EXCLUSIV | Sunt Daniel Pancu și Florin Manea de vină? Cine a făcut transferurile la Rapid în ultimul an, ce persoană a adus cei mai mulți jucători și cum s-a garantat pentru ei

Transferurile efectuate la FC Rapid 1923 au fost girate de trei persoane în ultimul an:

– Victor Angelescu – reprezentantul off-shore-ului cipriot Casaleza Ltd (firma deține 40% din club). A garantat pentru 11 dintre jucătorii aduși,
– Daniel Pancu – antrenor din 2 octombrie 2018. A garantat pentru 6 dintre jucătorii aduși,
– Florin Manea – impresar, director sportiv la club începând cu septembrie anul trecut. A garantat pentru 6 dintre jucătorii aduși.

La aceștia se adaugă și Ovidiu Burcă, președintele clubului, căruia cei trei de mai sus i-au acceptat propunerile în cazul a 3 jucători.

După rezultatele contradictorii obținute în debutul Ligii 2, la FC Rapid 1923 au izbucnit discuții – ajunse repede în presă și pe rețelele de socializare – despre cine trebuie să-și asume transferurile făcute în ultima perioadă. Primarul pesedist al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a dat buzna la vestiare în pauza unui meci, cerând să fie dat afară Pancu, apoi a declarat, textual, că „mă sui cu picioarele pe ei”, asumându-și rolul de patron politic al echipei, deși n-are în acte nicio funcție.
Asta, deși sezonul este doar la început și e mult prea devreme să se tragă concluzii.

Arătați cu degetul – singurii oameni din club care mai au legătură cu adevăratul Rapid

Luați la ochi au fost, în principal, doi oameni: antrenorul Daniel Pancu, legendă a clubului căreia primarul Tudorache vrea să-i facă vânt inclusiv prin asmuțirea unor trolli de partid în mediul online (după cum bănuiește Pancu), și directorul sportiv Florin Manea, impresar, rapidist recunoscut și fiu al regretatului Nicolae Manea.

Cei doi au fost împinși sub ochii suporterilor, fiind indicați, mai mult sau mai puțin oficial, drept personajele care ar trebui să dea socoteală și, eventual, să-și asume eșecul – dacă acesta se va produce.

ProSport a documentat subiectul și a descoperit că, în realitate, răspunderea a fost împărțită, iar cel care a propus și a adus cei mai mulți jucători – aproape tot atâția cât ceilalți oficiali la un loc – a fost însuși Victor Angelescu, reprezentantul misteriosului off-shore cipriot Casazela Ltd (compania din Larnaca deține 40% din acțiunile SC FC Rapid 1923 SA).

Iată mecanismul prin care sunt aduși jucătorii la FC Rapid 1923.

Factorii de decizie:

La FC Rapid 1923, conducătorii clubului au convenit ca deciziile privind achizițiile de jucători să se facă prin vot, în mod democratic.

Trei persoane au un cuvânt de spus în privința propunerilor de jucători:
– împuternicitul Victor Angelescu,
– antrenorul Daniel Pancu
și
– directorul sportiv Florin Manea.

Cum se decid transferurile:

Unul dintre cei trei face propunerea, asumându-și răspunderea pentru respectivul jucător, iar ceilalți doi votează, după caz, pro sau contra. Dacă minimum doi dintre cei trei sunt de acord, transferul se aprobă.

În cazul câtorva achiziții, a fost vorba de unanimitate. În majoritatea – a fost un vot de 2 la 1. Multe alte propuneri au fost refuzate pentru că doi din membrii grupului au refuzat jucătorul propus de al treilea.

Așa s-a făcut că, în ultimul an, pe la ușile lui Angelescu și Pancu s-a făcut pelerinaj, relatează sursele ProSport. La cea a lui Manea a fost o coadă mai mică, pentru că acesta este el însuși impresar. Intermediari cunoscuți sau nu au venit să propună diverși fotbaliști. Din nou, nimic surprinzător, așa se întâmplă la toate cluburile cât de cât atractive.

Răspunderea:

Interesant este că acum înghesuiți cu întrebări sunt ultimii doi oameni din club care mai au legătură cu adevăratul Rapid, cel intrat în faliment în 2016: Daniel Pancu și Florin Manea.

După cum se poate vedea mai jos, în ultimul an,
– 11 fotbaliști au fost aduși la propunerea lui Angelescu,
– 6 fotbaliști la propunerea lui Pancu,
– 6 la propunerea lui Manea
și
– 3 la propunerea lui Burcă (propunerile acestuia au avut nevoie de votul a minimum doi dintre cei trei oameni enumerați mai sus).

Citiți alăturat lista fotbaliștilor veniți la Rapid 1923 și care dintre conducătorii grupării „vișinii” și-a asumat răspunderea pentru ei. Simpla lectură a listei îi va lămuri pe cei care urmăresc jocurile echipei cine „a avut fler” și cine nu.

Articol scris de Matei UDREA

Pe aceeași temă