Cluburile din Liga 2 au liber să-și vândă individual drepturile TV, însă LPF2 le cere unitate

Mihai Andries 06 Nov. 2014, 13:31 Campionat

Sezonul 2014-2015 a adus o premieră inedită în eșalonul secund în ceea ce privește televizarea partidelor. Astfel, turul de campionat s-a terminat fără a se vedea pe sticlă măcar un singur meci pe posturile naționale. Vă reamintim că, prin angajamentul semnat în 2012, cluburile au preluat de la federație drepturile TV, pe care au putut să le vândă individual către companiile interesate să transmită partide din Liga 2. Dacă în ediția trecută de campionat am avut parte de transmisiuni pe canale naționale doar din partea TVR-ului (TVR 1, 2 și 3), iar în cele precedente sezonului 2013-2014 televiziunile DigiSport, DolceSport, TVR și GSP TV și-au împărțit meciurile din eșalonul secund, acest lucru nu a mai fost posibil și acum, după ce cluburile au decis în premieră să facă front comun și să negocieze la pachet vânzarea drepturilor TV, prin intermediul nou formatei Liga Profesionistă de Fotbal 2 (LPF2).


Așa-zisa licitație pentru vânzarea drepturilor TV din Liga 2 s-a ținut în noua clădire din curtea Casei Fotbalului. 

Convenția anuală, piesa lipsă care strică puzzle-ul vânzării la comun

Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, în special pentru că LPF2 nu a reușit să obțină nici până azi semnarea convenției anuale de către FRF prin care organismul condus de Auraș Brașoveanu să preia organizarea competiției din al doilea eșalon al fotbalului românesc. Amânați de forul federal, oficialii Ligii Profesioniste de Fotbal 2 au primit la finalul lunii trecute o lovitură sub centură de la Consiliul Concurenței, organism care le-a comunicat că nu au dreptul de a vinde la comun drepturile TV, deoarece nu sunt organizatorii de facto ai competiției. Ceea ce așa și este, pentru că fără convenția anuală mai sus amintită, tot ceea ce înseamnă Liga 2 se află tot sub tutela FRF.

Licitație făcută degeaba

Totuși, după întâlnirea de miercurea trecută cu reprezentanții forului federal, LPF2 a mai făcut o încercare de a vinde la pachet, după ce cluburile afiliate i-au cedat drepturile TV, prin mandat temporar pentru a organiza o licitație în acest sens. Din păcate, până ieri, la ora 12, termenul limită stabilit în anunțul public al licitației, nu a fost primită nicio ofertă, în primul rând din cauza timpului scurt avut la dispoziție de către posturile interesate de produsul oferit spre vânzare.

VEZI CELE ȘASE PACHETE SCOASE LA VÂNZARE ÎN CADRUL LICITAȚIEI DE IERI

Așa că cei care au venit plini de speranță la clădirea nouă de lângă sediul FRF au rămas cu buzele umflate. Mai mult, înainte de începerea întrunirii, cei prezenți din partea cluburilor, dar și a ISM – firmă cu care LPF2 a colaborat în vederea vânzării drepturilor TV – au primit un comunicat semnat de compartimentul juridic al FRF (click pe foto pentru a mări), prin care li se recomanda ferm să renunțe la această licitație, deoarece riscă sancțiuni drastice din partea Consiliului Concurenței ca urmare a nerespectării cadrului legal.


Auraș Brașoveanu împarte oficialilor cluburilor din Liga 2 comunicatul trimis de compartimentul juridic al FRF în care se recomandă ferm renunțarea la licitația pentru vânzarea drepturilor TV.

Planuri pentru sezonul 2015-2016

După discuții aprinse, în care a fost despicat firul în patru, s-a ajuns la concluzia că șansele de a vinde la comun cel puțin în ceea ce privește sezonul regulat sunt nule. Reprezentantul Mioveniului, Constantin Stancu, a insistat că până în play-off / play-out mai sunt patru luni și că poate măcar pentru această fază s-ar putea rezolva ceva.

Opinia generală a fost de a se face în continuare front comun și de a nu se face jocul televiziunilor. Asta chiar cu riscul de a pierde niște bani în acest sezon, dar cu speranța ca în ediția viitoare să se poată obține o sumă consistentă, cu atât mai mult cu cât vor veni și șase echipe din Liga 1. Așa că s-a discutat demararea procedurilor necesare și a întocmirii din timp a tuturor actelor pentru a putea respecta în 2015 cadrul legal și a putea vinde la comun drepturile TV pentru sezonul 2015-2016 și cele care vor urma.


Reprezentantul firmei ISM, Auraș Brașoveanu și Dan Tulpan au vorbit miercuri despre cauzele împiedicării vânzării drepturilor TV, dar și despre ce trebuie făcut în continuare.

Academica, prima care vrea să accepte o ofertă individuală

Până atunci, cluburilor li s-a recomandat să rămână unite, dar nimeni nu va putea fi obligat să nu negocieze individual pentru meciurile rămase din actuala ediție de campionat, în condițiile în care mai sunt grupări neafiliate la LPF2.

De remarcat, că atât ACS Poli, cât și Academica au fost deja contactate pentru a-și vinde drepturile TV. Timișorenii au lăsat de înțeles că vor rămâne alături de restul cluburilor, chiar dacă se pare că Ioan Timofte a fost mustrat pentru acest lucru la meciul cu FC Olt, atât de primarul Nicolae Robu, cât și de președintele CJ Timiș, Titu Bojin.

În schimb, Brașoveanu a declarat ieri că Dan Lăzărescu l-a informat că va accepta oferta primită de Academica Argeș, dacă drepturile TV nu pot fi vândute la comun. Această veste nu a surprins în mod special, mai ales că oficialul fostei FC Clinceni declarase sâmbătă la postul de radio Sport Total FM„luni, voi încerca să am discuții individuale pentru a putea să televizez meciul cu Voluntari.

Se poate spune că LPF2 va avea parte de un test al coeziunii membrilor afiliați, după ce vom vedea dacă Academica se va ține de cuvânt și își va vinde drepturile individual, dar și ce alte echipe vor abandona corabia și vor face același lucru.


Oficialii echipelor din Liga 2 care au participat miercuri la ședința LPF2: Sorin Parancea (Academica), Valentin Avramescu și Vasile Popa (CF Brăila), Dan Tulpan (Gloria Buzău), Auraș Brașoveanu (Farul), Paul Terteleac (ACS Berceni), Constantin Stancu (Mioveni), Claudiu Cazan (Tărlungeni), Bogdan Medrea (CSM Râmnicu Vâlcea), Ionuț Ivan (FC Olt) și Alexandru Dobrin (Olimpia Satu Mare).


Nu avea rost să-mi pierd vremea atâta timp cât nu e clar dacă se pot vinde aceste drepturi. Nu e clar ce vrea domnul Chivorchian și ce poate LPF2
Hacic Garabet, președinte AFC Fortuna

„Ne-am pus speranțe că vom putea să ne acoperim o mică parte din buget prin vânzarea drepturilor TV, dar sunt slabe șanse să se mai întâmple acest lucru în sezonul în curs”
Dumitru Moldovan, președinte executiv Rapid CFR Suceava

„Din cauza faptului că Federația nu a semnat convenția de recunoaștere a LPF 2, nu s-a putut ține licitația. În aceste condiții, fiecare club își va vinde independent drepturile TV”
Ionuț Ivan, președinte FC Olt Slatina și vicepreședintele LPF2

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ
Foto: Marius ANGHEL

Mihai Andries 06 Nov. 2014, 13:31 Campionat
Pe aceeași temă