CSMS Iași își caută dreptatea la FRF!

Publicat: 23 Apr. 2012, 23:10 Actualizat: 24 Apr. 2012, 00:51 Campionat
CSMS Iași își caută dreptatea la FRF!

După ce a atacat virulent Comisia Centrală a Arbitrilor la finalul meciului cu FCM Bacău prin președintele executiv Florin Prunea, clubul CSMS Iași a remis presei un comunicat prin care explică punctual ce are să reproșeze oficialilor CCA. Oficialii din Copou au trimis un memoriu către Comitetul Executiv al FRF și speră ca rezultatele următoarelor meciuri din seria I a Ligii a II-a să nu mai fie influențate de greșelile de arbitraj.

Iată comunicatul clubului CSMS Iași semnat de către președintele executiv Florin Prunea:

În acest retur, CSMS Iași a tras, în repetate rânduri, semnale de alarmă vizavi de modul în care se fac delegările de arbitri la meciurile în care sunt implicate echipele care se luptă pentru promovarea în Liga I de fotbal precum și modul în care aceste formații sunt arbitrate.
Din multitudinea de argumente care susțin faptul că se încearcă stabilirea ierarhiilor prin mijloace care nu au legătură cu competiția sportivă, amintim:
– influențarea de către arbitri a rezultatelor înregistrate de CSMS Iași în primele două etape a returului.
La partida cu Dinamo II București (scor, 0-0), CSMS Iași a fost privată de un penalty clar, arbitrul trecând cu vederea și o infracțiune evidentă a unui jucător bucureștean, care trebuia eliminat. Același scenariu s-a aplicat și la meciul cu Delta Tulcea, erorile grave de arbitraj ducând la câștigarea partidei de către oaspeți, în condițiile în care nu ni s-a acordat un penalty evident, iar oaspeții au fost iertați de o eliminare. În cazul în care arbitrajele erau corecte, CSMS Iași putea câștiga ambele partide, situație care ar fi făcut ca, la ora actuală, podiumul seriei I să arate astfel: 1. CSMS 44 puncte; 2. Viitorul 43 puncte; 3. Delta 37 puncte.
– delegările arbitrilor la meciurile CSMS Iași.
În ultimele trei etape, a apărut o modă ciudată la partidele CSMS Iași, la care au oficiat arbitri din orașe ale căror echipe urmau să întâlnească formația noastră, în etapa imediat următoare.
Astfel, înaintea jocului cu CF Brăila, la Mangalia, a fost delegat un arbitru din Brăila, înaintea jocului cu FCM Bacău, la partida cu CF Brăila, a arbitrat un băcăuan iar înaintea jocului cu Viitorul Constanța, la meciul cu FCM Bacău, au oficiat doi constănțeni. Mai mult, unul dintre aceștia, Eduard Ioniță, este fiul unui angajat al Deltei Tulcea, el venind la stadion cu o mașină înmatriculată în Tulcea, pe care a parcat-o ostentativ în fața vestiarelor.
– delegările arbitrilor la meciurile contracandidatelor la promovare, Viitorul Constanța și Delta Tulcea.
În cele șase partide pe care Viitorul Constanța le-a disputat în acest retur au oficiat nu mai puțin de 11 arbitri din București, alți patru fiind rezerve. Procentual, peste 60% din arbitrii care au fost delegați la jocurile Viitorului sînt din Capitală! Straniu este și faptul că Mircea Orbuleț a fost asistent la jumătate dintre meciurile Viitorului, iar Marcel Bârsan și Mircea Grigoriu au oficiat la două partide ale constănțenilor. O altă coincidență este că doi dintre cei mai apreciați arbitri din țară, Cristi Balaj și Sebastian Colțescu, au condus partide pe care constănțenii le-au disputat în deplasare.
O situație asemănătoare găsim și la Delta Tulcea, care nu a avut nici un meci în care să nu fie prezent un arbitru din București! Apoi, Iulian Dima și Marius Marchidan au arbitrat de două ori echipa tulceană.

Ținând cont de aspectele prezentate, CSMS Iași a decis să facă un memoriu către Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal în care să prezinte situația amintită mai sus.
Totodată, CSMS Iași face un apel public către Comisia Centrală a Arbitrilor prin care solicită prezentarea persoanelor care fac delegările la partidele din Liga a II-a de fotbal.
În fața argumentelor indubitabile legate de alterarea startului returului, CSMS Iași solicită schimbarea radicală a poziției Comisiei Centrale a Arbitrilor vizavi de echipele implicate în lupta pentru promovarea în Liga I, în scopul asigurării echidistanței necesare stabilirii numelor echipelor care vor accede în elita fotbalului românesc, exclusiv pe criterii sportive.
Nu în ultimul rând, CSMS Iași își exprimă speranța că presiunile politice vor înceta, iar fair-play-ul va fi lăsat să triumfe, spre bucuria miilor de oameni pasionați de fotbal.

FLORIN PRUNEA
Președinte executiv – CSMS Iași

Articol de Narcis POHOAȚĂ‚
Foto de Eduard BLAGA

Publicat: 23 Apr. 2012, 23:10 Actualizat: 24 Apr. 2012, 00:51 Campionat
Pe aceeași temă