Decizia cluburilor de a apela la Ordonanța de Guvern, prin care primesc un plafon de 75 la sută din salariul mediu brut pentru plata fotbaliștilor pe perioada pandemiei de coronavirus, a adus critici din partea Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România (AFAN). Entitatea a emis un comunicat de presă prin intermediul căruia își arată nemulțumirile față de faptul că doar jucătorii au de suferit de pe urma situației în care se găsește fotbalul la momentul actual.
Reprezentanții AFAN se așteptau ca echipele să completeze sumele primite prin O.G., astfel încât acestea să egaleze sau să se apropie cât mai mult de remunerațiile din contracte.
”AFAN a solicitat inca de la inceputul starii de urgenta deschiderea unui proces de consultare si negociere impreuna cu cluburile, cu FRF si LPF, astfel incat sa se gaseasca o modalitate echitabila pentru impartirea costurilor generate de suspendarea competitiei, cat si pentru a se asigura sportivilor, jucatorilor, acoperirea, intr-o cat mai mare masura, a drepturilor financiare pentru aceasta perioada.
Din pacate in ciuda unor declaratii comune asumate de FRF, LPF si AFAN, nu au existat demersuri concrete care sa poata sa fie aplicate unitar la nivelul fiecarui esalon fotbalistic. Ne-am vazut in situatia de a ne asuma singuri demersuri catre Guvern!!
In urma mai multor discutii purtate cu Prim-Ministrul, Ludovic Orban, cat si cu Ministrul Tineretului si Sportului, Ionut Stroe si Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, s-a identificat un anumit tip de solutii care au fost descrise succesiv in OUG 30/2020, cat si in OUG 32/2020.
A fost necesar a fi facute modificari in OUG30/2020 pentru a veni cu o solutie legala in vederea protejarii celor care activeaza sub acoperirea contractelor de activitate sportiva, acest « mutant » juridic care a scos sportivii de sub acoperirea sistemului de securitate sociala.
Cu aceasta ocazie se dovedeste inca o data, daca mai era nevoie, asa cum s-a intamplat si in cazul situatiilor de insolventa, ca solutia contractului de activitate sportiva a fost una cel putin neinspirata, discriminatorie fata de alte categorii de salariati din Romania, solutia corecta fiind, asa cum am sustinut permanent si cum recomanda de altfel si FIFA, aceea a reglementarii pentru sportivi a unui contract de munca de tip special, care sa tina cont de particularitatile izvorate din activitatea sportiva si din regulamentele sportive in vigoare.
Prin modificarea adusa prin OUG 32/2020 s-a clarificat o data in plus ca indemnizatia acordata de la bugetul de stat, in valoare de 75% din valoarea contractului de activitate sportiva (dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie – pana la aproximativ 800 EURO), nu este altceva decat un sprijin suplimentar acordat de lege sportivilor aflati in dificultate, cluburile fiind responsabile doar cu intocmirea documentelor necesare pentru accesarea banilor de catre sportivi!!!(…)”, sună o parte din comunicaul emis de AFAN.
În urma unei Ordonanțe de Guvern pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, sportul românesc primește un ajutor.
Fiecare sportiv, indiferent de disciplină, va primi 75 la sută din salariul pe care îl avea. Salariile sunt însă plafonate la 5500 lei, din care se va primi 4125 lei, echivalentul a 800 de euro. Marii beneficiari vor fi cluburile cu salarii mici, iar cei care vor pierde sunt cluburile sportive cu sportivi care au salarii mari. După implementarea ei, Emilian Hulubei, președintele AFAN, declara că toate echipele au început să depună cereri pentru primirea finanțării de la stat.
”Sună telefoanele nonstop. Deocamdată nu a dat nimeni pe nimeni afară, dar peste tot sunt discuții de diminuare a salariilor. Peste tot, și în ligile inferioare și în Liga 1, fără excepție. Asta e principala problemă. De dat afară nu a dat nimeni, pentru că nu au cadru legal pentru acest lucru.
Noi analizăm fiecare caz în parte în momentul în care li se propun acte adiționale la contract, dar nu e ceva standard. Fiecare interpretează și negociază. Fiecare club încearcă să taie cât mai mult. Jucătorii sunt îngrijorați că li se vor tăia salariile fără să fie chemați la negociere. Sunt multe cluburi care taie pur și simplu, la unii mai mult, la alții mai puțin, deci nu e nimic unitar”, a spus Emilian Hulubei, care, cu altă ocazie, a mai declarat despre această Ordonanță a Guvernului că „Mi se pare că e dată doar așa, ca să fie dată și că nu se poate aplica”.
Foto: UTA Arad