră răbdarea, păreau pierdute șansele noastre de a promova. Eu știam că nu este așa pentru că este un campionat foarte lung. Să renunț nu m-am gândit foarte serios, dar mi-a mai trecut prin cap câte o idee cum că, poate, eu aș fi problema principală. Mai ales după meciul de la Snagov. Dar dacă mă simțeam principalul vinovat, aș fi plecat.

Conducerea a luat în calcul vreodată demiterea ta?
Nu știu, asta întrebați-i pe ei. Dar, din câte știu eu, s-a discutat și această problemă. Dar, până la urmă, cred că au luat o decizie bună să nu renunțe la mine.

„Am forțat puțin lucrurile!”

După meciul de la Snagov ai spus că se întâmplă ceva putred la echipă. La ce te-ai referit?
Am spus că nu sunt răspunzător în totalitate pentru că jucătorii noi care au venit au nevoie de timp să se integreze și că echipa poate pierde puncte. Eram în situația în care introduceam niște jucători în teren, care veneau după o perioadă foarte lungă de inactivitate. Mă refer aici la Piriz, Alami, Bonnin… Poate am greșit puțin aici, poate am forțat puțin lucrurile.

Trebuia să-i introduc treptat, eu i-am băgat în echipă. Am suferit la relațiile interumane în primul rând, erau fețe noi în vestiar. Ei, individual, sunt jucători fantastici, mult peste nivelul Ligii a 2-a. Piriz vine de la o echipă din Ligue 1, a jucat patru ani la Terek, Alami venea de la Raja Casablanca, o echipe fantastică, jucase anul trecut în liga a doua din Franța, Bonnin evoluase anul trecut în Primera Division până să se accidenteze…

Individual nu am ce să le reproșez. Doar că integrarea lor ne-a costat niște puncte, poate că și eu trebuia să introduc pe câte unul la fiecare meci, să-i mai schimb până se acomodează. Eu am încercat să-i bag pe toți odată. Asta am vrut să spun cu vorbele alea, practic era o echipă care avea nevoie de timp pentru a se exprima bine.

Tot atunci ai mai spus că ai răspuns de echipă până cu o lună în urmă. Ți s-au impus anumite lucruri ulterior?
Nu! Doar că eu când am început campionatul, un sigur fotbalist am mai cerut. Un fundaș central de picior stâng care să fie foarte bun pe faza de construcție. Apărând oportunitățile cu acești jucători de mare valoare, nu aveam cum să refuz pentru că mă credea lumea nebun.

Atunci am spus tuturor că vom pierde anumite puncte, dar că măcar să-i repunem pe picioare și să fie bine. Și, uite, că au început să se accidenteze. Piriz, Alami, Cârstocea… Practic a trebuit să revin la jucătorii cu care am început campionatul, care îmi cunosc foarte bine ideile despre fotbal, știu ce înseamnă Rapid. Și asta s-a văzut în ultimele meciuri.

„Urât, urât, urât! Nu recunoșteam nimic!”

Este adevărat că, după acea perioadă mai neagră, ai cerut conducerii ca toți fotbaliștii străini să fie dați afară?
Nu, nu știu de unde a apărut știrea asta, e o mare minciună. După meciul de la Snagov am fost dezamăgit de 90 la sută dintre jucători care au intrat pe teren. Români, străini, pe toți! Nu am putut să dorm câteva nopți după acel meci.

Nici acum nu-mi pot explica evoluția. Au făcut lucruri pe care nu le-am cerut niciodată, baloane bubuite prin aut…Urât, urât, urât! Nu recunoșteam nimic! Nu era vorba de români sau străini pentru că toți am fost în aceeași oală. Poate voi afla vreodată ce s-a întâmplat mai exact. Dar a fost un meci foarte ciudat.

După meciul de la Snagov, suporterii Rapidului acuzau că s-ar fi pariat pe acest meci.
Pot acuza pe cineva că a jucat la pariuri, dar dacă e prins. Știu că sunt lucruri care se discută, dar nu! Exclud această variantă. Eu nici nu aud cuvântul pariuri prin vestiarul nostru. Oricum le-am interzis să pronunțe acest cuvânt de când am venit antrenor, în Liga a 3-a.

Când ies pe poartă e treaba lor, sunt liberi să-și parieze și casa, să facă tot ce doresc. Dar în cadrul clubului la noi nu se vorbește despre pariuri, din acest motiv îmi este greu să cred acest lucru.

Regretă că Rapid l-a ratat pe Ioniță I

De ce nu au mai ajuns Herea, Ioniță I și Lazăr la Rapid?
Ovidiu și Claudiu nu au vrut să vină în Liga a 4-a, dar nu cu mine au negociat. Pe Claudiu am vrut să-l luăm iar în vară, am făcut o ofertă și ne-a refuzat. La Ioniță poate puteam să fac și eu mai mult, era un atacant de care aveam nevoie. Doar că atunci aveam, deja, patru vârfuri și, în multe jocuri, începem cu un singur atacant central. Și ar fi fost mulți pe un singur post.

Dar o urmă de regret mă încearcă la Ioniță. Iar pe Costin Lazăr am vrut să-l luăm la Liga a 3-a, începuse deja campionatul. I-am dat mesaj, m-am întâlnit cu el pentru că nu mai juca deloc la Voluntari. Dar a venit Ioan Andone și s-au întors lucrurile pentru el. Astfel că nu a mai ajuns la Rapid. Probabil ar fi venit.

În ce relații ești cu Ovidiu Burcă și Dan Tudorache?
Cu primarul nu avem relație, el și-a spus clar opinia lui, că-l interesează doar ca Rapid să fie în primele două locuri și să promoveze. I-am explicat într-un mesaj că nu are rost să agităm apele și spiritele după fiecare meci pierdut, pentru că o să avem cu toții de pierdut. Să tragem linie la finalul campionatului. Iar cu Burcă am o relație foarte bună. Nu există niciun conflict între noi.

„Să fie ponderat când vorbește! Nu avem o relație mare de prietenie”

Atacanții de la Rapid 2 marchează pe bandă rulantă. Nu ai pe nimeni în vedere să-l promovezi?
E alt nivel, dar acolo sunt jucători foarte buni. Să se mai liniștească apele și voi mai aduce fotbaliști la prima echipă.

Te-ai bătut sau nu cu Florin Manea?
Nu pot să spun că am cu el o mare relație de prietenie, dar în niciun caz nu ne-am bătut, o altă minciună. În această săptămână voi merge la Tribunal, actele sunt pregătite. Florin are niște jucători la echipă și cred că ar trebui să fie mai ponderat când vorbește. Pentru că vorbește mai mult de jucătorii lui, aici suntem un grup și am avea de suferit cu toții.

Deci, în concluzie, nu am niciun conflict cu el sau vreo mare prietenie. Pot, însă, să vă spun sigur că încearcă și dă absolut tot ce are mai bun în el să aducă fotbaliști buni la Rapid, prin relațiile pe care le are, pentru a promova.

„Pancu nu aduce niciun jucător la Rapid!”

Cum se fac, până la urmă, transferurile la Rapid?
Hai să lămurim și această problem pentru că s-a tot discutat. Pancu nu aduce niciun jucător la Rapid! Clubul are o politică conform căreia jucătorii vin prin președintele sau managerul sportiv. Asta pentru că fotbaliștii sunt un bun al clubului, iar antrenorul poate fi schimbat oricând. Într-adevăr, mi s-au propus foarte mulți jucători în vară, cred că în jur de 100.

Dar ultimele decizii nu le-am luat eu în niciun caz. Adică, dacă îmi arătau zece atacanți, mă opream și le spuneam că din ăștia cinci să vadă pe care pot să-l ia. Ei intrau în legătură și făceau transferurile, dar nu antrenorul face transferurile la Rapid, asta vă spun sigur.

Deci, să înțeleg, că Florin Manea și Victor Angelescu au ultimul cuvânt.
Da!

„Voi pleca singur dacă la anul Rapid nu e în Liga 1”

Care a fost obiectivul la startul sezonului? Promovarea imediată sau formarea unei echipe competitive?
Promovarea este obiectivul meu strict profesional. Eu am contract pe trei ani, nu am ca obiectiv promovarea, dar, dacă la anul nu suntem în Liga 1, voi pleca singur. Dar eu cred că putem promova, am mare încredere.

S-au făcut și greșeli, din cauza asta spun că avem o culpă comună, important este să nu mai repetăm respectivele erori. Deci promovarea, la începutul sezonului, a fost strict obiectivul meu. Acum e clar că și suporterii, și conducerea vor să ajungem la anul în Liga 1. Nu mă interesează decât primele două poziții.

În iarnă vor fi schimbări masive în cadrul lotului?
Masive nu, am făcut asta în vară. Unul, două posturi le avem de acoperit. Sper ca în iarnă să fim între primele patru, cinci echipe, ori pe poziție directă de promovare, ori la trei puncte de promovarea directă pentru a putea pregăti în detalii returul pentru că va fi mult, mult mai greu pentru că meciurile grele le vom avea în deplasare. Toate echipele se vor întări, dar eu știu de ce are Rapid nevoie, nu pot spune, deocamdată, posturile.

Dezamăgit de glorii: „Sunt energii negative!”

Ai senzația că există persoane care vor să vă dezbine?
Da, tot timpul se simt aceste lucruri, sunt energii negative. Sunt foști antrenori sau foști colegi care comentează despre Rapid, dar au acest drept pe viață grație faptelor pe care le-au făcut pe teren. Dar, în multe rânduri, în loc să calmăm spiritele, noi avem talentul de a le inflama mai mult. În club nu cred că avem astfel de probleme, din afară mai mult.

Mai vin și alți acționari?
Nu știu… Îl avem acum pe Victor Angelescu, dar eu aș prefera ca o singură persoană să aibă puterea, să ia deciziile. Pentru că atunci când decid două sau trei părți nu există înțelegere.

Mircea Lucescu este prezent la fiecare partidă. Te consulți cu dânsul?
Și duminică l-am sunat. A înțeles situația pentru că venind jucători noi aveau nevoie de timp pentru a se integra, plus accidentați. Sfaturi voi cere întotdeauna de la o somitate cum este dânsul.

În final, ai vreun mesaj pentru fani?
Avem nevoie de unitate, e un campionat lung, un maraton. Doar uniți, din toate punctele de vedere, vom reuși.

Articol scris de Răzvan SCARLAT
Foto: Alexandru DOBRE / Mediafax Foto
 

 

 

 

Marius ANGHEL 19 Nov. 2019, 16:00 Campionat
Pe aceeași temă