Un senegalez vrea să-i unească pe bănățeni. Mansour: „Parcă lumea doarme”. Discursul trist al omului dezamăgit de ceea ce a găsit la Timișoara. „Când văd Craiova cum s-a ridicat…”

După ce în primăvară a evoluat pentru ACS Șirineasa, redenumită Energeticianul, Gueye Mansour i-a convins în doar o zi pe cei de la Ripensia să semneze cu ei. Atacantul senegalez speră să-și relanseze cariera, la 32 de ani, în tricoul formației roș-galbene, pentru care a dat un prim gol în amicale. Totuși, revenirea la Timișoara i se pare puțin ciudată fotbalistului, obișnuit cu un oraș întreg în alb-violet, iar acum scindat în trei. De asemenea, africanul a vorbit și despre recent încheiatul Campionat Mondial de fotbal.

Mansour a sperat să prindă un contract în Turcia, dar nu a reușit și atunci a semnat cu Ripensia. „Timișoara e a doua casă pentru mine. E ceva foarte important pentru mine. Mă simt ca în Senegal. Oamenii mă știu, au încredere în mine și mă bucur pentru acest lucru. De asta am venit, să îi ajut și să demonstrez că îi pot ajuta să mergem mai departe. E un pic mai ciudat în Timișoara să joci cu roșu și galben. Acum, sunt în Liga a 2-a, mă gândesc la Liga a 2-a. Dacă voi juca bine și voi da multe goluri… Trebuia să plec în Turcia. Dar, din păcate, nu am putut să merg. Trebuie să fiu bine pregătit fizic, să dau și goluri. Încerc să fiu golgheter. Voi încerca să dau maximul, să dau cât mai multe goluri, să ajut și echipa”, a povestit Mansour.

Senegalezul spune că antrenorul de la Pandurii a mințit când a spus că e accidentat

Atacantul s-a antrenat vara aceasta, inițial, cu Pandurii, iar antrenorul gorjenilor, Adrian Bogoi, a dat declarații care l-au înfuriat.

„Știți cum sunt oamenii, oamenii vorbesc aiurea. Am plecat de la Șirineasa, m-au chemat cei de la Pandurii. Am venit, am făcut pregătirea cu ei. La antrenament m-a lovit un jucător pe gleznă. Am stat două zile fără să mă antrenez, dar, în rest, m-a pregătit. Domnul antrenor a declarat ce a dorit. Eu am vorbit cu el personal și mi-a spus că nu a dat acele declarații, că ziariștii ar fi scris altceva. Eu am vorbit apoi cu acel ziarist și a spus că așa i-a spus Bogoi. E lipsă de respect. Dacă eu am venit și m-am antrenat aproape trei săptămâni cu ei fără să semnez un contract, nu am nicio problemă cu ei. La altă echipă care m-a vrut, am semnat imediat”, a punctat Mansour.

„Acum, parcă lumea doarme”

Jucătorul, poreclit „Omul-foarfecă” pe vremea vechii Politehnici, a comparat starea din fotbalul timișorean cu cea de atunci și e puțin dezamăgit.

„E ceva ciudat. M-aș bucura să le văd pe ambele o singură echipă. E păcat de un oraș ca Timișoara și suporterii de aici să se împartă la două echipe, ambele în Liga a 2-a. Mai ales că vor juca una împotriva celeilalte. Asta e ciudat. Acesta e situație, fiecare încearcă să fie cât mai bine la echipa lui. De când am venit mă gândesc la meciurile acestea. Când joc împotriva lor, vreau să câștig. Dar, sufletește, sunt de partea lor. Asta mă deranjează. Că sunt trei echipe în același oraș. Suporterii se împart în trei. Bine, Ripensia e altceva. E foarte ciudat, e trist. La un oraș ca Timișoara, să nu fie nimic ca ceea ce a fost timp de ani de zile. E păcat. Sper ca într-o zi să fie o echipă unită, să tragă la promovarea în Liga 1. Au fost vremuri foarte frumoase. Îmi amintesc de acele vremuri. Tot ce făcea oamenii să fie fericiți, bucuroși. Orașul, atmosfera. Acum, parcă lumea doarme. Când văd Craiova cum s-a ridicat să fie o echipă bună, toată lumea îmbrăcată în alb-albastru, așa sper să vină și Timișoara înapoi. Să fie tot orașul în alb-violet. Să deschizi barurile și asta să vezi”, a precizat jucătorul care a evoluat în aproape 100 de meciuri pentru vechea Poli și pentru care a marcat 17 goluri.

Gueye Mansour, în 2012, critica suporterii timișoreni pentru scandări rasiste și pentru lipsa de susținere a echipei:

Fan Mbappe, a ținut cu Franța la Mondial

Mansour a urmărit Mondialul, iar favoriții lui sunt Kylian Mbappe, Antoine Griezmann și Cristiano Ronaldo. „Mbappe, Griezmann. Au fost jucători extraordinari, tineri, care joacă foarte bine. Au fost multe echipe foarte bune, jucători foarte buni. Cristiano Ronaldo s-a pregătit foarte bine, dar, din păcate, echipa lui nu a mers mai departe. Mbappe va fi un jucător cu mai multă maturitate. Acum are 19 ani. Peste 3-4 ani va fi și mai matur în fotbal. La Real Madrid va învăța și mai mult. E posibil să ia Balonul de Aur. Dacă e serios și dă dovadă de maturitate e posiibll. Dacă a câștigat Cupa Mondială, dacă câștigă și Liga Campionilor, se poate. E un jucător  foarte bun”, spune senegalezul.

Atacantul spune că nu îl deranjează glumele că Franța a fost de fapt o selecționată a Africii. „Eu, personal, am ținut cu Franța, care a și câștigat. Băieții de culoare din Franța sunt toți născuți acolo, și dacă au părinții originari din Africa. Sunt născuți acolo și joacă în Franța. Nu m-au supărat remarcile, nu mă interesează. Franța e Franța. Dacă se spune că Africa a câștigat Mondialul, atunci e bine”, crede Mansour.

Mansour e de părere că Senegalul a fost furată de arbitri. Reamintim că echipa africană nu a trecut de grupe, deoarece s-a aplicat departajarea la criteriul cartonașelor galbene, deoarece senegalezii erau la egalitate perfectă cu japonezii. „Ne-a furat arbitrul, ce să zic. Avem penalty și nu a dat, ce naiba! Dar acesta e fotbalul. Cartonașele galbene ne-au costat. Iar arbitrului nu i-a plăcut Senegalul, de asta nu a dat penalty”, a mai spus Mansour.

Articol scris de Anda DELIU

Pe aceeași temă