Membrii Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal au aprobat în ședința de marți, 19 februarie, modificări importante în „Regulamentul de evaluare și certificare a condițiilor minime de participare în Liga 2”. Cluburile cu datorii nu vor primi dreptul de a evolua în eșalonul secund din sezonul 2020/2021, dacă nu își rezolvă problemele până la 30 iunie, dată aproape de startul unei noi ediții de campionat.
„Noul regulament aduce mai multe noutăți față de varianta aplicată în acest sezon, toate menite să furnizeze o competiție mai solidă, cu cât mai puține echipe retrase, să promoveze cluburile cu viziune strategică a performanței pe termen lung și să confere o siguranță financiară jucătorilor și antrenorilor”, a notat FRF după ședința CEx din 19 februarie, în care au absentat motivat Gino Iorgulescu, Emilian Hulubei și Kyros Vassaras, dar acest lucru nu a împiedicat adoptările unor noi decizii.
„Aprobă cu unanimitate de voturi Regulamentul de evaluare și certificare a condițiilor minime de participare în Liga 2, cu mențiunea că pentru toate abaterile privind criteriile financiare sancțiunea este refuzul acordării certificatului”, e decizia CEx.
Răzvan Burleanu: „Cluburile care au datorii către angajați să nu mai poată să primească licența de Liga a 2-a”
Astfel, începând din sezonul 2020/2021, în cazul în care un club are datorii către angajați, inclusiv jucători sau personalul din staff, la bugetul de stat sau către alte cluburi să nu primească dreptul de a evolua în Liga 2. Cluburile vor avea, totuși, termen până la data de 30 iunie să își rezolve problemele întâmpinate la dosarul de licențiere, caz în care sancțiunea va fi ridicată și va putea evolua în Liga 2.
„În urmă cu doi ani de zile am luat decizia a introducerii sistemului de monitorizare financiară la nivelul Ligii 1. Astfel încât cluburile să treacă prin acest filtru de control financiar de două ori pe an, deci nu doar primăvara, ci și toamna. Acum a venit rândul, ca după un an de zile în care am testat acest nou sistem de licențiere pentru cluburile de Liga a 2-a să mergem mai departe, iar, începând din această primăvară, deci practic din următorul sezon competițional, cluburile care au datorii către angajați, și aici mă refer la antrenori, jucători, datorii către cluburi, datorii către bugetul de stat rezultate din urma salariilor către proprii angajați, să nu mai poată să primească licența de Liga a 2-a. Obiectivul federației este să putem să contribuim prin diferite reglementări pe care le avem la dispoziție, să creștem stabilitatea financiară a ligii secunde. Acest lucru înseamnă inclusiv să putem să contribuim la o întărire a competiției. Altfel spus, să avem o competiție solidă și echitabilă în același timp față de jucători, antrenori și, bineînțeles, față de suporteri.
Un alt subiect extrem de important stabilit, astăzi, la nivel de Comitet Executiv ține de introducerea, pentru prima dată în istoria fotbalului românesc, a unui sistem de licențiere și pentru cluburile de Liga a 2-a. Aceleași obiective sunt și pentru cluburile de Liga a 2-a, de stabilitate financiară și de predictibilitate, totodată”, a transmis președintele FRF, Răzvan Burleanu, după ședința Comitetului Executiv.
În sezonul 2019/2020, cluburile Pandurii Târgu Jiu, Daco-Getica București și Sportul Snagov au primit sancțiunea de a nu putea efectua transferuri/legitimări pe toată durata campionatului din cauza datoriilor pe care le aveau. Daco-Getica s-a retras după 13 etape, iar Sportul Snagov va abandona competiția în această iarnă.
Articol scris de Marius ANGHEL