Viitorul Arad l-a evidențiat pe portarul celor din Lupeni în manșa tur a barajului de promovare în Liga 3. Totul se decide în Valea Jiului

Călin MNERIE 17 Jun. 2024, 11:02 Liga 4

În precedentele sezoane, campioanele județului Arad au fost obișnuite bine la împerecherile pentru barajele de promovare în Liga 3. Retezatul Hațeg, FC Hermannstadt 2 și mai ales Recolta Dănceu, în două rânduri, au fost victimele perfecte pentru Progresul Pecica, Frontiera Curtici, ACB Ineu sau CS Socodor, doar că lucrurile par să se complice în cazul celor din Viitorul Arad.

Echipa patronată de italianul Giovanni Catanzariti, campioana Aradului în 2024, a dat peste Minerul Lupeni, ”regina” județeană în Hunedoara, care a făcut o primă manșă bună, curajoasă, pe arena Banatul din Sânnicolau Mic.

Iar rezultatul final, 0-0, este și el unul pozitiv pentru formația din Valea Jiului, care a fost însoțită în orașul de pe Mureș de aproximativ 100 de susținători, organizați într-o galerie ce a dominat fondul sonor al disputei desfășurate duminică.

Portarul Raț și-a intrat în mână încă din prima repriză

Fără a-l avea pe margine pe antrenorul Flavius Pavel, suspendat după o eliminare la un meci al juniorilor clubului!, Viitorul Arad a început timid și Roșian a ajuns în careul mic, doar că Munteanu și Gârlea i-au închis la timp unghiul de șut. Meciul s-a aprins, au apărut și faulturile, iar ”centralul” Diaconu, venit tocmai din București pentru acest duel, e darnic cu avertismentele. După o astfel de pedeapsă și o lovitură dictată la 25 de metri de buturile oaspeților, șutul lui Ovidiu Vezan a fost deviat, dar Raț a plonjat și a respins de la rădăcina barei.

Era mijlocul reprizei și, până la pauză, gazdele au mai avut două ocazii importante. Mai întâi (min. 40) la capul din poziție bună, dar slab al lui Bădăuță și apoi la ”libera” lui S. Popa ce a fost respinsă de sub transversală de Raț.

Lupeniul a început să cadă fizic după o oră de joc

Așadar, nimic la nimic după 45 de minute și cele două minute de prelungiri și stafful arădenilor și-a scos de pe teren și singurul junior cu care a început meciul.

Chiar pe partea înlocuitorului Topai, Lupeniul a creat o ocazie important de gol, la pătrunderea lui Prem din dreapta în centru și șutul din 13 metri ce l-a întins serios pe Gârlea.

Deși media de vârstă a echipei gazdă a fost mai ridicată, în ultima jumătate de oră, Raț a trebuit să se autodepășească pentru a ține sub îngheț tabela.

În minutul 64, Bier prelungit mingea dintr-un buchet de jucători, iar Munteanu, din doar 5 metri, a trimis cu capul pe direcția lui Raț. Faza a continuat, Bădăuță a centrat din stânga, S. Popa a reluat de pe colțul opus și portarul hunedorenilor a mai respins o data, de această data de pe linia porții.

1-1 la goluri anulate, dar și o mare ocazie ratată de antrenorul secund al Viitorului Arad

Bier și Munteanu au pus indigoul în minutul 84, doar că de această dată ultimul a trimis cu piciorul în plasă din 3 metri, doar că asistentul Mincu a identificat un offside, faza fiind îndelung contestată de gazde.

Trei minute mai târziu, poziția în afara jocului a lui Băcăran a fost ceva mai clară după pasa lui Mazilu (iertat de eliminare cu câteva secunde înainte), așa că s-a ajuns la 1-1 la capitolul goluri anulate.

Crampele s-au adunat în tabăra ”minerilor”, Viitorul a forțat și cu antrenorul secund, Ioan Pașcu, care a avut ocazia finalului de meci în primul minut de prelungire. Fundaș de meserie, acesta a preluat perfect centrarea lui Pantea, dar șutul din 13 metri a fost doar în pieptul lui Raț. Și tot Pașcu a mai avut o minge bună în careu, dar de această data a reluat-o mult peste poartă, chiar înainte ca arbitrul să fluiere finalul.

Imediat, spiritele s-au aprins puțin, căci oaspeții și-au manifestat bucuria în fața adversarilor, care au înțeles că vor avea o misiune infernală în Valea Jiului, în fața unui public frenetic și a unei echipe ce pare decisă să promoveze.

Ionuț Pașcu, Viitorul Arad: ”Păcat de ocazii, poate nu a fost nici offside la golul lui Munteanu”

Așadar, Ionuț Pașcu le-a făcut pe toate în confruntarea de pe ”Banatul” din Sânnicolau Mic. I-a ținut locul pe bancă ”principalului” Flavius Pavel, dar a și intrat pe teren încercând să-și ajute echipa din postura de vârf la bătaie și a ratat șansa unui 1-0 ce ar fi schimbat puțin datele problemei la retur.

”Se vede că nu sunt atacant, se vede că n-am prospețime. Din păcate, nu am jucat în ultimele meciuri, poate dacă eram mai proaspăt, o fructificam acolo. Sunt fundaș central, am jucat toată viața ca fundaș central. Mă bucuram pentru copii și pentru lumea ce a venit la meci astăzi. E greu fără Pavel, pentru mine e o postură absolut nouă, nu sunt obișnuit cu ea. Strig de aici, de pe margine, am impresia că nu mă aude nimeni, chestii din astea de începători”, a spus Pașcu despre posturile în care s-a aflat.

Acesta crede că Viitorul ar fi meritat mai mult din manșa întâi a barajului cu Lupeniul, dar și că nimic nu este încă pierdut în lupta pentru promovare. ”Un meci bun din partea ambelor echipe. Am știut ce ne așteaptă, am știut că va fi greu, mai ales că s-a jucat și pe căldură. Păcat de ocaziile pe care le-am avut și pe care nu le-am fructificat, dar, la fel de adevărat este am avut puțină șansă și la ocaziile lor. Totuși, una peste alta, eu zic că meritam mult mai mult decât acest 0-0, nu ne rămâne decât să sperăm să o scoatem la capăt și să ieșim cu bine din acest baraj, după meciul retur. Păcat că nu am reușit să le oferim bucurie suporterilor noștri, copiilor noștri, care sunt viitorul nostru, până al urmă ei ne interesează cel mai mult. Cei de la Lupeni nu ne-au surprins cu absolut nimic, am fost și i-am văzut, știam ce joacă, am știut unde sunt punctele lor forte, dar și cele slabe. Poate, au jucat mai la rezultat decât în alte ocazii, e un meci în deplasare, până la urmă. Pe final s-au și aruncat pe jos, au mai tras de timp, au mai simulat, și-au văzut interesul. Au plecat neînvinși de aici și îi interesează meciul de acasă acum. Puțin noroc dacă aveam la golul lui Cristi Munteanu, din apropierea porții, nu știu dacă a fost offside…Nu mai contează, nu discutăm arbitrajul, trebuie noi să dăm mai mult, ne antrenăm săptămâna asta și mergem la victorie la Lupeni. E un atuu foarte important și revenirea lui Flavius, va fi alături de noi pe bancă, e alături de noi în vestiar, ne dă indicații, ne ajută, ne încurajează, ne motivează meci de meci. Ne așteptăm la un infern din partea lor în retur, e normal, dar așa e frumos să jucăm, nu? Am jucat pe sate cu 10 spectatori, cu 15 spectatori și nu a fost prea plăcut. De asta joci fotbal, să ai public, să te simți și tu fotbalist”, a adăugat Ionuț Pașcu.

Dan Voicu, Minerul Lupeni: ”Rezultat bun, o prestație pozitivă, în mod deosebit pe faza defensivă. La retur va fi altă partitură”

Minerul Lupeni a avut clar un avantaj prin prezența lui Dan Voicu pe margine, un antrenor extrem de experimentat, care are are echipa în mână, mai ales că lucrează de mulți ani cu o parte dintre jucători. Încurajați și prezența a aproape 100 de susținători, hunedorenii au avut destul tupeu la Arad. Fotbalistic și nu numai, arbitrii fiind de multe ori ținta protestelor venite de pe margine.

”Este un rezultat bun, o prestație pozitivă, în mod deosebit pe faza defensivă. Am lăsat puțin de dorit pe faza ofensivă, pe care, sincer să fiu, am neglijat-o puțin pentru a fi mai siguri în spate. La Lupeni se vor schimba datele problemei, pentru că trebuie să câștigăm și vom juca cu o altă partitură la Lupeni. De regulă jucăm cu două vârfuri, astăzi am sacrificat unul din ele pentru a avea un plus, mai ales în zona lui Vezan. Condițiile de joc au fost foarte bune, deosebite, merită felicitări pentru ceea ce au organizat cei de la Viitorul. În schimb, legat de arbitraj am anumite dubii, sincer vă spun. În primul rând, am luat un galben că am depășit suprafața tehnică, dar ceea ce m-a deranjat a fost faptul că pentru faulturi sau abateri similare, nouă ne-au dat galbene și lor nu. Dar, nu pot să spun că a influențat rezultatul. Cu toate astea, în asemenea meciuri, părerea mea, cred că ar trebui brigăzi mult mai experimentate. Mă așteptam să avem atâția suporteri astăzi pentru că acești oameni își doresc, comunitatea din Lupeni își dorește foarte mult o echipă în Liga a 3-a. Și-au încurajat sportiv echipa, cu toate că au fost anumite probleme, n-au avut voie să intre toți la început, mă rog, nu sunt problemele mele. Dar, una peste alta, eu zic că a fost un spectacol bun, fără să depășim limitele sportivității nici noi, nici ei”, a spus antrenorul celor din Lupeni.

Voicu se plângea că nu a prea avut ocazia să-și studieze adversarul înainte de acest baraj. ”Viitorul e o echipă bună, vom avea un joc foarte greu cu ei la noi la Lupeni, eu sunt conștient de lucrul ăsta. Dar, v-am spus, va fi altceva la Lupeni. Șansele rămân la fel, la scorul de 0-0 trebuie să marcăm, nu se știe. Este o echipă care poate specula oricând o eroare a noatsră. Îi felicit și pe ei pentru jocul prestat, au avut două-trei situații bune pe finalul jocului, unde numai intervențiile portarului nostru au decis ca acest meci să rămână 0-0. Am avut și noi, asta este, un gol anulat noi, un gol anulat ei, până la urmă un rezultat absolut echitabil”, a concluzionat ”principalul” Minerului.

  • Returul dintre cele două echipe se va juca peste o săptămână, adică duminică, 23 iunie, cu începere de la ora 17:30, căci există și varianta să se ajungă și la prelungiri și lovituri de departajare.

Viitorul Arad: Gârlea – Pantea, Bier, Munteanu, Stoianovici – S. Popa, Gâlcă – Blickling (Topai 46), Vezan (Pașcu 82), Kocsis (Cl. Popa 74) – Bădăuță
Rezerve neutilizate: Vasii – Rotar, Al. Catanzariti, Narsesovici, P. Pavel, V. Roșu
Antrenori: Flavius Pavel

Minerul Lupeni: Raț – Mazilu, Ciocîrlan, Matei, Arcuși (Belei 66) – Roșian, Bănceanu, D. Creciunesc – Prem (Băcăran 66), Iepure, Mândreci
Rezerve neutilizate: Tonca – SIlio, Harongozo, Maria, Glovan
Antrenor: Dan Voicu

Arbitri: Adrian Constantin Diaconu (București) – Tudor Șillo, Ștefan Mincu (ambii din Târgoviște)
Observatori: Sebastian Moisin (Oradea), Dorin Micșa (Timișoara).

Foto: Sport Arad

Călin MNERIE 17 Jun. 2024, 11:02 Liga 4
Pe aceeași temă