Al 13-lea val a dat jos Corona de pe primul loc!

Mihai Andries 01 Apr. 2013, 01:00 Campionat

Finalul etapei a VI-a a actualului sezon de campionat aducea un lider surpriză. Într-o serie de foc în care se mai aflau și echipe cu pretenții gen UTA, FC Bihor, ACS Poli, FCM Tg. Mureș sau Mioveni, nou promovata Corona îi învingea pe argeșeni, chiar pe  terenul acestora, urcând pe locul 1 în serie. A urmat un parcurs excelent, cu trei victorii consecutive – acasă cu Unirea, afară cu FC Olt și din nou acasă cu Damila, tulburat de două sincope – egal la Luceafărul și un șocant 2-3 cu CSM Rm. Vâlcea pe teren propriu. Ultimele două meciuri ale turului au însemnat tot atâtea victorii, umbrite de scandalul cu Oțelul Larissa în urma căruia a fost contestat dreptul de joc al lui Martac în ambele partide.

 

Doar un punct în retur!

Partea a doua a campionatului a început cum nu se poate mai bine, vicelidera ACS Poli pierzând la UTA, în timp ce brașovenii au stat din cauza retragerii Voinței Sibiu. Prestația modestă din meciul cu FC Maramureș a fost un semnal de alarmă că mecanismul brașovenilor nu funcționează la parametrii normali, însă echipa a rămas în fotoliul de lider profitând de liberul avut de timișoreni. Tot pe locul întâi și tot din același motiv a rămas Corona și după etapa a 18-a, deși a fost învinsă la Oradea de către FC Bihor, bifând al doilea meci consecutiv fără victorie. Și cum două fără trei nu se poate, elevii lui Daniel Bona și-au desăvârșit „opera” cu eșecul din această rundă, suferit în fața arădenilor, chiar pe stadionul Carpați. Cum ACS Poli a luat trei puncte la masa verde pentru meciul cu Unirea, Corona a coborât încă de sâmbătă pe locul doi, dar a sperat de pomană la o revenire rapidă în fotoliul de lider după meciul cu UTA. Ca o curiozitate, dacă ar fi rămas pe locul 1 și acum, Corona ar fi adunat treisprezece etape consecutive ca lider al seriei a II-a, deci se poate spune că cifra 13 le-a purtat ghinion.

 

VEZI CLASAMENTUL LA ZI AL SERIEI A II-A

 

Alegeri tactice mai mult sau mai puțin inspirate

Cei doi tehnicieni au abordat meciul de azi cu formule adaptate din cauza problemelor din lot (în cazul gazdelor, de unde a lipsit experimentatul Florin Manea)  sau a ultimelor achiziții (în cazul arădenilor, unde a apărut Supic chiar în primul 11). Bona a mizat necâștigător pe benzi cu juniorul Țuțu în dreapta și Sorin Marin în stânga, apoi a ales să îl țină pe Marius Ene ca armă secretă pe final de meci, în timp ce veteranul Florin Stângă a prins tot meciul pe bancă. Prestația puștiului venit de la FC Brașov a fost una modestă, obligându-l pe Bona să îl schimbe după doar jumătate de oră cu un alt puști venit de la gruparea de Liga I, Horia Popa. Sorin Marin a rezistat aproape o oră pe teren, fiind schimbat cu Marcăș, după mai bine de cinci minute a venit și rândul lui Marius Ene să intre, cei trei dinamizând jocul Coronei. Popa a reuși și să înscrie după o fază pornită de la Ene, dar golul a fost anulat corect pentru un ofsaid evident.

De partea cealaltă, Falub a rămas fidel 3-4-3-ului mobil folosit de ceva vreme, riscând cu noul venit Supic în centrul defensivei și ghanezul Adofo la închidere. Dacă primul a făcut un meci bun, cel de-al doilea nu a rezistat pe teren nici măcar 25 de minute, fiind schimbat cu Lazea din cauza unei accidentări. Inspirația lui Falub a ieșit în evidență aproape de jumătatea reprizei secunde, atunci când accidentarea lui Monac l-a obligat să schimbe din nou și a ales să îl trimită pe teren pe Cornel Ene. Puștiul împrumutat de la CFR Cluj a betonat defensiva arădeană, având câteva intervenții cruciale în final de meci.

 

Laso – MVP-ul meciului, Marius Ene – ratarea secolului

Cuplul Monac – Laso a fost un tandem care a făcut ravagii în defensiva gazdelor, cei doi colaborând și la marcarea singurului gol al meciului. Monac a trimis o centrare perfectă din alergare, fix la argentinian, lipsa de reacție a defensivei gazdă permițându-i lui Laso să își pregătească balonul și să îl învingă pe Marc cu un superb șut cu efect, trimis cu exteriorul. Geniul argentinianului, poate cel mai bun jucător al eșalonului secund, a ieșit din nou în evidență după pauză. O preluare de mare fotbalist, o pătrundere pe dreapta și un balon pus pe tavă lui Monac ar fi însemnat 2-0 pentru arădeni, dar Burlacu l-a blocat pe atacantul arădenilor în ultima clipă. Apoi, faza meciului a venit de la același micuț sud-american, care a căzut în extrema cealaltă, după ce a driblat tot ce a întâlnit în cale și apoi a vrut să îl umilească pe Marc, ieșit dintre buturi dincolo de punctul cu var, însă driblingurile în plus făcute l-au costat, fiind deposedat la sacrificiu de un fundaș al Coronei. Dar ratarea campionatului și poate a ultimilor ani în fotbalul românesc a venit în minutele de prelungire din tabăra gazdelor, atunci când minunile lui Amadio nu au putut să îl împiedice pe Marius Ene să trimită spre poarta goală din trei metri. De ce nu a fost gol? Nimeni nu își poate explica, fiindcă balonul pe care toată lumea îl vedea în poarta goală a arădenilor a prins aripi ca în reclamele la Red Bull și s-a înălțat inexplicabil, ștergând transversala înainte de a zbura peste poartă, așa cum se vede și din imaginile de pe siteul DigiSport: Ratarea anului – Marius Ene

Fluierul de final a adus o explozie de bucurie la oaspeți și întristare pe fața brașovenilor, care sunt departe de forma care i-a adus în tur în fotoliul de lider, deși lotul a fost plombat în această iarnă cu câțiva jucători cu experiență în Liga I.

 

CORONA – UTA ARAD 0-1 (0-1) Laso 18

Corona: Marc – Burlacu, Forika, Damian, Fizeșan – Țuțu (H. Popa ”32), Vl. Munteanu, Dâlbea, S. Marin (Marcăș ”57) – Chirciu (M. Ene ”65), C. Coman (cpt.)
Antrenor: Daniel Bona

UTA: Amadio – Supic, Gligor (cpt.), Siminic – Feussi, Mărginean, Godfred (Lazea ”23), G. Neagu (Bârză ”73) – Monac (C. Ene ”63), Silvășan, Laso
Antrenor: Adrian Falub

 

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ
Foto: ACS Corona
 

 

Mihai Andries 01 Apr. 2013, 01:00 Campionat
Pe aceeași temă