După cum bine știți, ultimele săptămâni au adus vești proaste pentru eșalonul secund, după ce Unirea Slobozia și Unirea Tărlungeni și-au anunțat retragerea, iar situația de la Fortuna a lăsat de înțeles că va urma și acolo un posibil abandon. Din fericire, Tărlungeniul a găsit resurse pentru a mai continua cel puțin până la vară sau cel puțin așa se speră, însă Fortuna a confirmat cele mai sumbre așteptări și a spus la revedere fotbalului românesc.
Context în care sezonul 2014-2015 se va relua cu două echipe în minus din cauza retragerilor, câte una pe serie, pentru ca din runda viitoare să rămânem și fără Săgeata, care va fi exclusă în mod oficial, pentru acumularea a două neprogramări, ambele pentru neplata baremului de arbitraj.
Tărlungeniul a dat peste cap lumea pariurilor
Revenirea grupării a fost o veste bună pentru integritatea sistemului competițional, care ar fi avut enorm de suferit în zona subsolului și ar fi dat mari bătăi de cap atât cluburilor, cât și Departamentului de Competiții al FRF. Asta deoarece retragerea a două echipe din seria a doua, care oricum începuse campionatul cu doar 11 participante după abandonul Coronei Brașov, ar fi lăsat în play-out doar trei echipe. Ceea ce ar fi dus la incredibila situație ca o echipă să joace doar patru meciuri din aprilie până la începutul lui iunie.
Cum din Liga 2 retrogradează un total de patru echipe, din care trei direct (locurile 11 din ambele serii și locul 12 din seria I) și una la baraj (între ocupantele locurilor 10 din fiecare serie), retragerea Tărlungeniului coroborată cu abandonurile Sloboziei și Fortunei, dar și excluderea Săgeții ar fi ocupat cele patru locuri retrogradabile. Deci, în partea de jos a clasamentului nu ar mai fi existat nicio miză, în niciuna dintre serii, prilej numai bun de a da frâu liber jocurilor „amicale”, o adevărată mană cerească pentru pariuri.
Asta ca să nu mai spunem că, fără niciun obiectiv de atins, cluburile nu ar mai fi avut motive pentru a plăti salarii jucătorilor, ar fi renunțat la mulți dintre aceștia pentru a face o economie și ar fi apelat la juniori în play-out sau chiar și în play-off. Asta ca să nu uităm că în seria a doua am fi avut un play-out în trei echipe, o adevărată bătaie de joc, cu doar un meci pe săptămână, iar fiecare echipă ar fi jucat doar patru meciuri de la începutul lui aprilie până la începutul lui iunie.
Play-out-ul mai are o miză: evitarea barajului
Așa că rămânerea Tărlungeniului în competiție a animat lupta pentru salvarea de la retrogradare, în condițiile în care în ambele serii se va lupta din plin pentru a evita clasarea pe locul care va duce la barajul pentru rămânerea în Liga 2. Să nu uităm și de faptul că ordinea în clasamente va fi schimbată în ambele serii pentru ultimele șase etape ale returului, din cauza celor trei „dispărute” (Unirea Slobozia și Fortuna), deoarece toate meciurile jucate deja în retur vor fi pierdute la masa verde. Situație în care mai multe echipe se vor trezi cu puncte în plus și vor urca locuri în clasamente, dar despre acest lucru veți citi în detaliu într-un alt articol.
Ce știm cu șase etape înainte de finalul campionatului:
– Unirea Slobozia, AFC Fortuna și Săgeata Năvodari vor ocupa cele trei locuri retrogradabile direct din Liga 2
– au mai rămas de stabilit cele două echipe care se vor duela în baraj pentru rămânerea în Liga 2, după disputarea play-out-ului
– dacă se va mai retrage cel puțin încă o echipă, atunci barajul pentru salvarea de la retrogradare nu va mai avea loc
Articol scris de Mihai ANDRIEȘ