Adi Popa a găsit explicații pentru ”căderea” Stelei în acest final de sezon: ”Admitem, nu ne ascundem după deget. Este o situație foarte grea.” Mijlocașul are, totuși, încredere că echipa își va ”îndeplini legal obiectivul”

Marius ANGHEL 16 May. 2023, 13:59 Liga 2

Faptul că Steaua nu va avea dreptul să promoveze în prima ligă nici la finalul acestui sezon de Liga 2, al doilea consecutiv în care echipa antrenată de Daniel Oprița termină pe o poziție care să-i permită să joace cel puțin baraj de accedere în elită, deși sportiv e îndreptățită să urce în SuperLigă, a măcinat vestiarul ”militarilor”. S-a ajuns în acest final de play-off, în care locul 3 este matematic asigurat, ca steliștii să nu se mai poată motiva, iar rezultatele vorbesc de la sine.

Steaua a ajuns la o serie de cinci jocuri fără victorie, fără precedent de când a luat-o de la zero, din Liga 4, iar în ultimele două partide s-a atins un minim umilitor. După eșecul cu 1-5 la Iași, cu Politehnica, echipă deja promovată matematic, a urmat un 0-3 contra marii rivale Dinamo. Contra a două echipe care în precedentele jocuri nu mișcaseră în fața ”militarilor”.

Adi Popa, după umilința cu Dinamo: ”Din punct de vedere psihic, noi nu trecem prin cea mai bună perioadă”

După partida desfășurată luni seară pe Arena Națională, pierdută la scor de neprezentare în fața dinamoviștilor descătușați în minutele de final, Adrian Popa a pus ultimele rezultate pe seama formei psihice a sa și a coechipierilor.

”Putem admite ca am fost umiliți. La 3-0 nu ai ce să mai spui. Așa e în fotbal. De două ori ne-am bucurat noi, acum ei. Atât s-a putut. Din punct de vedere psihic, noi nu trecem prin cea mai bună perioadă. Am încercat să discutăm, admitem, nu ne ascundem după deget. Este o situație foarte grea, dar mai avem un meci, suntem la mâna noastră să terminăm pe locul 2 și după… cum e vorba aceea, ce o vrea Dumnezeu.

(n.r. – Întrebat despre ce a dus la această situație?) Uzura întregului campionat, sunt n factori. Am avut drept, nu am avut drept (n.r. – la promovare). Suntem oameni, suntem în România, e normal că ne afectează. Atunci, la meciul de pe Ghencea, când am simțit că există o mică speranță, cred că am avut altă față și nu am stat la discuții cu ei. După aceea, a apărut că nu avem drept. Este al 28-lea meci, ce să le mai spui celor mici, cum să îi mai motivezi? Să încerci să le zici: «Bă, o să promovați, aveți un țel.» Pentru ce? Ok, tragem pentru noi, pentru familii noastre, pentru suporteri, că asta ne-a mai rămas, dar când dai de greu în teren trebuie să vină acel imbold și dacă nu știi că la capătul tunelului e o luminiță, e foarte greu. O spun din experiență asta”, a spus Adi Popa la microfonul DigiSport, după încheierea jocului.

”Ăștia suntem. Noi am adus-o aici, noi trebuie să o scoatem. În momentele acestea o să arătăm că suntem un grup puternic”

Căpitan în unele meciuri și unul dintre liderii vestiarului, experimentatul fotbalist din lotul lui Daniel Oprița nu și-a amintit ca Steaua, cel puțin cu el la club, să fi suferit două eșecuri la rând.

Este dezamăgit, însă, totodată, are încredere că se poate obține un rezultat bun în ultima etapă pentru ca echipa să-și îndeplinească sportiv obiectivul. Acela de a termina pe unul dintre primele două locuri, adică cele care aduc promovarea directă în SuperLigă.

”De când sunt eu aici, nu am avut două înfrângeri la rând în doi ani, dacă îmi aduc bine aminte (n.r. – s-a mai întâmplat o dată, în finalul anului 2021, chiar cu Adi Popa pe teren, după 0-1 acasă cu U cluj și 1-2 la Poli Timișoara). În seara aceasta clar este cea mai usturătoare, pentru că e derby-ul. Cel puțin pentru mine. Dar și la Iași am arătat foarte rău ca echipă, toți, nu învinuiesc pe nimeni.

Sunt momente grele după înfrângeri, nu ai cum să fii optimist. Trebuie să fim realiști. Ăștia suntem. Noi am adus-o aici, noi trebuie să o scoatem. Încă suntem la mâna noastră și am încredere în colegii noștri că nu o să dăm cu piciorul la munca de un an, chiar dacă trecem prin momente grele. Dar în momentele acestea o să arătăm că suntem un grup puternic. Cum am mai fost pe locul 1, 85 la sută din campionat și după aceea pe locul 2 fără emoții, o vom scoate duminică la capăt și mergem înainte”, a mai declarat Popa.

Adi Popa își încheie contractul cu Steaua și încă nu a primit vreo propunere de prelungire

Mijlocașul stelist a fost pus să comenteze și declarațiile juristului Florin Talpan, date înaintea jocului cu Dinamo. Aceste spunea că toți jucătorii și antrenorii să plece dacă se va pierde acest derby.

Dacă Daniel Oprița a fost tranșant și i-a transmis public lui Talpan că el trebuie să plece dacă Steaua termină în obiectiv, adică cel puțin pe locul 2, Popa nu a băgat în seamă vorbele celui care nu are nicio legătură cu partea sportivă la clubul din Ghencea.

”Este opinia dânsului. Oricum, noi terminăm contractele. Și eu termin, nimeni nu a primit propunere, absolut nimeni. Cred că mai sunt doi sau trei jucători sub contract din vară”, a comentat Popa, care a mai spus că nu a vorbit niciodată, de când este la club, cu Florin Talpan.

”Noi considerăm că ne-am îndeplinit obiectivul și merităm să fim remunerați”

Steaua este pe locul 2, cu trei puncte peste Dinamo și SC Oțelul, însă gălățenii încă nu au evoluat în această etapă. În cazul în care SC Oțelul pierde în această seară la Buzău, atunci Steaua este matematic sigură că va termina pe poziția secundă, adică a doua care asigură, în mod normal, promovarea directă în SuperLigă. În altă situație, Steaua va juca pe teren propriu, în ultima etapă, cu Gloria Buzău, pentru a-și asigura menținerea pe locul 2.

Dacă echipa va termina pe locul 2, Adi Popa este de părere că bonusul din contract trebuie respectat de către club, deoarece jucătorii și-au îndeplinit obiectivul și consideră că ei au promovat echipa, însă cei din birouri nu au reușit să rezolve problema cu dreptul la promovare.

”Din fericire pentru noi, suntem încă în obiectiv, ne mai trebuie o victorie cu Buzău acasă sau Buzău să câștige cu Oțelul și am terminat pe locul 2. Noi, sportiv, ne îndeplinim obiectivul și categoric în ultimul meci vom trage pentru asta, orice s-ar întâmpla la Buzău.

Rămâne de văzut dacă vom lua bonus. Din punct de vedere legal, noi ne-am îndeplinit obiectivul. Am fost angajați să facem o treabă, o ducem la capăt, să terminăm în primele două, ceea ce înseamnă promovare directă. După aceea, nu mai ține de noi. Noi considerăm că ne-am îndeplinit obiectivul și merităm să fim remunerați.
Nu a fost vina noastră că în birouri nu s-a reușit să se obțină structura legală pentru a putea evolua în Liga 1. Noi, sportiv, vom promova pe teren. Asta nu poate să ne-o ia nimeni, munca și punctele. Că, din punct de vedere ca structură de club, nu obținem licența pentru Liga 1, asta este altă poveste”, a spus Adi Popa.

Popa ar continua cu Steaua: ”Dacă se va dori să promovăm, eu sunt dispus să ajut”

Experimentatul mijlocaș nu știe ce se va întâmpla mai departe cu Steaua. Este dispus să continue în cazul în care i se propune acest lucru și se va putea promova.

”Întâi trebuie să ni se spună ce o să se dorească de la anul, ce proiect se va aborda. Eu, când am semnat, am semnat pentru a promova în Liga 1. Mi s-a promis încă din primul an că se vor face eforturi. În al doilea an nici nu se punea problema că nu vom avea drept de promovare, dar, din păcate, nu a existat și e foarte greu. Dacă se va dori să promovăm, eu sunt dispus să ajut, dar acum nu ține doar de mine. Trebuie să-și dorească toată lumea”, a declarat Popa, care a spus și de ce jucătorii au rămas multe minute în fața galeriei, după fluierul final al meciului cu Dinamo: ”Am încercat să discut cu suporterii. Majoritatea a înțeles că trecem printr-o perioadă, din punct de vedere psihic, foarte dificilă pentru noi. Pe umerii mei, ai celor cu experiență, pică să ținem grupul în frâu, să arătăm mai bine de la meci la meci, deși am arătat de la meci la meci mai rău.”

În acest sezon de Liga 2, Adi Popa (34 de ani) a evoluat în 27 din cele 28 de meciuri, în 26 a fost titular, în 9 a fost înlocuit și a marcat 6 goluri. Mijlocașul este al treilea golgheter al echipei în acest campionat, după Bogdan Chipirliu (16 goluri) și Tsvetelin Chunchukov (7).

Foto: Alexandra Pandrea (ProSport) și Răzvan Păsărică (Sport Pictures)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-invinsa-categoric-de-dinamo-19271182

https://liga2.prosport.ro/seria-1/daniel-oprita-tras-la-raspundere-de-florin-talpan-19271166

https://liga2.prosport.ro/seria-1/laurentiu-corbu-rusinat-dupa-ce-steaua-a-pierdut-usturator-si-cu-dinamo-nu-stiu-daca-se-poate-sterge-usor-din-istorie-fundasul-spune-de-ce-s-a-ajuns-in-aceasta-situatie-si-cand-ii-19271179

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ovidiu-burca-le-a-dedicat-suporterilor-victoria-la-scor-de-neprezentare-cu-steaua-ne-am-recapatat-mandria-de-a-fi-dinamovist-antrenorul-e-lucid-in-privinta-sanselor-la-promovarea-d-19271072

https://liga2.prosport.ro/seria-1/contre-intre-ahmed-bani-si-cristian-balgiu-dupa-dinamo-steaua-19271068

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dinamo-steaua-se-joaca-de-la-ora-2030-pe-arena-nationala-cainii-inca-spera-la-al-doilea-loc-direct-promovabil-militarii-vor-sa-si-asigure-locul-2-in-play-off-19270831

Marius ANGHEL 16 May. 2023, 13:59 Liga 2
Pe aceeași temă