Chindia a terminat sezonul 2023-2024 pe locul 2 în Grupa B a play-out-ului Ligii 2, adică la mijlocul clasamentului general, dacă s-ar întocmi unul.
Paradoxul este că în acest campionat, deși revenită acasă, după patru ani în pribegie, răstimp în care s-au construit, la Târgoviște, o tribună de 4.000 de locuri, o nocturnă și s-a pus un gazon cu instalație de încălzire care nu a fost nici măcar probată vreodată, Chindia a angajat cheltuieli enorme. Uriașe, chiar, pentru nivelul la care a evoluat și raportat la rezultatele avute.
Totul, într-un campionat în care spectatorii au fost efectiv alungați din tribune, de rezultate proaste, de tensiuni, sătui de atâtea schimbări, dar și în condițiile unor prețuri exorbitante la începutul sezonului, fixate de conducerea de atunci, 60 lei biletul și 920 abonamentul!
Dacă în ultimele campionate jucate în prima ligă baremul salariilor n-ar fi depășit 80.000 de euro lunar, iar toate cheltuielile de funcționare erau cifrate la 120-130.000 de euro, cuantumul a explodat în acest sezon, după ce echipa a picat în Liga 2.
Datele au fost oferite de președintele demisionar al clubului, Gabriel Boriga, care și-a predat luni mandatul în fața asociaților.
”1.200.000 lei costă lunar activitatea clubului (n.r. – 240.000 de euro), fără să vorbim aici de plata vreunor datorii mai vechi. Faceți și dumneavoastră calculele. La momentul ăsta sunt datorii de 5 milioane de lei (1 milion de euro). Când am venit la club, în februarie, datoriile erau 6,2 milioane de lei”, a explicat Boriga, care a luat la rând, luni seară, televiziunile locale, intrând în direct mai întâi telefonic la Columna, pentru ca apoi să fie prezent la Ripostapenet.
Liga2.ro a socotit cam câți bani au fost angajați de cei care au condus Chindia în acest campionat: minim 16 milioane de lei, deci peste 3 milioane de euro, calculând aici 11 luni de funcționare cu 1.200.000 lei lunar, plus plata memoriilor și a sumelor pierdute în instanțele civile, doar că aici sumele pot fi mai mari decât estimarea noastră. Prin comparație, bugetul multor echipe din Liga 1 se învârte în jurul sumei de 3 milioane de euro, din care cel puțin o treime reprezintă drepturi TV. La Târgoviște, banii despre care vorbim sunt asigurați în proporție de 95 la sută de autoritățile locale, din taxele și impozitele plătite de cetățeni.
În același context, Boriga a lămurit și problema contractului lui Diego Longo, al treilea antrenor al Chindiei în acest sezon, printre puținii din club care mai este legat printr-o înțelegere și pentru viitorul sezon.
”Nu l-am adus eu, nu eu i-am făcut contractul. Ce pot să vă spun este că dacă înțelegerea ar fi reziliată înainte de finalul contractului, ar avea dreptul la șase salarii compensatorii”, a spus Boriga.
Cum italianul încasează aproximativ 5.000 de euro lunar, potrivit actului semnat cu președintele de la sosirea sa, Lorin Petrescu, plus cazare și masă, efortul financiar ar fi de 30.000 de euro dacă noul staff administrativ ar vrea să îl demită.
Deci alți bani degeaba, pentru un antrenor care, incredibil, nu a avut niciun obiectiv la Târgoviște. ”Ne-a spus că a fixat programul echipei. Nu avem data reunirii, doar știam că după meciul cu Slatina se dă liber, cu obligativitatea ca jucătorii să fie prezenți marți (n.r. – azi) la antrenament, dacă vom juca barajul (n.r. – lucru care nu se întâmplă)”, a declarat Gabriel Boriga.
”Părerea mea este că în noul campionat toți jucătorii U21 ar trebui să fie de la Centrul de Copii și Juniori, nu aduși de cine știe unde” – Gabriel Boriga
0 lei a alocat Chindiei Consiliul Județean Dâmbovița după ultimul program de stimulare a performanței, aprobat luni, 13 mai. Au primit finanțări Flacăra Moreni, FC Aninoasa și CSȘ Târgoviște, Chindia fiind sărită din calcule pentru prima dată în ultimii ani la acest capitol al ”ingineriilor” financiare prin care bugetul era suplimentat
Foto: Chindia Târgoviște