17 jucători pleacă de la Petrolul. Marius Stan: „S-au schimbat patru antrenori și cred că trebuie să se schimbe și jucătorii. A venit timpul”. Cine rămâne din vechiul lot

În conferința de presă în care Petrolul și-a prezentat oficial noul președinte și noul antrenor principal, în persoana lui Marius Stan, respectiv Flavius Stoican, au fost anunțați și jucătorii care nu mai sunt doriți la echipă și care, dacă nu s-a întâmplat deja acest lucru, se va renunța la ei.

16 jucători din lotul care a încheiat sezonul recent al Ligii 2 nu vor mai juca pentru Petrolul. Totodată, i s-au adus mulțumiri și lui Gigi Mulțescu, antrenorul care a pregătit formația ploieșteană în ultimele 12 etape și a înregistrat opt victorii și cinci înfrângeri, terminând pe locul 4 și ratând promovarea.

„S-au schimbat patru antrenori și cred că trebuie să se schimbe și jucătorii. A venit timpul”

Deocamdată, nu cu toții jucătorii care nu mai sunt doriți s-a ajuns la un acord pentru rezilierea contractului.

„Voiam să-i mulțumesc în primul rând antrenorului Gigi Mulțescu, pentru ceea ce a făcut, cum a făcut, cu bune, cu rele. A fost antrenor aici și așa este normal, și-a încheiat mandatul. Mi se pare firesc și normal să-i mulțumim pentru activitatea depusă. Și celor 16 jucători care, v-am spus, unii din motive de final de contract, alții din motive de renunțate de comun acord, alții, probabil, mai sunt unii sau doi care vor veni la niște negocieri cu noi, fiind sub contract, și, nevrând, probabil, să renunțe. Dar e o hotărâre care, împreună cu Flavius am luat-o și va trebui să le mulțumim frumos și să ne despărțim. Asta este viața. S-au schimbat patru antrenori și cred că trebuie să se schimbe și jucătorii. A venit timpul, nu?  

Cei 16 jucători sunt, într-o ordine aleatorie: Cazan, Bucșa, Ghinga, Chindriș, Pușcaș, Sarris, Țigănașu, Kozoronis, Malakyan, Brînză, Bolboașă, Antoche, Borța, Rusu, Nini Popescu, Jean Prunescu. Sun fix 16. Evident că vor veni alții, care să completeze golurile pe care le avem, pentru că, îmi permit să îl parafrazez pe prietenul meu Vasile Simionaș, care spunea: «Nu o să vedeți niciodată echipă fără jucători. Jucători fără echipă, foarte mulți». Așa că, nu trebuie să ne facem chiar așa de multe griji, pentru că vom găsi jucătorii cei mai potriviți cu care, împreună, să ne atingem obiectivul. I-am menționat pe toți cei la care renunțăm. Sunt printre ei, am zis, și doi-trei-patru care sunt sub contract. Doi dintre ei au reziliat de comun acord (n.r. – Mirel Bolboașă și Cristian Pușcaș, care au și semnat cu UTA) și au plecat, doi urmează să poarte niște discuții cu noi, dar rezultatul e același. Deci ne vom despărți”, a spus Marius Stan.

Astfel, Petrolul nu se va mai baza din acest moment pe Lucian Cazan, Dan Bucșa, Sebastian Ghinga, Marius Chindriș, Cristian Pușcaș, Giorgos Sarris, Alexandru Țigănașu, Hrysovalantis Kozoronis, Edgar Malakyan, Ianoș Brînză, Mirel Bolboașă, Paul Antoche, Florin Borța, Bogdan Rusu, Nini Popescu și Jean Prunescu. Acesta din urmă revenise la echipă după ce fusese împrumutat în Liga 3 la SCM Gloria Buzău.

Moldoveanu nu continuă nici el. Ștefănescu și Stoica sunt doriți în continuare

Celor 16 enumerați mai sus li se adaugă și Robert Moldoveanu, atacant împrumutat de la Dinamo și care s-a întors la clubul bucureștean.

Analizând lotul care a încheiat sezonul, au mai rămas la Petrolul sau sunt doriți în continuare următorii jucători: Cezar Lungu, Alberto Olaru, Valentin Țicu, Mario Bratu, Robert Enache, Laurențiu Marinescu, Cătălin Ștefănescu, Alexandru Șaim Tudor, Sergiu Arnăutu și Alexandru Stoica.

Ștefănescu și Stoica au fost împrumutați de la Iași și Viitorul și sunt doriți în continuare în lot.

Ce se dorește de la noii jucători: „Hotărâre maximă, determinare maximă și loialitate față de club”

În privința transferurilor, noul președinte al Petrolului a spus că va aduce jucători noi, nu un număr foarte mare, în toate perioadele în care sunt permise achiziții, pentru a îmbunătăți lotul și pentru ca atunci când se reușește promovarea să fie deja pregătită să evolueze la acel nivel.

„Ca strategie de transferuri, dacă vreți, vă pot spune că vom folosi fiecare perioadă de transfer pentru a aduce alți trei-patru, poate cinci, jucători noi, evident jucători mai buni decât ceea ce avem, astfel încât cei noi veniți să adauge un plus valoare echipei. Astfel încât, după cele trei perioade de mercato, începând cu aceasta, după atingerea obiectivului, promovarea, să fim în Liga 1 o echipă care nu își caută atunci jucători, ci o echipă deja stabilă. O echipă performantă, care să își propună în primul an de Liga 1 mai mult decât menținerea între cele 14 prim-divionare. Deci putem, ne dorim și cred că o să reușim să obținem mult mai mult.

O trăsătură comună pe care trebuie să o aibă toți jucătorii, fie că sunt tineri, fie că sunt mai experimentați, și aici va fi vorba și despre talentul lui Flavius, și al nostru, evident, îmbinarea tinereții cu experiența altor jucători. Este absolut necesar să ai amândouă genurile de jucători. Voiam să vă spun că o trăsătură comună pe care o vor avea atât cei tineri, cât și cei mai învârstă, va fi caracterul. Este principala calitate pe care vom miza și vom selecta jucătorii care vor veni la Petrolul Ploiești. Și când zic caracter, mă gândesc și caracterizez acel jucător, care, odată intrat pe teren cu tricoul Petrolului, din primul minut și până în ultimul mănâncă din adversar, și la propriu și la figurat. Acel jucător care din primul și până în ultimul moare pe teren, la figurat, evident. Dă tot ce are mai bun pentru a obține rezultatul. Iar dacă, se va întâmpla și lucrul acesta, nu va obține victoria, dar a dat totul pe teren fără ca cineva să-i poată reproșa ceva vreunuia din ei, atunci înseamnă că și-a făcut datoria. Dar, fotbalul, uneori, nu e întotdeauna numai cel care îți oferă ție victoriile. Le mai oferă și altora. Asta deci, repet, va fi calitatea de bază pe care o vom căuta la jucătorii pe care îi vom selecționa.

Rămânând la jucători, aș vrea să le mulțumesc celor care au fost și care, din varii motive, nu mai face parte din lotul Petrolului. Sunt în număr de 16 jucători la care am renunțat. Deci, după cum vedeți, e o remaniere majoră a lotului. Ne obligă lucrul ăsta, trebuie să fim foarte atenți. Știm ce responsabilitate ne asumăm. Nu mi-e teamă, mie chiar deloc. Am o experiență… 2005, toamna, atunci a fost și mai rău. La Galați am dat 18 jucători afară, și antrenorul. Eram pe ultimul loc în Liga 1 și am terminat pe locul 9. Nu mi-e teamă. Știm ce avem de făcut, știm cum se face. Cei care vor intra în vestiar sigur nu se vor teme de obiectivele pe care noi le-am anunțat. Cei care nu cred în obietivele astea, încet încet vor fi eliminați. Asta este. În vestiar vor rămâne numai cei care cred în ceea ce noi vrem să le transmitem. Și asta înseamnă hotărâre maximă, determinare maximă și loialitate față de club, care nu mai trebuie discutată”, a spus Stan.

Articol scris de Marius ANGHEL

Pe aceeași temă