Brașoveanu: „Fotbalul din România este în faliment la toate nivelurile”

Marius ANGHEL 16 Jul. 2014, 16:59 Liga 2

Președintele FC Farul Constanța nu vede niciun viitor fotbalului românesc fără intervenția puternică a autorităților și o lege a sportului care să ajute, real, investitorii. Până când guvernanții își vor întoarce fața și către sport, sărăcia va face ravagii, la toate eșaloanele.

„Sunt 15 echipe înscrise la Liga 2, din 28 și nici măcar 42 la Liga 3! Asta înseamnă că vom juca într-un campionat ciuntit și că schimbările radicale propuse de LPF se vor aplica mult mai repede la eșaloanele inferioare”, și-a început noul președinte al Farului analiza fotbalului mic.

Conducător și al LPF2, Auraș Brașoveanu știe cu ce se mănâncă fotbalul mic și admite că la acest moment probleme sunt uriașe, iar în mai puțin de cinci ani, fără o intervenție serioasă a autorităților, lucrurile vor fi dramatice, cu primele eșaloane formate din număr minim de echipe și cu „promovarea” doar un termen fără uzanță.

În fapt, lipsa finanțării produce veritabile drame la nivel inferior, anul acesta mai multe echipe promovate din eșalonul al treilea în cel de-al doilea spunând pas și preferând să rămână la Liga 3. Situația este similară între nivelul 3 și 4, FRF apelând, disperată, la „invitații” pentru echipele care au pierdut meciurile de baraj, sperând să umple cât mai multe serii, numai că nimeni nu vrea să se înhame la un drum extrem de costisitor, chiar și pentru un an.

„La Farul discutăm, fără glumă, de un buget de 600.000 de euro pentru un an. Acești bani sunt necesari, atenție, numai pentru menținerea în Liga 2 și, lucru extraordinar de grav, 30% din buget se duce către stat, deși majoritatea echipelor nici măcar nu dispune de acești bani. Dacă mai punem la socoteală cam 200.000 de euro pentru organizarea meciurilor, deplasări și baremuri, constatăm că ne rămân 200.000 de euro pentru transferuri și salarii, adică abia o treime din bugetul prognozat. Și nu discutăm de promovare, ci de menținerea la un nivel onorabil”, ne-a spus președintele. Acesta a evitat însă voalat să ne spună dacă Farul are acești bani, mărginindu-se să dea asigurări că nu vor exista probleme financiare anul acesta.

„Vom putea discuta de pe alte poziții atunci când eșalonul doi va fi restructurat”

Din păcate, problema finanțării și atragerii de sponsori este una generalizată, nu doar Constanța aflându-se într-o situație disperată. Deși cadrul legal există, autoritățile județene sau locale din toată țara evită să mai sprijine sportul din cauza „vizitelor DNA”, iar despre atragerea unor finanțări externe sau a unor contracte de televizare bănoase și la eșalonul doi aproape că nu se poate discuta.

„Eu la Liga 2 am tot încercat să mișc lucrurile. Am avut numeroase discuții cu diverse televiziuni și de fiecare dată am primit răspunsuri pertinente, interesul media fiind însă unul ridicat. Din păcate, noi nu le putem oferi soluții pentru ca ei să ne aducă bani, iar anul trecut a fost un exemplu că se vrea dar nu se poate. Din ce știu, doar șase cluburi au avut contracte individuale și cel maximal a fost 30.000 de euro, deci o sumă care nu acoperă nici cinci procente din buget. Ni s-au adus argumente legate de audiențe și de numărul prea mare de echipe aflate la start, fapt care este corect, și avem promisiunea că vom putea discuta de pe alte poziții atunci când eșalonul doi va fi restructurat”, a continuat președintele constănțean.

Surprinzător este însă că și crearea unei singure serii de Liga 2 va produce un veritabil cataclism financiar. Împărțite pe criterii georgrafice la acest moment, echipele de Liga 2 își desenează bugetele pe deplasări mai mici, fără cazare în orașele unde se deplasează și cu alte cheltuieli neprevăzute, iar acest lucru va dispărea în cazul în care, spre exemplu, Farul va juca împotriva celor de la ACS Timișoara.

„Va fi tragic, și nu trebuie să ne ascundem după deget. Eu tot sper ca anul acesta să se adune suficiente echipe pentru ca organizarea pe două serii să rămână valabilă pentru că altfel vor apărea mari probleme. Am discutat și cu omologul meu de la Năvodari, domnul Aurelian Băbuțan, și dânsul mi-a explicat cât de greu i-a fost echipei sale să participe la Liga 1 din cauza deplasărilor lungi și costisitoare, uneori vorbindu-se de adevărate aventuri. Ori pentru un club care oricum se zbate în sărăcie, asemenea deplasări pot deveni imposibile”, a încheiat Auraș Brașoveanu.

În aceste condiții, eticheta de faliment pusă pe imaginea fotbalului mic din România nu este o surpriză, dar cangrena pare să fi atins și echipele de Liga 1, fapt dovedit și de știrile zilnice despre restanțe salariale, insolvențe și memorii. Tribunele goale, taxele uriașe, reticența sponsorilor de a băga bani fără niciun profit real și închiderea robinetului de la bugetul local sunt tot atâtea motive care vor duce la dispariția cluburilor de fotbal dispuse să ia parte la primele trei competiții naționale, cu rezultatele de rigoare pentru loturile naționale. Fotbalul românesc este în faliment!

Sursa: Observator de Constanța

Marius ANGHEL 16 Jul. 2014, 16:59 Liga 2
Pe aceeași temă