Apărarea sau atacul? SC Oțelul Galați – Poli Iași, duelul orgoliilor în Moldova, dar și al filosofiilor diferite ale celor doi antrenori! Va câștiga defensiva ”beton” a lui Dorinel Munteanu sau atacul propus de Leo Grozavu?

Narcis POHOAȚĂ 18 Mar. 2023, 14:11 Liga 2
Apărarea sau atacul? SC Oțelul Galați – Poli Iași, duelul orgoliilor în Moldova, dar și al filosofiilor diferite ale celor doi antrenori! Va câștiga defensiva ”beton” a lui Dorinel Munteanu sau atacul propus de Leo Grozavu?

SC Oțelul Galați și Politehnica Iași, echipele aflate pe cele două locuri direct promovabile la startul play-off-ului Ligii 2, ținând cont de faptul că liderul Steaua nu are drept de promovare, se întâlnesc duminică, de la ora 14:15, în orașul de la malul Dunării, în ultimul meci al primei runde în grupa care determină formațiile care urcă în vară în SuperLigă.

Va fi un duel important în economia luptei pentru accederea în prima ligă, dar și un derby al marilor orgolii în Moldova. Regiune reprezentată în liga secundă doar de cele două formații.

Apărarea sau atacul?

Dincolo de orgoliile și de rivalitățile pe plan regional, derby-ul Moldovei va fi un duel interesant și între doi antrenori cu filosofii diferite despre fotbal. Pe de o parte, Dorinel Munteanu este recunoscut pentru rigurozitatea defensivă a echipelor pe care le pregătește, iar SC Oțelul nu iese din tipar. Cifrele cu care gălățenii au încheiat sezonul regular stau mărturie în acest sens.

De cealaltă parte, Poli Iași s-a remarcat de la venirea lui Leo Grozavu pe banca tehnică prin forța ofensivă. De asemenea, cifrele din ultima perioadă vorbesc de la sine despre metamorfoza Iașiului.

SC Oțelul, cea mai bună defensivă din play-off

SC Oțelul Galați are cea mai bună defensivă dintre echipele calificate în play-off-ul Ligii 2, cu 12 goluri încasate în primele 19 runde ale sezonului regular, moldovenii de la Dunăre având și cea mai bună a doua apărare din campionat, după Slatina. Pe de altă parte, Oțelul are cel mai slab atac din play-off, cu doar 21 de goluri. Dovadă că strategia gazdelor din meciul de duminică pleacă de la a nu primi gol.

Ca și Poli Iași, SC Oțelul este neînvinsă pe teren propriu în acest sezon, gălățenii având 26 de puncte, față de 25 ale ieșenilor, însă și un meci în plus acasă. Având de fiecare dată mii de suporteri în spate, dar și o defensivă extrem de bine pusă la punct, jucători foarte bine pregătiți fizic, Dorinel Munteanu a reușit să impună echipei sale un stil deja ”marcă proprie”, majoritatea victoriilor fiind la limită. Iar echipele care au primit gol de la SC Oțelul au simțit pe propria piele că este aproape imposibil să egaleze.

De remarcat că SC Oțelul nu a mai primit gol în propriul fief de pe 1 noiembrie 2022, de la acel 1-1 cu Gloria Buzău, din etapa a 12-a. De atunci, gălățenii au mai disputat trei meciuri, toate câștigate la zero.

Poli Iași, cel mai bun atac din 2023

De cealaltă parte, Poli Iași s-a schimbat radical după venirea lui Leo Grozavu pe banca tehnică. Echipa din Copou își creează mai multe multe ocazii pe parcursul unui joc, înscrie mai mult, dovadă stând și cele 10 goluri marcate de Poli în primele trei runde ale anului. Ce-i drept, și în fața unor adversari din partea inferioară a clasamentului Ligii 2, Șelimbăr, Poli Timișoara și Spartac.

Apetilul ofensiv al Iașiului nu este, însă, o întâmplare, din moment ce antrenorul Leo Grozavu a spus-o răspicat că este adeptul atactului și că cea mai bună apărare este atacul.

”Sunt un antrenor de atac, îmi place mai mult să atac decât să mă apăr. Fotbalul a fost creat pentru a marca goluri în poarta adversă, nu pentru a apăra poarta proprie. Lumea vine la stadion pentru a vedea nu cum te aperi bine și nu primești gol, ci pentru cum ataci și marchezi gol. Și cred că filosofia mea despre fotbal spre aici se îndreaptă. Singur, nu îmi place când primesc gol, dar când dau gol înseamnă că undeva echipa trebuie să fie echilibrată. Trebuie să știe să înscrie, dar să se și apere. Dar dacă înscrii mai mult decât primești, până la urmă asta face și deliciul spectatorilor, pentru că fotbalul înseamnă spectacol. Nu cred că îi place cuiva un 0-0 spectaculos în loc de un 3-3 mai puțin spectaculos. Sigur, sunt și antrenori care joacă mai defensiv, dar nu suntem toți la fel, avem gândiri diferite, filosofii și principii diferite”, spunea, recent, Grozavu.

Astfel, va fi interesant de urmărit duelul celor două tactici. Dacă va fi un joc închis, la rezultat, impus de către gălățeni, așa cum poate se așteaptă majoritatea specialiștilor, ori Iașiul își va impune jocul.

Pe de altă parte, nu trebuie omisă miza punctelor. Dacă Iașiul se mulțumește și cu un punct, care ar ține Galațiul la patru puncte în spate, SC Oțelul are nevoie de victorie pentru a reduce ecartul față de Poli, dar și pentru a păstra distanța față de Dinamo și Buzău.

Dorinel Munteanu, despre duelul cu Poli Iași:

”Pentru noi, meciurile de acasă ne avantajează mult, avem în spate un public minunat, sper ca și la meciul cu Iași să fie în număr cât mai mare, să ne susțină. Împreună cu ei am ajuns unde am ajuns, dar e importantă atitudinea jucătorilor, e importantă și imaginea echipei.
Faptul că oamenii vin la stadion, demonstrează că suporterii sunt alături de echipă, nu avem presiune, dar trebuie să ne gândim că suporterii au venit lângă noi datorită rezultatelor. Vreau continuitate la echipă, vreau ca obiectivul nostru principal să fie pe aceste 10 jocuri, e foarte important.”

Leo Grozavu, despre derby-ul Moldovei de la Galați:

”Întâlnim o echipă bună, experimentată chiar, omogenă, luptătoare, sunt absolut convins că ne va aștepta un joc de luptă, dar trebuie să fim pregătiți. Nu în ultimul rând va conta probabil ambientul, publicul spectator care va susține echipa gazdă și va trebui să fim pregătiți pentru lucrurile astea.
Oricine vrea să câștige, important este ce putem. Dar orice rezultat în afara înfrângerii este un rezultat pozitiv. Noi trebuie să fim pregătiți și echilibrați, ca la fiecare joc. Și ofensiv trebuie să știm să ne facem treaba, dar în același timp și defensiv. Dacă nu există echilibru între apărare și atac este foarte greu să-ți propui obiective îndrăznețe. Trebuie să fim echilibrați din toate punctele de vedere, să avem o organizare defensivă foarte bună.”

Poli ocupă locul 2, cu 40 de puncte, iar SC Oțelul se află pe poziția a 3-a, cu 36 de puncte. Steaua, care vineri a trecut cu 3-0 de Unirea Dej, are 43 de puncte.

În sezonul regular, cele două echipe au terminat la egalitate, tot la Galați, scor 0-0, în prima rundă.

Foto: Sorin Pană / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dorinel-munteanu-analiza-partidei-sc-otelul-poli-iasi-19263560

https://liga2.prosport.ro/seria-1/leo-grozavu-despre-derby-ul-moldav-dintre-sc-otelul-si-poli-iasi-ne-va-astepta-un-joc-de-lupta-trupa-din-copou-spera-sa-aiba-o-galerie-numeroasa-la-galati-19263551

https://liga2.prosport.ro/seria-1/numai-vesti-bune-la-poli-iasi-inainte-de-debutul-in-play-off-19263472

https://liga2.prosport.ro/program-tv/play-off-ul-incepe-joi-cu-steaua-ca-gazda-iar-prima-etapa-se-incheie-tot-la-bucuresti-jocurile-din-prima-runda-a-play-out-ului-se-disputa-toate-in-acelasi-timp-19263225

Narcis POHOAȚĂ 18 Mar. 2023, 14:11 Liga 2
Pe aceeași temă