Pandemia de coronavirus a dat peste cap inclusiv competițiile sportive. Fotbaliștii învață în perioada în care le este recomandat să stea acasă să își schimbe stilul de pregătire pentru prima dată în carieră și să se adapteze unor condiții vitrege de antrenament.
Într-o astfel de situație sunt și rapidiștii. Aceștia au programe individuale de pregătire pentru acasă și țin legătura cu stafful tehnic prin conferințe video. Abia instalat pe banca tehnică a alb-vișiniilor, Dan Alexa nu a apucat să facă mai mult de trei antrenamente în grup cu noii elevi, cărora le-a transmis că între 9 și 16 aprilie vor primi vești când vor trebui să revină în Regie.
„Pregătim scenarii pentru contextul actual. Cea mai rea situație, cea mai optimistă sau cea de mijloc. Trebuie să găsim soluții care să nu ne surprindă sub nicio formă. Sportiv, administrativ sau de orice altă natură. Nu riscăm nimic ca să ne antrenăm acum„, a declarat, pentru ProSport, Ovidiu Burcă, președintele clubului Rapid.
Dar, concret, cum trec jucătorii Rapidului prin această perioadă de stare de urgență în România? ProSport a luat pulsul câtorva dintre ei, precauți cu toții pe timp de pandemie.
Mijlocașul Cătălin Hlistei (25 de ani) se află la Arad, acasă, își umple timpul antrenându-se, jucându-se sau urmărind filme. Fotbalistul spune că nu e speriat de pandemie, îndeamnă la calm și vede și partea bună a faptului că stă acasă: petrece mai mult timp cu familia.
„Eu mă joc FIFA, mă uit la seriale și normal că urmez zilnic programul dat de club. Avem videoclipuri de la preparatorul fizic cu ce trebuie să facem. Mai rău este că nu am unde să alerg. Că eu sunt la Arad acum și au închis tot și pe aici, săli, pista de atletism. Mai alerg prin parc doar. Dar cu grijă. Eu nu sunt speriat deloc de situația asta cu coronavirusul, dar văd pe la tv că toți o iau razna. Ar trebui să nu se mai panicheze așa și să nu mai stea la cozi la magazine. Partea bună este că putem petrece mai mult timp cu familiile noastre”, a mărturisit Cătălin Hlistei.
Antonio Sefer (20 de ani), un alt mijlocaș al giuleștenilor, reclamă și el faptul că nu poate alerga în aer liber. Gălățeanul stă în casă în această perioadă și speră ca sezonul să fie reluat cât mai repede.
„Eu nu sunt panicat de criza asta. Mă pregătesc acasă după programul dat de club, deși reușesc mai greu, că nu am unde să și alerg. Nu e normal și mi-e tare dor de fotbal. Abia aștept să începem iar, pentru că ne va fi foarte greu mai încolo, ne pierdem din capacitatea aerobă stând doar acasă. Dar trebuie să ne adaptăm situației și să avem grijă de noi și de sănătatea celor din jur. Să respectăm toate recomandările și să stăm în casă”, a adăugat și Antonio Sefer.
Căpitanul Ionuț Voicu (35 de ani) stă la casă, are condiții să poată efectua o pregătire fizică mai complexă decât colegii săi care locuiesc la apartament, se protejează, nu vrea să iasă în public și e răbdător în privința reluării meciurilor. Fundașul nu și-ar dori ca sezonul să reînceapă, însă partidele să se dispute fără spectatori.
„Așa cum a venit virusul ăsta, așa se va și duce. Eu nu sunt speriat chiar deloc, dar respect toate indicațiile și stau acasă. Am noroc că am și o curte și mă mai pot pregăti, o fac chiar și cu fiul meu, ne mai jucăm cu mingea, avem și o poartă de fotbal. Dar mă gândesc la cei care stau la bloc, în apartamente, ca sportiv este greu să stai în casă în perioada asta. Poți să faci maximum niște flotări și un joc de glezne. Fotbalul este însă pe locul 2 acum, importantă este sănătatea tuturor oamenilor. Nouă, Alexa ne-a transmis să ne antrenăm cum putem, noroc că ne cunoștea dinainte pe mulți și s-a mai și documentat, că altfel a apucat să facă doar două-trei antrenamente cu noi. Nu știu când o să revenim la treabă împreună, dar eu, pentru familia mea, nu o să-mi asum riscul să mă antrenez până nu este totul în regulă cu virusul. Nu pot să plec de acasă și să revin dintr-o colectivitate și familia mea apoi să nu fie în siguranță din cauza mea. Să jucăm când o fi, în iulie, august dacă e, dar să fie totul trecut și să nu jucăm fără spectatori, că degeaba joci dacă e stadionul gol. Eu pentru ce joc dacă nu am nebunii noștri în tribună?”, a concluzionat căpitanul Rapidului, Ionuț Voicu.
Rapid ocupă locul 6 în Liga 2 după 24 de etape, cu 37 de puncte, cu două mai puțin decât CS Mioveni și Turris Oltul Turnu Măgurele, ocupantele locurilor 2, respectiv 3, cele care duc promovare, respectiv barajul pentru promovare.
Data reluării campionatului este incertă în acest moment din cauza pandemiei de coronavirus, la FRF încercându-se în această perioadă să se găsească variante optime pentru continuarea competițiilor sportive.
Articol scris de Carmen MANDIȘ
Foto: FC Rapid 1923