EXCLUSIV | Laszlo Balint vorbește despre noua sa provocare: Metaloglobus. „Nici nu am vrut să pomenesc despre retrogradare. Sunt discuții clare despre perspectivă”

Laszlo Balint (39 de ani) s-a despărțit de Sportul Snagov și a semnat, la o zi distanță, cu Metaloglobus București, schimbarea fiind una drastică pentru antrenorul brașovean. Decizia de a pleca de la liderul Ligii 2 și apoi de a trece la echipa de pe locul 16, poziție retrogradabilă, poate fi de neînțeles, având în vedere locurile ocupate în clasament, însă nu și dacă privim mai atent, către condițiile pe care le oferă cele două cluburi. La Snagov sunt restanțe mari către jucători, iar infrastructura lasă de dorit, în timp ce la Metaloglobus banii sunt aproape la zi, iar cocheta bază sportivă unde activează este una decentă. Grupul format de Balint a făcut ca echipa ilfoveană să treacă peste toate neajunsurile și să aibă rezultate în prima parte a sezonului, însă totul a făcut implozie acum.

„E o provocare pentru mine. Am semnat până la sfârșitul actualului sezon, dar sunt discuții clare despre perspectiva sezonului următor. Înseamnă clar alt obiectiv, nu evitarea retrogradării. Nici nu am vrut să pomenesc despre retrogradare, fiindcă e clar că echipa este într-o situație dificilă, dar eu sunt convins că vom reuși să ne întărim și să facem rezultate în așa fel încât să nu avem emoții sezonul acesta. Îmi doresc să formăm un grup, pentru că, până la urmă, fotbalul este un sport colectiv și, dacă grupul jucătorilor este puternic, rezultatele vin, cumva, firesc. Bineînțeles că avem nevoie și de jucători de calitate, e cert, lucrăm la acest aspect”, a explicat, pentru Liga2.ro, Balint despre decizia sa de a semna cu Metaloglobus.

„Sper să înțeleagă filosofia mea foarte repede și să reacționeze pe măsură”

De la Snagov au plecat, momentan, Oanea și Hlistei, ajunși la Rapid, și Vlădoiu, redirecționat de U Craiova, clubul de care aparținea contractual, către Dunărea Călărași. Balint nu ascunde că și-ar fi dorit la noua sa echipă mulți dintre foștii săi elevi, însă spune că e greu să se întâmple acest lucru, deoarece sunt sub contract.

„Jucătorii de la Snagov sunt sub contract. Eu mi-aș fi dorit pe toți, dar e clar că nu se poate. Vedem, avem o listă de nume și încercăm să aducem jucători care să se plieze pe ce ne dorim noi. Pe jucătorii de la Metaloglobus îi știam așa, că am jucat împotriva lor. Personal, nu neapărat îi știam, dar o să ne cunoaștem și sper să înțeleagă filosofia mea foarte repede și să reacționeze pe măsură, pentru că avem nevoie de o pregătire de iarnă foarte eficientă, ca să putem să acumulăm puncte în campionat. Nu știu dacă vor fi multe shimbări, vedem. E clară că lotul trebuie îmbunătățit”, a mai spus Balint.

Următorul meci, cel mai important

Laszlo Balint îi va avea în stafful tehnic la Metaloglobus și pe doi dintre colaboratorii săi de la Snagov, antrenorul secund Cezar Zamfir și preparatorul fizic Alexandru Radu. La echipă va rămâne și „secundul” Gigel Coman, cel care a condus antrenamentele de la începutul săptămânii, de când s-a relua pregătirea.

„O să intrăm de luni într-un cantonament. Stăm la un hotel lângă stadion. Avem toate condițiile, avem acel teren sintetic, avem închiriată o sală de forță, un loc unde putem să facem refacere, așa că avem toate condițiile și trebuie doar să muncim”, a declarat Balint, care le-a și transmis jucătorilor obiectivul pentru partea a doua a sezonului: „Sunt 17 meciuri în care e clar că trebuie să scoatem maximum. La fel cum am spus-o la mai toate echipele unde am antrenat, pentru noi va fi foarte important să ne concentrăm mereu pe următorul meci și să scoate maxim din el”.

„Snagovul e în urmă, prezentul pentru mine este Metaloglobus și mă concentrez pe ceea ce am de făcut la actuala mea echipă”
Laszlo Balint, antrenor Metaloglobus

Metaloglobus e preluată de Laszlo Balint de pe locul 16, acolo unde, după 21 de etape, se află cu 21 de puncte acumulate, cu un punct în spatele celor de la Aerostar, prima clasată aflată deasupra zonei retrogradabile. În acest sezon, echipa bucureșteană a mai fost antrenată de Bogdan Andone, plecat la Energeticianul, și de Cristian Popovici, de care s-a despărțit la finalul săptămânii trecute.

În cariera sa de antrenor, Laszlo Balint a condus ca principal echipele Unirea Tărlungeni, Academica Clinceni, ASA Târgu Mureș, FK Csikszereda și Sportul Snagov, iar ca „secund” a fost pe banca echipei sale de suflet, FC Brașov, în ultimul sezon petrecut în Liga 1. De la Clinceni, Târgu Mureș și Snagov a plecat prematur, după ce a creat loturi care să emită pretenții în campionat.

Articol scris de Marius ANGHEL

Pe aceeași temă