EXCLUSIV | Tânărul portar care a debutat cu gol la echipa națională, ofertat de FCSB! Răspunsul oferit vicecampioanei și motivul pentru care a refuzat Academia lui Hagi și Sampdoria

  • Reușita lui Alexandru Borbei (15 ani) la naționala under 16 a României în amicalul cu reprezentativa similară a Ciprului (scor 1-1) i-a adus portarului echipei de Liga 2 ASU Politehnica Timișoara un telefon surpriză de la vicecampioana FCSB. „Cineva de acolo l-a sunat pe fiul meu”, a declarat, pentru ProSport, tatăl jucătorului care a înscris din poartă în poartă, Gabriel Borbei.

 

Portarul originar din Petrila, Alexandru Borbei, a făcut senzație în meciul de debut la echipa națională. Selecționata sub 16 ani a României condusă de Adrian Văsâi a terminat la egalitate, scor 1-1, săptămâna trecută, meciul susținut în deplasare contra Ciprului. Golul tricolorilor a fost marcat în minutul 35 de portarul echipei ASU Politehnica, după o degajare lungă din poartă, care l-a prins nepregătit pe goalkeeperul advers.

„M-am simțit foarte bine la primul meci la U16. N-am avut emoții. Sincer, prima dată nu mi-a venit să cred că am reușit să marchez. Am fost foarte bucuros după ce mi-am dat seama ce am reușit să fac. Am reușit astfel de execuții la antrenament, dar niciodată într-un meci. În primă fază, nici colegilor nu le-a venit să creadă că am marcat. Nici selecționerului. Mai apoi m-au felicitat cu toții”, a spus, pentru ProSport, portarul Alexandru Borbei, la scurt timp după amicalul cu Cipru în care a marcat.

Tatăl tânărului portar al formației timișorene, Gabriel Borbei, a vorbit, pentru ProSport, despre drumul parcurs până acum în fotbal de fiul său, care pe 27 iunie va împlini 16 ani.

L-a dus la stadion de la trei ani

Gabriel Borbei a jucat fotbal pe postul de fundaș central la echipele Universitatea Petroșani, Jiul Petroșani, unde și-a făcut junioratul, și la Parângul Lonea, actuala Inter Petrila. Practic, de aici a început și pasiunea fiului său pentru fotbal. „Alex avea trei ani când l-am luat cu mine peste tot și s-a îndrăgostit de fotbal. La 7 ani l-am dus la Școala Pro Fotbal a lui Marin Tudorache. Acolo a fost antrenat timp de trei ani de zile de Marin Tudorache și Viorel Stancu, iar ca antrenori cu portarii i-a avut pe Ilie Botezatu (n.r. – acesta l-a format și pe Bîlgrădean, actualul jucător al FCSB-ului) și pe Sorin Gihțan. Pentru că nu prea îl plăcea să alerge, Tudorache i-a spus să facă ce vrea el și atunci a ales să fie portar”, spune tatăl tânărului portar care a impresionat cu reușita sa la națională.

A refuzat să joace la Academia lui Hagi

După ce a terminat clasa a patra la vârsta de 10 ani, Alex Borbei a plecat la Academia lui Gică Hagi. Acolo, jucătorul s-a făcut remarcat și a fost ofertat să rămână, dar nu a dorit să stea. „Nu i-a plăcut atmosfera de acolo și nu a vrut să rămână. Apoi pe fir a intrat Pavel Velcotă, de la LPS Banatul, și l-a chemat la un trial la Arad. A ajuns la ASU Poli Timișoara după ce a fost văzut de Iulian Prodana. A ieșit campion național la ASU Poli cu grupa 2003”, spune Gabriel Borbei.

Sampdoria, lăsată cu ochii în soare

Fotbalistul din Valea Jiului a fost în probe și la celebrul club italian Sampdoria, unde a convins, însă nici acolo nu a vrut să rămână. Explicația este una simplă. „A zis că vrea să mai vadă cum este și la alte cluburi din afară și nu a vrut să rămână acolo. Noi nu l-am forțat, face cum vrea el. Impresarul Cătălin Sărmășan este cel care l-a dus la Sampdoria. Noi, ca și părinți, îl sprijinim în tot ceea ce vrea să facă”, povestește tatăl lui Alex, care are și o înălțime impresionantă, de 1,85 m la doar 15 ani.

Pe fir a intrat și FCSB

Evoluțiile lui Alexandru Borbei nu au trecut neobservate. Imediat după reușita de la naționala de juniori, acesta a fost contactat de FCSB, dar jucătorul a spus pas și vicecampioanei României. „Nu vrea să joace la nicio echipă din țară. Vrea să rămână unde este acum, iar probabil că apoi va merge undeva în străinătate. La ASU Poli face parte din lotul echipei mari, fiind rezervă la multe dintre meciuri, dar încă nu a debutata în liga a doua”, a mai spus, pentru ProSport, tatăl portarului Politehnicii.

Puștiul Politehnicii a confirmat, la rândul său, că a fost abordat pentru a i se propune să meargă la FCSB, însă spune că își dorește, mai degrabă, un transfer în afară țării. „Cineva de la FCSB a luat legătura cu mine. M-a întrebat dacă m-ar interesa un transfer la FCSB. Eu, de la Timișoara, vreau să plec doar în străinătate. Deocamdată, nu știu dacă va exista un transfer în vară”, a spus, pentru ProSport, Alexandru Borbei.

Golul lui Alex Bordei din amicalul cu Cipru:

Articol scris de Loredana JUGLEA

Pe aceeași temă