Orașul Buftea a devenit astăzi punct de referință în istoria ligii secunde. La prima vedere, peisajul din jurul micuței arene pare unul dezolant, urât. Molozul, iarba uscată și o macara din depărtare definesc orizontul. Totul e pătat ici-colo de scaunele tribunei și de un verde crud neobișnuit în luna lui octombrie, pe orice gazon din țara noastră. E prea verde, prea ca la oraș, e artificial. La câțiva metri de gardul ce împrejmuiește terenul se zărește o turmă de mioare ce stau tolănite și mor de ciudă că a trecut vara. Mircea Sandu al lor nu le-a dat voie să pască pe un asemenea covor, e împotriva naturii, a omului, a fotbalistului de rând.
Privind din celălalt unghi, ies veteranii la încălzire. Domol, căci nu mai sunt la prima tinerețe. Hăisan și Kiriță, cu 66 de ani ai lor, ar ieși la pensie dacă primul ar fi fost nume de familie iar celălalt al doilea nume din buletin.„Ai noștri sunt obosiți băi Cristi, aproape terminați. Tre’ să batem” îi spune Giani portarului cu câteva minute înainte de start, ca un semnal de alarmă pentru buturile propriei porți. „Blondul” privește în zare cu mâinile în șold și îl aprobă.
Ocazii puține, ratări multe
La ieșirea de la cabine, doar fotbalul contează. Primele minute sunt de tatonare, pase succesive menite să desfacă apărarile. Cea oaspete cedează prima, pe banda lui Mansur apare Vențer și centrează în careu la semi-înălțime, mingea plutește neatinsă până la Dumitrescu, acesta o șterge fin până în plasă (10′). E 1-0, e mai bine decât se credea inițial. Buftea nu forțează atacul, joacă pe margini, totul se construiește din centru: Udrea și Kiriță sunt responsabilii de pase. De consemnat încă o premieră: galeria Deltei ce numără vreo 30 de persoane ajunge la meci. Sunt osteniți, drumul din localitate până la stadion nu e deloc ușor și scurt. Dar ăsta nu e un motv pentru a nu întinde steagul pe gard. Se joacă cu migală, fără să se riște prea mult. Incursiunile Deltei nu au finalizare în ultimii 20 de metri. Singurii care se dovedesc mai iscusiți sunt Câju și Neagu, dar câteva un-doi-uri nu înseamnă nimic dacă din vârful ghetei nu vine și șutul. Spre sfârșitul primei părți se joacă sărăcăcios, cu pase lungi din defensivă către avanposturi. Mai întâi Bâtfoi (Buftea) se vede singur cu portarul, și lipsa de creativitate ori teama de „spații libere” îl face să trimită slab în brațele lui Olteanu. Nici Florea (Delta) nu e mai breaz. Un minut mai târziu ajunge față în față cu Hăisan, însă nu se grăbește. Între timp intervine căpitanul Tutunaru și tulceanul trimite în blocaj. „Blondul” din poarta gazdelor răsuflă ușurat pentru primele 45 de minute.
S-a întors roata
În a doua parte, Tulcea lui Gache e mai insistentă și caută colacul de salvare. Aici nu e apă, e plastic pe jos. Poarta Buftei este pusă în pericol mai întâi prin Adi Ionescu cu un șut puternic pe centru boxat și reluat din nou, mult mai plasat de această dată de Neagu, spre vinclu. Tehnicianul celor conduși face primele schimbări. Sunt inspirate. Coconașu îl găsește cu o pasă filtrantă în careu pe noul intrat Andrei Sin și acesta din urmă restabilește egalitatea. Ilfovenii nu se aruncă în atac, dar nici nu se baricadează. Același film se reia: Kiriță e coordonator, stoper și creator. Șuturile pe lângă ale lui Gafița și Găman sunt ineficiente și prevestesc un final frumos. În minutele de prelungire, Gafița ajunge în careul advers, încearcă să dribleze pentru a-și spori șansele la gol și este faultat. Din penalty e mai ușor de marcat. Tot Gafița execută în colțul opus celui ales de portar și marchează pentru un 2-1 câștigat în ultimile secunde, răzbunând parcă finalul de la Otopeni.
VEZI MAI MULTE POZE DE LA MECI
ACS Buftea: Hăisan – Vențer, Tutunaru (cpt), Nițu (Odoroabă 53′), Al.Dragomir- Dumitrescu (Ciumacenco 83′), Kiriță, Udrea, Găman- Gafița, Bâtfoi (Dorobanțu 71′)
Rezerve: Baruch – Petrișor, Marciuc, Danteș
Antrenor: Giani Kiriță
Delta Tulcea: Olteanu -V. Crețu, Marincău, Mișelăricu, Mansur, Câju, Ionescu, Coconașu (cpt), Neagu (Sin 53′), Florea (N.Crețu 85′), Pantelie (Nanu 53′).
Rezerve: Stoicescu -Al. Iacob, Postelnicu, Filip
Antrenor: Constantin Gache
Articol scris de George NISTOR
Foto: Marius ANGHEL