Claudiu Niculescu: „Play-off și play-out bun pentru Liga I, aberant pentru Liga a II-a”

Mihai Andries 04 May. 2014, 17:00 Campionat
Claudiu Niculescu:**

Claudiu Niculescu (37 de ani) este unul din puținii antrenori din România care a plecat în urma unei demisii și nu demiteri. Fostul jucător de la Dinamo a părăsit banca echipei CSM Rm. Vâlcea după înfrângerea suferită în fața celor de la ASA Tg. Mureș (1-2), deși formația sa a evoluat în superioritate numerică aproximativ o oră de joc. Înainte de acel meci, Niculescu a mers în Elveția împreună cu o serie de antrenori-cursanți la Școala Federală de Antrenori pentru un curs special.

Acum, cu mult timp liber la dispoziție și revenit în București, fostul atacant al lui Dinamo și-a făcut apariția la partida dintre FC Clinceni și CSMS Iași, pe care a urmărit-o alături de Adrian Mihalcea, antrenor la Unirea Slobozia. La finalul meciului, Claudiu Niculescu a acceptat să vorbească pentru Liga2.ro despre situația fotbalului din Liga a II-a, dar și despre experiența trăită la cursul de perfecționare din Elveția. Atacantul ce are în palmares 98 de goluri pentru Dinamo a comentat și situația de la clubul din „Ștefan cel Mare”.

Salut, Claudiu. Cum ți s-a părut meciul dintre Clinceni și Iași, pe care l-ai urmărit din tribună?

A fost un meci bun. S-a văzut clar un plus de valoare pentru echipa din Iași. Nu degeaba sunt pe primul loc. Au obținut o victorie meritată. Eu cred că în acest sezon este principala candidată la promovare.

Acum ești liber de contract. Te afli în negocieri cu vreo echipă?

(surâde un moment) Deocamdată nu. Am venit acasă cam de o săptămână. Momentan mă odihnesc. În funcție de ce oferte primesc, atunci voi analiza foarte bine și la final voi decide.

Mă gândeam că totuși prezența ta nu este întâmplătoare. Clinceni s-a despărțit de Vali Bădoi, acum se află în căutare de antrenor…

Nu, asta n-are nicio legătură. Acum, fiindcă o să am foarte mult timp liber, o să merg să văd toate meciurile pe care pot, și din Liga I, și din Liga a II-a. Deci, n-are nicio legătură.

Play-off și play-out – „un sistem aberant”

Poate CSM Rm. Vâlcea să promoveze după plecarea ta?

În acest sezon va fi foarte greu. Dar, de la anul eu cred că sunt principalii favoriți.

S-a meritat acea săptămână de la Nyon, ținând cont că tu ai încercat să amâni plecarea?

Da (foarte sigur pe el). Eu zic că s-a meritat.

Cum a fost experiența de acolo?

Foarte bună. O experiență excelentă, așa cum am mai spus și când m-am întors. A fost un curs foarte util pentru noi, ce a fost organizat foarte bine de Ionuț Lupescu și Dan Apolzan. Aceste cursuri sunt binevenite, fiind o noutate pentru noi, deoarece nu a mai existat așa ceva înainte. Sper să mai urmeze și altele, pentru că ne ajută tare mult în evoluție.

Cum ți se pare sistemul cu play-off și play-out din Liga a II-a?

Am spus-o de mai multe ori și mă repet. Este un sistem aberant, după părerea mea. Dar, dacă așa s-a hotărât acum un an, trebuie să acceptăm și să jucăm în acest sistem competițional. Sper ca din sezonul următor să nu mai fie așa, pentru că nu-i văd rostul.

Deja acest sistem se află în dezbatere publică pentru a fi implementat și în prima ligă.

Este ok acest sistem dacă se implementează și în Liga I. Însă, echipele care ajung în play-off, ar trebui să intre în această fază cu punctele acumulate pe parcursul întregului campionat, nu doar cu cele adunate în meciurile directe. Aceasta este părerea mea și cred că ar fi benefic, deoarece atunci ar putea fi meciuri precum Steaua-Dinamo de patru ori într-un sezon. Asta este bine pentru fotbalul românesc și pentru suporteri, în general.

„În doi ani Dinamo se poate bate cu ușurință la titlu”

Crezi că ar putea ajuta Cupa Ligii juniorii echipelor din Liga I?

Fiecare club are strategia lui. Presupun că această competiție, nefiind foarte importantă, atunci vor juca cei care nu prind lotul sau cei care evoluează mai puțin. Atunci, ar fi un lucru benefic pentru toate echipele.

Ce părere ai de proiectul lui Negoiță?

O părere foarte bună. Acolo sunt jucători tineri, foarte talentați, care au arătat pe parcursul acestui campionat că au valoare și cu răbdare cred că în maximul două sezoane Dinamo se poate bate cu ușurință la titlu.

Deja colegii tăi de generație de la Dinamo, Ionel Dănciulescu și Florin Bratu au făcut pasul spre management și se află în partea administrativă a clubului. Te-ar tenta o asemenea funcție la Dinamo?

(puțin ezitant, însă are zâmbetul pe buze) Nu știu ce să-ți răspund la această întrebare, deocamdată. Bine, în viață nu se știe niciodată ce se poate întâmpla. Poate în viitor m-ar tenta și această meserie.

 

Articol scris de Mădălin RĂ‚DUCU

Mihai Andries 04 May. 2014, 17:00 Campionat
Pe aceeași temă