Basarabeanul de la FC Buzău, născut să fie portar: ”Din Cosmos a venit atracția asta a mea.” Joacă la naționala Moldovei, iar după ce își încheie carierea vrea să devină psiholog

Alin GRIGORE 22 Dec. 2021, 15:00 Liga 2

Portarul naționalei Moldovei și al celor de la FC Buzău, Cristian Avram (27 de ani), lucrează cu el și cu colegii pe latura mentală și vrea să devină terapeut, după ce se va lăsa de fotbal.

Se spune că portarii au o doză de nebunie, însă la el este calculată! Cristian Avram, goalkeeperul echipei FC Buzău, este pasionat de modul în care funcționează mintea oamenilor și lucrează mult să înțeleagă mecanismele gândirii. Și nu doar cu el, ci și cu colegii de echipă!

”Psihologia este importantă la un portar. Mentalul contează enorm, dacă suntem slabi din acest punct de vedere, ne va fi foarte greu. Îmi place mult să lucrez cu mine, ca să ajut pe cineva, pot, dar cel mai bine lucrez cu mine. Un psiholog este binevenit la echipă, dar, din păcate, nu multe cluburi își permit sau acceptă așa ceva. Eu voi dezvolta cu siguranță această latură după ce voi încheia activitatea”, spune Cristian Avram.

De pe uliță, în poarta naționalei

Basarabeanul de 27 de ani, care a apărat poarta Moldovei în preliminariile Campionatului Mondial din 2022, din Qatar, a știut din copilărie care este drum său în viață.

”Am început fotbalul jucând în curte sau pe ulița din sat, eram cel mai mic și îmi doream să fiu portar. La 8 ani m-am dus la Zimbru Chișinău și de acolo am mers mai departe. Mi-a plăcut de mic să prind mingea. Se spune că portar nu te faci, te naști, așa că, probabil, din Cosmos a venit atracția asta a mea către minge și poartă”, a adăugat Cristian Avram, care a apărat în meciurile cu Austria (0-2), Scoția (0-1), Insulele Feroe (1-2), Danemarca (0-4) și Israel (1-2).

Meciurile în care îmbracă tricoul primei reprezentative sunt cu totul speciale pentru Avram.

”Este fantastic când îți cântă imnul. Dacă nu ai scopuri mari de copil, nu ajungi să faci nimic măreț. Să joci la națională este incredibil, este o șansă uriașă, nu pot descrie sentimentul… este ceva mai sus decât Cosmosul”
Cristian Avram, portar FC Buzău și al naționalei Moldovei.

Gianluigi Buffon, idolul său

Cristian Avram a avut multe modele de portari uriași din fotbalul internațional, însă de unul dintre ei se leagă cea mai de suflet amintire.

”Cu toții avem idoli, este bine să luăm de la fiecare câte ceva. Când aveam 10 ani am făcut o poză cu Buffon. Mă uit și acum la ea și mă gândesc cât de repede trece timpul”, zice Avram.

Cristian Avram speră să joace în Liga 1 cu FC Buzău

Golkeeperul formației aflată pe locul 5 în Liga 2 după 16 etape se vede la vară pe prima scenă a fotbalului românesc.

”Din prima zi la Buzău m-am gândit la promovare, toată lumea își dorește asta, avem multe provocări pe parcursul campionatului, dar eu sunt convins că vom fi în prima ligă la vară”
Cristian Avram, portarul echipei FC Buzău

Avram a semnat cu FC Buzău în vară, înaintea debutului noului sezon de Liga 2, și este la prima experiență în afara Republicii Moldovan, unde a evoluat în prima ligă pentru Academia Chișinău, Dacia Chișinău, Dinamo-Auto și Petrocub Hîncești.

Pentru FC Buzău, Avram nu a evoluat deloc în campionatul Ligii 2, fiindcă antrenorul Cristian Pustai l-a preferat în toate cele 16 meciuri pe Relu Stoian (25 de ani). A fost utilizat însă în două dintre cele cinci meciuri desfășurate de echipă în acest sezon de Cupa României, cu Metalul Buzău (3-1, Faza a III-a) și Dunărea Călărași (3-0, în optimi).

În lot se mai află ca portar și Dragoș Horeboiu (19 ani), utilizat într-un meci de Cupă.

Amicale în Moldova înainte de ultimele trei etape

Jucătorii pregătiți de Cristian Pustai au vacanță până la data de 10 ianuarie, când se vor reuni și vor face prima parte a pregătirii la Sărata-Monteoru. Va urma apoi un alt cantonament, de data aceasta la Băile Felix, unde sunt programate și două jocuri de verificare, cu Zimbru Chișinău și Milsami Orhei.

După terminarea perioadei de pregătire, buzoienii vor mai disputa ultimele trei etape ale sezonului regulat, cu Astra, Petrolul Ploiești și Concordia Chiajna.

Formația lui Pustai a terminat anul pe loc de play-off (poziția a cincea) în Liga 2, la egalitate cu Steaua, situată pe locul 6 din cauza golaverajului mai slab, însă are cel mai greu program în ultimele trei runde rămase, față de Steaua și FK Csikszereda, și poate pierde clasarea în grupa de promovare.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/robert-salceanu-a-semnat-cu-fc-buzau-fundasul-a-lasat-dunarea-calarasi-pentru-lupta-la-promovare-si-colaborarea-cu-antrenorul-care-l-a-debutat-in-liga-2-19214583

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cum-vad-casele-de-pariuri-echipele-din-liga-2-favorite-la-calificarea-in-play-off-steaua-e-mai-bine-cotata-decat-fc-buzau-iar-fk-csikszereda-e-subevaluata-in-fata-celor-doua-desi-are-sanse-mari-sa-2-19214556

https://liga2.prosport.ro/seria-1/pregatire-in-stil-comando-la-fc-buzau-cristian-pustai-ii-incarca-pe-fotbalisti-cu-trei-cantonamente-si-deplasari-in-ungaria-pentru-meciuri-amicale-19214545

 

Alin GRIGORE 22 Dec. 2021, 15:00 Liga 2
Pe aceeași temă