În cel mai puternic campionat al Ligii a 2-a de după Revoluție, Laszlo Balint, antrenorul brașovean de 39 de ani, uimește lumea fotbalului cu Sportul Snagov, o echipă oarecare, inferioară ca valoare, dar și cu un buget mult sub Petrolul, „U” Cluj, Chindia sau FC Argeș.
În vară, când semna cu Sportul Snagov, Balint își trasa singur primul obiectiv pentru acest sezon: „Vreau să fim surpriza Ligii a 2-a”. Atent la detalii, meticulos în organizarea jocului, dar și ancorat în realitatea dură din fotbalul românesc, antrenorul brașovean își construiește cu pași siguri o carieră de succes. Balint nu se mulțumește cu puțin, știe că rezultatele îl fac mare, iar modul în care a gestionat vestiarul unei echipe cu probleme demonstrează că este un bun comunicator și motivator.
„Când am negociat, în vară, cu patronii clubului, Victor Angelescu și Cătălin Rufă, le-am spus că vreau să construim o echipă care să se bată la locurile fruntașe. Așa este structura mea, îmi doresc să fiu cel mai bun, chiar dacă nu întotdeauna se poate. În toate discuțiile pe care le-am avut cu jucătorii aduși în vară le-am spus că nebunia mea este să ne batem și să fim cei mai buni din Liga a 2-a”, povestește antrenorul liderului din Liga a 2-a la finalul primei părți a sezonului, după 21 de etape.
Evită să vorbească direct de promovare pentru că știe foarte bine condițiile sau, mai degrabă, lipsa acestora. În această perioadă se discută intens despre mutarea echipei într-un oraș care dorește cu adevărat fotbal. Se vehiculează variantele Mangalia și Reșița. „Dacă rămânem la Snagov nu vom putea emite pretenții”, este concluzia antrenorului.
Reacție după momentele de cumpănă
Dacă după primele etape se vorbea de Sportul Snagov că este un lider de conjunctură, iată că echipa ilfoveană a luat fața mult mai titratelor Petrolul, „U” Cluj sau FC Argeș și a terminat 2018 pe primul loc. „E o poziție care ne onorează, dar este rodul muncii noastre. A fost un sezon greu în care ne-am bătut cu echipe care dispun de condiții mult mai bune la nivel de infrastructură, condiții pentru performanță sau bugete. O spun cu tărie că sunt mândru că antrenez acest grup extraordinar. Începând din vară, de la acel cantonament de la Tărlungeni, și continuând cu fiecare săptămână din acest campionat, acest grup s-a sudat tot mai mult. Am avut probleme legate de procesul de antrenamente, probleme financiare, probleme de lot, dar am reușit să trecem cu brio peste toate aceste aspecte. Am reușit să gestionăm foarte bine și momentele de cumpănă, cum a fost acel eșec de la Târgoviște unde am suferit o înfrângere usturătoare. Chiar dacă în unele momente ale jocului am arătat foarte bine, din păcate ineficiența din toate compartimentele a dus la acel rezultat. Am pierdut și cu Petrolul, o înfrângere care nu am digerat-o foarte bine. Important este că echipa a avut mereu reacție după astfel de momente și a demonstrat o mentalitate axată pe performanță. Este adevărat că noi nu am avut parte de presiunea pe care o au echipele cu tradiție, însă dezavantajul nostru este că ne-am confruntat cu multe lipsuri. Am dus aceste 21 de etape cu un lot destul de subțire, este clar că avem nevoie de întăriri atât la capitolul juniorilor, cât și la seniori. Echipa care va avea constanță în rezultate va avea câștig de cauză la final”, a spus Balint, citat de Monitorul Expres.
Unitate, spirit, provocare
Tânărul antrenor brașovean explică secretul succesului din acestă toamnă. Forța grupului, un clișeu des folosit de antrenorii noștri, s-a dovedit a nu fi doar o simplă lozincă în vestiarul Snagovului.
„Principala noastră armă a fost unitatea grupului, pentru că jucătorii și noi, antrenorii, am rezonat și am reușit să contruim un spirit extraordinar care ne-a ajutat să trecem peste momentele grele. Am stat pe primul loc cel mai mult în acest sezon și acest lucru a fost principala motivație a noastră, aceea de a fi cei mai buni. Salariile la Snagov sunt undeva aproape de media Ligii a 2-a, dar categoric mult sub salariile oferite de Petrolul, „U” Cluj, Chindia sau FC Argeș echipe cu care noi ne luptăm. Nu sunt momente plăcute când te confrunți cu probleme financiare în vestiar, au fost și tensiuni… Mă bucur însă, că în urma dicuțiilor pe care le-am avut cu băieții, ei au înțeles că noi trebuie să ne facem meseria și să încercăm să ne respectăm în momentul în care intrăm pe teren. Nu a fost ușor, a fost chiar o adevărată provocare pentru mine, dar am reușit să trecem peste aceste greutăți”, declară tehnicianul Sportului Snagov.
Telefonul a sunat de la rivale
Cum Sportul Snagov a avut rezultate mult peste așteptări, inerent au apărut și ofertele. Culmea, chiar pe parcursul turului, de la echipele rivale în lupta pentru promovare, Petrolul și „U” Cluj! Plus ceva discuții cu șefii a două cluburi din Liga 1. „Telefonul a sunat… Au fost oferte, unele le-am refuzat, altele nu s-au concretizat. Am negociat și cu cei de „U” Cluj. Am rămas la Snagov pentru că am primit garanții de la patronii echipei că lucrurile se vor rezolva și ne vom putea axa pe performanță. În fotbal nu se știe ce îți rezervă viitorul. Pentru un antrenor oportunitățile nu sunt la fel de dese ca și la jucători. Nu regret absolut nimic în deciziile pe care le-am luat în această toamnă, că am rămas la Snagov, dar vreau alte condiții de performanță”, spune Balint.
Realitatea tristă a fotbalului brașovean: „Chiar nu știu dacă nu se poate sau nu se vrea!„
Fost fotbalist, dar și antrenor la FC Brașov, Balint este total dezamăgit de situația critică în care a ajuns fotbalul brașovean. „Sunt trist când văd ce se întâmplă în fotbalul brașovean. Un oraș atât de mare ca Brașovul, cu atâtea embleme pentru fotbalul românesc, cu suporteri, să ajungă în acest moment în care se pune chiar problema desființării clubului care duce mai departe spiritul stegar, e inimaginabil. Dezamăgirea este foarte mare. Este clar că doar suporterii nu pot asigura bugetul pentru a ataca promovarea în Liga a 2-a. La Brașov nu s-a reușit atragerea în proiect a autorităților locale, sau a unui sponsor important, așa cum se întâmplă la Petrolul, U Cluj, Buzău sau Galați. Chiar nu știu dacă la Brașov nu se poate sau nu se vrea! Realitatea este tristă”, a încheiat antrenorul brașovean, care în această perioadă se bucură de vacanță: „Soția și fiul meu sunt sursele mele de energie. Ei mă sprijină necondiționat, astfel că în această perioadă vreau să mă bucur cât mai mult de familie”.
Ar fi dorit mutarea echipei la Brașov
În vara trecută, șefii lui Sportul Snagov au dorit mutarea echipei la Brașov, însă discuțiile nu s-au concretizat. „În vară au fost acele discuții cu mutarea echipei la Brașov. Îmi pare rău că discuțiile nu s-au concretizat pentru că sînt convis că am fi fost mult mai puternici avînd un oraș în spate. Mi-aș fi dorit ca suporterii brașoveni să adopte echipa și să înțeleagă că se poate face performanță și sub o asemenea formă. Și acum sînt discuții pentru mutarea echipei în altă parte, pentru că este foarte clar că dacă se va continua la Snagov acest parcurs nu va putea fi continuat cu evoluții pe măsură și în partea a doua a campionatului. Eu îmi doresc foarte mult ca discuțiile să se concretizeze în aceas-tă iarnă pentru că vreau să am parte de condiții pentru performanță, de liniște și de stabilitate. Am discutat cu șefii clubului, ei știu că sînt multe lucruri de rezolvat în ceea ce privește organizarea clubului. Sînt anumite garanții că lucrurile se vor îndrepta. Eu îmi doresc să terminăm campionatul cu fruntea sus, dar va fi foarte dificil dacă nu vom avea condiții și stabilitate”, a mai spus Balint.
Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)