La primul meci din acest sezon disputat în calitate de gazdă pe stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin, Viitorul Pandurii Târgu Jiu a arătat contra FK Miercurea Ciuc (scor 1-4) precum o echipă care cu greu va putea evita retrogradarea.
Antrenorul trupei gorjene, Călin Cojocaru, a fost suspendat pentru acest meci, astfel că l-a privit din tribună. Concluzia sa a fost că echipa sa nu a jucat nimic.
În jocul cu FK Miercurea Ciuc, contând pentru etapa a 2-a din Liga 2, gorjenii au avut doar o ocazie periculoasă, la șutul trimis în bară, în minutul 76, de Dumbrăveanu. În schimb, harghitenii au dominat copios partida de la malul Dunării, iar în prima repriză au avut și două goluri anulate, pe motiv de ofsaid, la preluăriile în careu ale lui Babati (22) și Dolny (27).
Bloj (31) și Csuros (36) au trecut și ei pe lângă deschiderea scorului, dar, în cele din urmă, tabela a fost modificată, în prelungirile primei reprize, de căpitanul Peter Gal-Andrezly, cu un șut din cădere, de la 12 metri, în dreapta lui Lupescu. În minutul 54, Camara l-a faultat în careu pe Palmeș și Benjamin Babati a transformat cu siguranță din penalty, în dreapta portarului, plecat în partea opusă. În minutul 57, Torvund putea înscrie și el, dar Lupescu a respins din 6 metri, iar Ervin Bakoș n-a mai gresit ținta în minutul 63 și a înscris cu un șut plasat din 10 metri, din cădere, care l-a lăsat fără replică pe portarul oltenilor.
În minutul 79, Jozef Dolny a dus scorul la 4-0, după o reluare cu latul, din 6 metri, iar în al treilea minut al prelungrilor, Viitorul Pandurii a înscris, din lovitură liberă de la 22 de metri, prin Mohamed Fulake Camara. S-a terminat 1-4 și Viitorul Pandurii are un singur punct după două etape, după ce în runda inaugurală a remizat la Oradea, scor 0-0 cu FC Bihor.
Antrenorul Călin Cojocaru a fost suspendat pentru acest meci, astfel că a stat în tribună, în care echipa sa a făcut figurație pe gazon.
Viitorul Pandurii s-a chinuit și miercuri, în Turul 2 al Cupei României, când, deși a mizat în mare parte pe același prim 11, a avut nevoie de lovituri de departajare pentru a se impune la Jiul Petroșani.
”Nu are importanță că eu am stat în tribună cu Miercurea Ciuc. Practic, jucătorii sunt cei care joacă în teren, eu le-am transmis clar ceea ce au de făcut, dar trebuie să și pună în practică ceea ce le spun. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea, ca să progresăm. Din punctul meu de vedere, consider că în prima repriză am stat destul de bine în teren, dar am luat un gol la ultima fază, gol care din punct de vedere psihologic ne-a afectat. Nu înțeleg de ce, fiindcă tot timpul le spun la jucători se fie puternici. E clar că am întâlnit o echipă mult mai compactă, mult mai omogentă, mult mai combinativă, iar noi nu am reușit să-i blocăm. A doua repriză am început-o și mai prost, cu un penalty acordat oaspeților, și nu am mai avut forță. Adevărul e că nu am jucat nimic. Eu așteptam altceva de la jucătorii mei. Nu vreau să caut scuze, gen oboseală, că am jucat în Cupă și ei nu. La fotbal e frumos să joci din trei în trei zile. Din păcate, noi nu am jucat nimic și rezultatul e conform cu ceea ce s-a jucat pe teren”, a spus Călin Cojocaru reporterului Liga2.ro, singurul, de altfel, prezent la declarațiile de după meci.
Și în tribune, situația a fost similară. Practic, s-a jucat în anonimat, cu doar 50 de spectatori, dar ca și la Târgu Jiu, de altfel, unde media la meciurile Viitorului Pandurii era de 150 de spectatori.
Cojocaru nu s-a arătat deranjat de faptul că Viitorul Pandurii a pierdut și în această pauză de vară majoritatea titularilor, ci de faptul că noii jucători au venit pe rând la echipă, majoritatea nepregătiți, și că nu au dat dovadă de atitudine în acest joc.
”Omogenitatea nu o câștigi în două-trei-șase săptămâni. Ai nevoie de timp, dar pe lângă omogenitate îți trebui să ai atitudine, agresivitate, dacă vrei să joci la Liga a 2-a. Cred că avem cel mai tânăr lot din Liga a 2-a și dorința nu trebuie să le lipsească. Pe acest lucru sunt supărat. Plus că am luat gol la finalul primei reprize și la începutul celei de-a doua. E clar că am întâlnit o echipă bună, cu trasee de joc, dar nu au pus o așa mare presiune pe noi. Ne-a dominat la posesie, noi nu am făcut adâncimea necesară și le-am dat posibilitatea să atace zonele libere. Le-am spus că dacă le dăm această șansă, vor fi periculoși și asta mă derajează, că nu au ascultat”, a precizat Cojocaru.
Etapa viitoare, echipa sa va juca la CSM Slatina, după care va întâlni Corvinul Hunedoara, la malul Dunării, în Turul 3 al Cupei României. În mod normal, meciul trebuia să se joace în data de 14 sau 15 august, dar a fost reprogramat cu cel puțin o săptămână, până când hunedorenii își vor încheia parcursul în cupele europene, dacă și-l vor încheia.
”Toate meciurile sunt grele la Liga 2 și mergem să ne luptăm la Slatina pentru orice punct, dar trebuie să schimbăm ceea ce am greșit astăzi. E diferență între jucatorii mei, în sensul că nu toti sunt la același nivel de pregătire fizică, fiindcă nu au venit toți la începutul pregătirii. Adevărul e că majoritatea au venit nepregătiți. E clar că nu există echipă mai neomogenă ca noi, dar, repet, trebuie să știm să stăm bine în teren. Îmi doream să rămână majoritatea jucătorilor din sezonul trecut, au fost iar schimbări majore, dar nu vreau să ma plâng. Dacă eu am rămas în continuare la echipă, trebuie să muncim. E foarte bine că jucăm cu Corvinul în Cupă. Sezonul trecut, cred că am fost prima echipă care i-a învins în campionat. Ne impulsionează că întâlnim câștigătoarea Cupei României și vrem să câștigăm. Sincer, mă avantajează că s-a amânat cu o săptămână meciul cu Corvinul, fiindcă nu suntem pregătiți la ora actuală. Mai avem o săptămână în plus, dar deocamdată ne concentrăm pentru meciul de la Slatina”, a încheiat Cojocaru.
Viitorul Pandurii mai jucase și sezonul trecut trei meciul la Drobeta Turnu Severin, în calitate de gazdă, cu CS Mioveni (1-0), Chindia (0-0) și Unirea Dej (2-1), în perioada octombrie – noiembrie 2023. Echipa susținută de omul de afaceri Nicolae Sarcină a mai jucat la malul Dunării și turul sezonului 2021-2022, cu FC Hermannstadt (1-1).
Foto: Justinel Stăvaru